|
|
|
Guardian: Türkiye Doğu’ya bakıyor |
İngiltere’de yayımlanan The Guardian gazetesi, “kendine güvenen Türkiye’nin Batı’ya değil, Doğu’ya baktığını” yazdı. AB’nin kuruluşunun 50. yıl dönümü dolayısıyla dünkü nüshalarında konuyla ilgili pek çok haber, yorum ve analize yer veren İngiliz gazetelerinden The Guardian, dış politika sayfasında Simon Tisdall tarafından kaleme alınan yoruma yer verdi.
Türkiye’nin aday ülke olmasına rağmen yapılan yıl dönümü kutlamasına çağrılmadığına işaret eden Tisdall, hükümetin ve medyanın bu duruma tepki gösterdiğini yazdı. “Türkiye’nin AB ile ilgili olarak yaşadığı hayal kırıklığının, Brüksel’in görüşmelerin Kıbrıs meselesi yüzünden kısmen askıya alınması kararıyla derinleştiğini” belirten Tisdall, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı adayı Nicholas Sarkozy’nin tutumlarının ilişkileri daha da “zehirlediğine” işaret etti. Şimdi ise kızgınlık ve öfkenin, yerini iddialı bir fikre bırakmaya başladığını belirten Guardian yazarı, “giderek yaygınlaşan bu görüşün de Türkiye’nin aslında AB’ye ihtiyacı bulunmadığına, ülkenin kendi yoluna gideceğine, ama Avrupa’nın bu kırıcı şovenizminden dolayı pişman olacağına işaret ettiğini” bildirdi. Türkiye’nin şimdilerde kendi dış ilişkilerini yeniden gözden geçirmekte olduğuna dair uzman görüşlerine de dikkat çeken Tisdall, Türkiye’nin Avrupa’nın ötesinde de bir hayat olduğuna ilişkin yeni ortaya çıkmaya başlayan bu kendine güveninin altında canlanan ekonomisinin bulunduğunu yazdı.
Türkiye’nin giderek artan önemli bölgesel rolünün AB ile ilgili görüşlerini de değiştirdiğini savunan yazar, “Hazar havzasından, Rusya’dan ve Türk cumhuriyetlerinden Avrupa’nın petrol ve gaz ihtiyacının karşılanmasında Türkiye önemli transit geçiş noktası olarak görev yapıyor. Bu da Moskova ile daha yakın ilişki kurulmasını sağlıyor ve Azerbaycan’dan Kazakistan’a kadar uzanan Türk milletler topluluğu fikrini de canlandırıyor” dedi.
İRAN- İSRAİL
Reformcu AKP hükümetinin, Arap ve İslam dünyasıyla olan ilişkileri de canlandırdığını belirten Simon Tisdall, Mısır’la yeni stratejik ilişkilerin sinyallerinin ortaya çıktığını, Lübnan’a asker gönderildiğini ve Türk hükümetinin pek çok hükümetin aksine İran ile istediği zaman görüşebildiğini hatırlattı. İsrail ile Türkiye’nin yakın ilişiklerinin, Türkiye’nin aynı zamanda Hamas ve Filistin yetkilileriyle görüşmesine engel teşkil etmediğine de dikkat çeken Guardian yazarı Tisdall, “Kürtlerle olan gergin ilişkilerine rağmen Türkiye’nin kuzey Irak’ın ana ekonomik ortağı durumunda bulunduğunu” da belirtti. Simon Tisdall yazısını şöyle sürdürdü: “Artan aşırı milliyetçilik, yeni Osmanlı tabir edilen düşünce biçimi, radikal İslamcılık ve politik istikrarsızlık Türkiye’nin yükselişinin önündeki muhtemel engeller olarak görülüyor. Ancak bu ülkenin gücü de dinamik kaynak olan 70 milyonluk nüfusundan geliyor.”
|
/ LONDRA
27.03.2007
|
|
|
ABD’de İncil derslerine ilgi artıyor |
Haftalık Time Dergisi bu hafta kapak konusu yaptığı “Devlet okullarında niçin İncil öğretmeliyiz?” başlığı ile Amerika’da din eğitimini gündeme getirdi. Eyaletlerde seçmeli İncil derslerinin gittikçe yaygınlaştığını haber veren dergi, İncil hakkında yazılan ders kitaplarına okullardan gelen taleplerin her geçen yıl arttığına dikkat çekti.
