Kültür ve Turizm Bakanlığının, restorasyon, restrüksiyon, koruma amaçlı imar planı ve sokak sağlıklaştırması gibi çalışmalarıyla kültürel varlıklarına “can suyu” verilecek. Bu yıl, kültürel varlıkların yeniden düzenlenmesi için 50 ilde 129’u yeni olmak üzere 150 proje yürütülecek.
Kültür ve Turizm Bakanlığının, restorasyon, restrüksiyon, koruma amaçlı imar planı ve sokak sağlıklaştırması gibi çalışmalarıyla kültürel varlıklarına “can suyu” verilecek. Bu yıl, kültürel varlıkların yeniden düzenlenmesi için 50 ilde 129’u yeni olmak üzere 150 proje yürütülecek.
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü için “Gayrimenkul büyük onarımları” kapsamında, 2007 “Malî Yılı Yatırım Bütçesi”nden toplam 37 milyon 729 bin YTL ödenek ayrıldı. Ödenek, çeşitli proje başlıkları altında kültür varlıklarının onarımı, restorasyonu, rölövesi, çevre düzenlemesi gibi çalışmalarda kullanılacak.
“Tarihi çevre koruma geliştirme, rölöve ve restorasyon yapımı” projesi kapsamında Konya, Kars, Tokat, Malatya, Adıyaman ve Bursa başta olmak üzere 28 ilde 39 proje hayata geçiriliyor. 2006’da başlatılan bir projeye de devam edilecek.
Buna göre, Konya’da Mevlana Türbesi, Karatay, Sırçalı ve İnce Minareli medreseleri ile Antalya’da Patara Meclis binası, Kars’ta Muradiye ve Mazlumağa hamamı, Karaman Kalesi, Niğde’de Bor eski kilisesi, Tokat Kalesi ve Bursa’da İznik 70 ada 5 parseldeki taşınmazlarda rölöve, restorasyon ve restitüsyon çalışmaları yapılacak. Konya’daki çalışmalar bir yıl içinde, diğerleri ise 2008’de tamamlanacak.
Nevşehir-Ürgüp, Kars-Ani şehri ve Afyonkarahisar’daki Frig Vadisi’nde koruma amaçlı imar planı, harita yapımı ve çevre düzenlemesi gibi çalışmalar yürütülecek.
Çanakkale, Diyarbakır, İstanbul anıtları ile Bursa’da Muradiye türbeleri de ayrı projeler olarak değerlendirilecek.
Toplam 40 hizmet için 5 milyon 358 bin 300 YTL kaynak ayrıldığı belirtildi.
105 PROJEYE, 29 MİLYON
101 BİN 700 YTL ÖDENEK
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, ödeneğin büyük kısmını 5 ana başlık altında toplanan 105 proje çalışması için ayırdı. Bu projelere toplam 29 milyon 101 bin 700 YTL harcanacak.
“Kültür varlıkları ve müzelerin bakım, onarım, restorasyon, donanım, çevre düzenleme ve teşhir tanzim”i kapsamında bu yıl 78 proje yer alacak. Bunların 70 tanesi yeni proje olacak.
Ankara 7, Antalya 5, Erzurum ve Amasya 4 proje ile önde gelen iller arasında yer alıyor. 2007 yılı projeleri içinde Ankara’daki Roma hamamının onarımı ve çevre düzenlemesi ile Augustos tapınağının restorasyonu da bu çalışmalar arasında yer alıyor.
“Kale ve sur onarımları projesi” kapsamında, toplam 6 proje ele alınacak. Buna göre, Gümüşhane’de Kov Kalesinin onarımının gelecek yıl, Ankara’da Kalecik Kalesi ve Rize’de Zilkale’nin 2009 yılında, Gaziantep Kalesi ve Sinop Kalesi ile onarımına 2003’de başlanan Diyarbakır surlarındaki çalışmaların da 2010 yılında bitirilmesi planlanıyor.
YURT DIŞINDAKİ KÜLTÜR VARLIKLARI
Bakanlıkça, “Yurt dışında Bulunan Eski Türk Eserlerinin Bakım, Onarım ve Restorasyonu Projesi”ne bu yıl, Arnavutluk’ta Durres Sultan Fatih Camisi, Suriye’de Süleymaniye Külliyesi ve Macaristan’da Gülbaba Türbesi dahil edildi. Gülbaba Türbesi’ndeki faaliyetlerin 2008’de, diğerlerindekilerin de 2010’da tamamlanması planlanıyor.
Onarımına 2005’te başlanan Süleymanşah Türbesi (Suriye) ile 2006’da başlanan, Bulgaristan’daki Razgart Makbul İbrahim Paşa Camisi ve Köstendil Fatih Kanuni Camisi’ndeki çalışmalar da devam edecek.
“Selçuklu Tarihi Mezarlıkları ve Osmanlı Dinî Mimarî Örneklerinin Bakım Onarımı Projesi” kapsamında ise toplam 6 adet mezarlık, türbe ve cami onarılacak. Bunlar, Bitlis’te Ahlat Selçuklu Mezarlığı, Kayseri’de Talas Cemil Baba Mezarlığı, Van’da Erciş Çelebibağ Mezarlığı, Bursa türbeleri, Konya türbeleri ve Osmaniye’de Sumbas Camisi olacak.
Ayrıca çalışmalarına geçmiş yıllarda başlanan, Kars’taki Ani şehrinin restorasyonu, Kapadokya’ya “koruma geliştirme ve değerlendirme projesi”, Ağrı-Doğubeyazıt’ta İshakpaşa Sarayı’ndaki restorasyon ve çevre düzenleme çalışmaları sürecek. Topkapı Sarayının restorasyonu ve teşhir tanzimi, eski Teşvikiye ve Gülhane hastahanelerinin restorasyonu ile Trabzon’daki Sümela Manastırı’nın restorasyon ve çevre düzenlemesi işlemlerine devam edilecek.
Bunların yanında, müzelere güvenlik sistemi kurulması, korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları, sit alanlarının envanterinin çıkarılması, bilgisayar ve bilgisayar programı alımı ile eski eser ve büro teçhizat malzemesi alımı için de 3 milyon 269 bin YTL bütçe ayrıldığı bildirildi.
|