Ankara Ticaret Odasının (ATO) raporuna göre, Türkiye’de bazı bölgelerde gerçek işsizlik oranı, Türkiye ortalamasının iki katına yaklaşırken, son yıllarda işsizliğin hızla arttığı bu bölgeler aynı zamanda en fazla göç veren bölgeler oldu.
ATO’nun Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yararlanarak hazırladığı ‘’İşsizliğin ve Göçün Coğrafyası’’ raporuna göre, 26 istatistiki bölge sınıflamasına göre 2004-2006 yılları arasında sadece 7 bölgede gerçek işsizlik oranı azalırken, 19 bölgede arttı.
2006 yılı itibariyle Türkiye genelinde resmi işsizlik oranının yüzde 9,9 olduğu belirtilen raporda, ancak iş bulma ümidi olmadığı için iş aramayanlar ile mevsimlik çalışanların da dahil edilmesi halinde gerçek işsizlik oranının yüzde 18,1’i bulduğu öne sürüldü.
26 istatistiki bölge içinde işsizliğin en yüksek olduğu bölgenin, yüzde 35,9 ile Mardin-Batman-Şırnak-Siirt bölgesi olduğu ifade edilen raporda, işsizliğin en yoğun yaşandığı bölgeler arasında yüzde 34,8 ile Şanlıurfa-Diyarbakır bölgesi ikinci sırada, yüzde 31,6 ile Hatay-Kahramanmaraş-Osmaniye bölgesinin üçüncü sırada yer aldığı belirtildi.
ÜÇ BÜYÜK İLDE İŞSİZLİK
Türkiye’nin yoğun göç baskısı altındaki üç büyük ili İstanbul, Ankara ve İzmir’de, son 2 yıl görülen azalmaya rağmen işsizlik oranlarının bir hayli yüksek olduğu belirtilen raporda, üç büyük il arasında en yüksek işsizlik oranına sahip olanının yüzde 15,9 ile Ankara olduğu, İzmir’in yüzde 14,9 ile ikinci, İstanbul’un da yüzde 13,7 işsizlik oranı ile üçüncü sırada yer aldığı bildirildi.
|