Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Okumuyoruz

26-31 Mart tarihleri arasında kutlanan 43. Kütüphaneler Haftası öncesinde yapılan açıklamada, gençlerin kitap ve gazete okuma alışkanlığının olmadığını ortaya koydu.

Türkiye, BM İnsanî Gelişim Raporuna göre, okuma alışkanlığında Libya, Tanzanya, Ermenistan gibi ülkelerin de bulunduğu 173 ülke arasında 86. sırada yer alıyor. Bağımsız Eğitimciler Sendikası Gürkan Avcı, “Kütüphanelere gitmeyen, kitap okumayan halkımız internet kafelerden çıkmıyor. İnternette aslında çeşitli kitap ve kütüphanelere, birçok bilgi kaynaklarına ulaşmak mümkün iken, halkımız interneti de amacına uygun olarak kullanamıyor” dedi.

Okuma oranı yüzde 4.5

Avcı, kitap okuma oranının yüzde 4,5 olduğu Türkiye’de yılda 23 milyon adet kitap basılırken, Japonya’da 4 milyar 200 milyon adet kitap basıldığını, bir yılda, ders kitapları hariç Amerika’da 72 bin Almanya’da 65 bin Brezilya’da 13 bin kitap yayınlanırken bu Türkiye’de ise 6 bin 031 kitap yayımlandığını bildirdi.. 7 milyon nüfuslu Azerbaycan’da kitapların 100 bin tirajla basılırken, 75 milyon nüfuslu Türkiye’de bu rakam 2500 civarında olduğunu söyleyen Avcı şu bilgileri verdi:

“AB ülkelerinde yıllık kitap harcaması 500 dolarken Türkiye’de 2 dolar. Halk Kütüphaneleri Dernekleri Bildirgesi’nde yer alan, Türkiye ve yakın nüfusa sahip AB üyesi ülkelerin verilerine göre, Almanya’da 11 bin 332, Fransa’da 4 bin 8, İspanya’da 5 bin 209, Türkiye’de ise 1433 kütüphane var. Türkiye’deki 1433 kütüphanenin 267’si kapalı olduğu gibi yalnızca 400’ü kütüphane standardını taşıyor. İngiltere’de, ortalama bir gazete olan günlük The Sun gazetesi Türkiye’deki gazetelerin toplam tirajı kadar satıyor. Türkiye’deki gazete okurlarının yüzde 85’i yalnızca spor ve magazin sayfalarıyla ilgileniyor.”

Kitaplar, soba tutuşturmak için kullanılıyor

Öğrenciler de ders kitabından başka kitap okumadığını da söyleyen Gürkan Avcı, “Halkımız televizyon seyretmeyi, birkaç şarkıcının özel hayatını, dedikodularını öğrenmeyi o kadar abartmış ki, değil kitap okumayı, ciddî televizyon programlarını bile izlemiyor. Futbolcuların künyesini, sevgililerini ezbere bilen ama gazeteleri, kitapları ‘yalan makinesi’ diye ifade eden halkımız var. Kitapların ve gazetelerin yalnızca resmine bakan ve katlayıp köşeye koyan, lazım olunca soba tutuşturan, sofra bezi ve külah yapan halkımız var. Çocukların ve gençlerin kitap okumamasının en önemli sebebinin ailede kitap okuma geleneğinin oluşmamasıdır” dedi.

Kitap sevgisini televizyon ve internet engelliyor

Bağımsız Eğitimciler Sendikası tarafından yapılan araştırmaya göre, 400 bin kahvehanenin bulunduğu Türkiye’de, kitap sevgisini en çok televizyon ve internet engelliyor. Evde anne ve babasını kitap, gazete okurken gören çocuğun hayatına kitap ya da gazete kolaylıkla girebiliyor.

Uzmanlar, kitap okuma alışkanlığı için şu tekliflerde bulunuyor: Çocuklarınıza bebeklik çağından itibaren kitap okuyun. Önemli günlerde çocuklarınıza kitap hediye edin.Okuduğu ve sizinle paylaştığı her kitap için onu ödüllendirin. Yaşına ve özelliklerine uygun kitaplarla tanıştırın. Çocuklara kitap okuma alışkanlığının kazandırılması için öncelikle anne ve babanın bu konuda örnek olması gerekmektedir. Evde süs olarak bekletilen kitaplar, kapağı açılmayan ansiklopediler bulundukça çocuklar bu durumu, ‘Kitap bir aksesuardır, okunmaz sergilenir’ şeklinde anlarlar ve bu yanlış algılama çocukların kitaba olan bakış açısını olumsuz etkiler.”

Ahmet TERZİ

30.03.2007


 

AA’nın “kare” kökü

Türkiye’nin yakın tarihine ilişkin önemli simalar ve anlar, Anadolu Ajansı objektiflerinden izlenime sunulacak. Anadolu Ajansı foto muhabirlerinin 1970-82 yılları arasında çektiği 70 karenin yer aldığı sergi, AA’nın 87. kuruluş yıl dönümünde açılacak.

Anadolu Ajansı Fotoğraf Haberleri Müdürlüğü’nün 4 yıldır sürdürdüğü titiz çalışmayla Anadolu Ajansı fotoğraf arşivi güncelleniyor.

Bu çalışma çerçevesinde dijital sisteme geçiş aşamasından sonra sona erdirilen filmli makinelerle gerçekleştirilen çekimlerin ürünü olan sayısız kare taranıyor. Bu çalışma sonucunda bu sergi için seçilen 70 kare, 1970-82 yılları arasındaki yakın Türk tarihine ışık tutuyor.

Anadolu Ajansı Sanat Galerisi’nin ev sahipliği yapacağı sergideki 70 kare, o yılları bilmeyen genç nesillere yeni bir tecrübe, dönemi yaşayanlar için de hatıralarını canlandırma fırsatı olacak.

30.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004