Bilim adamları, din adamları, öğrenci, öğretmen ve velilerin görüşlerine yer verilen haberde, İncil okuma-yazma derslerinin önümüzdeki yıllarda ülkede gittikçe daha yaygın hale geleceği ileri sürüldü. Amerika’da devlet okullarında din dersi yok. Ancak dini grupların özel okullarında din eğitimi müfredatın bir parçası. Kiliseler din eğitimini tamamen kendi kurumları eliyle gerçekleştiriyor. Devletin kiliselere din eğitimi ile ilgili hiç bir şekilde müdahalesi söz konusu değil. Her din grubu istediği dini eğitimi istediği yaş grubuna istediği şekilde öğretiyor. Geçen yıl Georgia, liselerde isteğe bağlı olarak İncil derslerini başlatan ve kitapların alınması için okullara para yardımı teklif veren ilk eyalet oldu. Buna benzer yardım teklifleri diğer bölgelerde de tartışıldı; ama bu girişimler kanun haline gelmedi. Bu arada özel hazırlanan iki farklı ders kitabı ülke çapında okutulabilmesi için eyaletlere gönderildi. İki ders kitabı, 37 eyalet ve 460 bölgede kullanılıyor. Özel kitaplardan birisi 10 bin adet basıldı. Bu sene ikinci 10 bin daha basılacak. Bu yıl yeni bölgeler kitap taleplerini bildirdiler. İlgiden hayli memnun olan yayıncılar, ders kitaplarını alan bölgelerin sayısının ikiye katlanmasını bekliyorlar. Dergi, Georgia eyaletinde İncil derslerini alan öğrencilerle yaptığı röportajlara yer verdiği haberinde, dini inancı olmayan bir çok öğrencinin de mecbur olmadığı halde derslere ilgi gösterildiğini yazdı. Öğrencilerin derslerden sonra olumlu geri dönüşümler gösterdiğini belirten dergi, ülke genelinde devlet okullarında İncil dersleri verilmesi halinde derslerin aynı şekilde popüler hale geleceğini belirtti. Time, okullarda İncil derslerinin verilmesinin anayasaya uygun olup olmadığı konusundaki tartışmalara da değindi. Bazı hukukçular, İncil’in bir çalışma konusu olarak gösterilmesinin anayasaya aykırı olmadığını savunuyorlar. Bazıları ise İncil’in bir vaaz şeklinde verilmesinin anayasa ve özgürlüklere uygun olmadığını söylüyorlar.
|
/ WASHINGTON
27.03.2007
|
|
|
Olmert Araplarla zirve istiyor |
İsrail Başbakanı Ehud Olmert, ılımlı Arap liderlerle bir bölgesel zirve düzenlenmesi fikrini memnuniyetle karşıladığını söyledi.
Olmert, düzenlediği basın toplantısında, böyle bir zirveye ‘’olumlu baktığını’’ ve ‘’hiç tereddüt etmeden katılacağını’’ belirtti. Başbakan Olmert, basın toplantısını, bölgeyi ziyaret eden BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile birlikte düzenledi. BM Genel Sekreteri de, İsrailliler, Filistinliler, uluslar arası arabulucular ve ılımlı Arap liderler arasında bir toplantı için müzakerelerin devam ettiğini belirtti. Ban ayrıca, Temmuz ayındaki bir baskında Hizbullah militanları tarafından esir alınan iki İsrail askerinin serbest bırakılmasına çalıştığını bildirdi.
Askerlerin serbest bırakılması yönünde görüşmelerde bulunan Ban, görüşmeleri hakkında ayrıntılı bilgi vermedi.
|
/ KUDÜS
27.03.2007
|
|
|
Halilzad direnişcilerle görüşmüş |
Görevinden ayrılması beklenen ABD’nin Irak Büyükelçisi Zalmay Halilzad, Irak’taki siyasi sürece dahil olmalarını sağlamak amacıyla bazı direnişçi grup temsilcileriyle temas kurduğunu kabul etti.
Haziran 2005’te göreve başlayan Halilzad, New York Times gazetesine verdiği mülakatta, ‘’Seçimleri izleyen dönemde ve Samarra’daki olaylardan önce hükümeti kurma çalışmalarının sürdüğü sırada farklı grupların temsilcileriyle görüşmeler yapıldı. Ardından başka temaslar da kuruldu. Samarra’da Şiilere ait türbenin Şubat 2006’da dinamitlenmesi, başta Bağdat’ta olmak üzere Şiilerle Sünniler arasında eşi benzeri görülmedik şiddet olaylarının fitilini ateşledi’’ ifadesini kullandı. Halilzad, bu tür görüşmelerin yapıldığını açıklayan ilk Amerikalı yetkili olma özelliğini taşıyor. New York Times’daki haberde, ayrıca bu temasların, 2006 başında başladığı ve Sünnî direnişle Amerikan üst düzey yetkilileri arasında daimî temaslar kurma girişimlerinin de ilki olduğu belirtiliyor. Haberde ayrıca, Afgan kökenli Müslüman olan 55 yaşındaki Halilzad’ın, iki önemli milliyetçi fraksiyon olan Irak İslam Ordusu ve 1920 Devrim Tugayları temsilcileriyle bir araya gelmek üzere Ürdün’e de gittiği ifade ediliyor. Halilzad’ın bu pozisyonunun ise direnişçilerle ter türlü temasa karşı çıkan Bush yönetiminin tavrıyla ters düştüğünün altı çiziliyor. Büyükelçinin, Amerikan ve Irak hükümetlerinden direnişçilere af çıkarılmasını istediği de biliniyor.
