Uluslar arası yardım kuruluşu Oxfam, Avrupa Birliği’nin Filistin’e uyguladığı ekonomik boykotu kaldırmasını istedi. Oxfam Başkanı Jeremy Hobbs, AB Dışişleri Bakanları’nın 23-24 Nisan’da Lüksemburg’a gerçekleştireceği toplantıya değinerek, “AB dışişleri bakanları gelecek toplantıda Filistinliler’in AB’ye olan inancını yeniden sağlama fırsatını kaçırmamalılar” dedi.
AB’nin yeni Filistin Birlik Hükümeti’nin kuruluşunu memnuniyetle karşılamasına rağmen yardım ödemelerini gerçekleştirmediklerini anlatan Hobbs, “Filistin kurumlarının çökmesi ve güvensizliğin artmasıyla birlikte uluslar arası yardımın tekrar başlaması daha fazla acı çekilmesini önlemek için gerekli bir adım” diye konuştu. Hobbs, ailelerin borç batağına saplandıklarını belirterek “Çocuklar okullardan alınıyorlar. Tüm aileler ilaç ve sağlık hizmetlerinden mahrum” diye konuştu.
Öte yandan Oxfam tarafından yapılan bir araştırma sonuçlarına göre, ankete katılan 677 ailenin 5’te 4’ü boykotun uygulanmaya başlamasının ardından gelirlerinde bir düşüş yaşadı. Araştırmaya göre, ailelerin yarısı, gelirlerinin yarısından fazlasını kaybetti.
AB, Hamas iktidara gelmeden önce Filistin hükümetinin ekonomik açıdan en büyük yardımcısıydı. Ancak Mart 2006’da Hamas’ın iktidara gelmesiyle Ortadoğu Dörtlüsü olarak adlandırılan Rusya, ABD, AB ve Birleşmiş Milletler, Filistin’e yaptıkları yardımları dondurma kararı almıştı.
Ortadoğu Dörtlüsü, ekonomik ambargonun kaldırılması için Filistin hükümetinin şiddetten vazgeçmesi, daha önce İsrail’le imzalanan anlaşmalara uyması ve İsrail’i tanımasını şart koşuyor.
|