BUSİAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Arif Özer, tekstilde sorunların devam ettiğini ve devletin çözmek için hiçbir şey yapmadığını söyledi.
Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneğince (BUSİAD) hazırlanan ‘’Tekstil, Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektörünün Sorunları ve Çözüm Önerileri’’ başlıklı rapor açıklandı. BUSİAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Arif Özer, düzenlediği basın toplantısında, sektörde kotaların kalkmasıyla ilgili oluşan paniğin, günümüzde ortadan kalktığını ve hatta ihracatın da arttığını belirtti. Sorunlarının devam ettiğini ve devletin çözüm için hiçbir şey yapmadığını iddia eden Özer, izlenen para politikası ve istihdam üzerindeki vergi yükünün, sektörün sorunlarının başında geldiğini vurguladı. Enerji maliyetlerinin yüksekliğinin, Türk sanayisinin dünya ile rekabetinin önündeki en büyük engellerden biri olduğuna işaret eden Özer, enerji girdi maliyetlerinin, OECD ülkeleri ortalamasına çekilmesi gerektiğini kaydetti.
Özer, Çin tekstilinin aşırı, acımasız ve haksız rekabetinin de çok önemli bir sorun olduğunu belirterek, AB’nin Çin’e karşı 10 kategoride 2008 yılına kadar kotaları uzatmasının, Türkiye’ye nefes aldırmasına rağmen sektör için asıl tehlikenin, geçici kotaların sona erdiği 2008 yılında başlayacağını dile getirdi. Türkiye’de işsizliğin çok ciddî boyutlarda olmasına karşın, tekstil sektöründe nitelikli eleman yetersizliği bulunduğuna işaret eden Özer, sektörün ihtiyacı olan vasıflı ara eleman ihtiyacını karşılamak için eğitim sistemindeki aksaklık ve eksikliklerin giderilmesi gerektiğini ifade etti.
|