BM Büyükelçiliği görevine atanan Halilzad’ın yerine, eski Pakistan Büyükelçisi Ryan Crocker’ın atanması bekleniyor.
|
/ WASHINGTON
27.03.2007
|
|
|
5 Amerikan askeri öldü |
Irak’ta iki ayrı saldırıda yola yerleştirilen bombaların patlaması sonucu 5 Amerikan askeri öldü.
ABD ordusundan yapılan açıklamada, Diyala bölgesinde devriye aracının geçişi sırasında yola yerleştirilen bombanın patlaması sonucu 4 askerin öldüğü, 2’sinin yaralandığı belirtildi.
Bağdat’ın kuzeybatısında düzenlenen saldırıda ise yine yola yerleştirilen bombanın patlaması sonucu 1 askerin öldüğü, 2 askerin de yaralandığı kaydedildi.
|
/ BAĞDAT
27.03.2007
|
|
|
Sarkozy görevinden ayrıldı |
Fransa’da ilk turu 22 Nisanda yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminin adaylarından Nicolas Sarkozy, İçişleri Bakanlığı görevinden ayrıldı.
Seçim kampanyasına odaklanmak amacıyla, seçimin ilk turuna 4 hafta kala görevden ayrılan Sarkozy, Bakanlıkta yaptığı konuşmada, “İşte özgürüm” ifadesini kullandı ve heyecanlı olduğunu söyledi. Sarkozy, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile İçişleri Bakanlığı binasının yan yana oluşuna atıfta bulunarak, “kaldırım değiştirmeye çalışacağını” belirtti.
Bakanlıkta emniyet yetkililerine hitaben yaptığı konuşmada Sarkozy, Fransızların güvenliğinin öncelikli kalmasını istediğini kaydetti. Cumhurbaşkanlığı makamından yapılan açıklamada da, Sarkozy’nin yerine Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’a yakın isimlerden olan François Baroin’ın getirildiği belirtildi. Chirac’ın ayrıca Sarkozy’nin kampanyası çerçevesinde sözcülerinden olan Sağlık Bakanı Xavier Bertrand’ın da görevine son verdiği açıklandı.
|
/ PARİS
27.03.2007
|
|
|
Dink tasarısı Senato’ya geliyor |
ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, çarşamba günkü oylama gündemine, Hrant Dink’in öldürülmesini kınayan ve Türkiye’den TCK’nin 301’inci maddesini kaldırmasını ve Ermenistan ile diplomatik, siyasî ve ticarî ilişki kurmasını isteyen tasarıyı da aldı.
Tasarının, komitede üç hafta önce oylanması öngörülüyordu. Ancak genel olarak Türkiye’ye verdiği destekle bilinen Cumhuriyetçi Parti’nin komitedeki kıdemli üyesi Senatör Richard Lugar, tasarının diline itiraz ederek, oylamanın üç haftalığına ertelenmesini sağlamıştı.
|
/ WASHINGTON
27.03.2007
|
|
|
Irak da İngilizlerin serbest bırakılmasını istedi |
Irak Dışişleri Bakanlığı, İran’dan, esir aldığı 15 İngiliz askerini serbest bırakmasını istedi.
Irak Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari’nin önceki gece İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki’yi telefonla arayarak, yetkililerin verdiği bilgiye göre İngiliz askerlerinin Irak karasularında gözaltına alındığını söylediği belirtildi. Açıklamada, Zebari’nin bu gerekçeyle Mutteki’den İngiliz askerlerinin serbest bırakılmasını istediği kaydedildi. İran, İngiliz askerlerinin yasa dışı olarak İran sularına girdiğini bildirmişti. İngiltere ise askerlerin Irak sularındaki Şattülarap’da olağan görevini yaptığını ileri sürmüştü.
|
/ BAĞDAT
27.03.2007
|
|
|
|