|
|
|
Terörün panzehiri yatırım |
Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Ersoy, “Terörün panzehiri, yatırımdır. Biz namuslu iş adamları olarak işsizlere iş vermeliyiz. Yoksa, ‘şeytanlar’ iş verecek’’ dedi.
TSO Yönetim Kurulu Başkanı Ersoy, sadece teşvik yasasıyla yetinmediklerini, gelen yatırımcılara her türlü kolaylığı sunduklarını söyledi. Ersoy, kendilerine has bir yatırım modeli geliştirdiklerini ifade ederek, şunları dile getirdi: ‘’Yatırımcıyı davul zurnayla karşılıyoruz. Sanayi odamızda masası, bilgisayarı ve telefonu hazır oluyor. Otelde kahvesini içerken elemanlarımız tüm bürokratik işlerin peşinden koşuyor. Yatırım için arazi tahsis ediyoruz hatta inşaatını biz suluyoruz. Makam aracımızı onlara tahsis ediyoruz.’’
İsteyene ortak da bulduklarını belirten Zafer Ersoy, Adıyaman’da şu anda 100’den fazla kişinin ortaklık için beklediğini bildirdi. Ersoy, 1 Mart’ta açılacak 33 yeni tesisin yatırım toplamının 170 milyon dolar civarında olduğunu, böylece istihdamın 12 bine yükseleceğini belirtti.
“14 BİN KİŞİYE EKMEK KAPISI’’
Yatırımların tekstil ve hazır giyim gibi emek yoğun sektörde yoğunlaştığını belirten Ersoy, “12 bin istihdam öngörüyorduk, OSB bittiği zaman bu 13-14 bin olacak. Şu anda OSB doldu, 32 yatırımcı sıra bekliyor’’ dedi. Zafer Ersoy, yeni yatırımlar sayesinde Adıyaman’da yüzde 27,5 olan işsizlik oranını 4-5 puan düştüğünü ifade ederken, ‘’Ancak bölgede ve ilimizde ayda 1000 kişi işsizler ordusuna katılıyor. Adıyaman’da en az 60-70 bin istihdam daha sağlanmalı’’ diye konuştu.
Adıyaman’ın ekonomik kalkınmasında ve ticaretinde ivme olduğunu kaydeden Ersoy, “Sosyal kalkınma da oldu. Şu anda OSB’de çalışanların yüzde 75’i bayan. Terörün panzehiri, yatırımdır. Biz namuslu iş adamları olarak işsizlere iş vermeliyiz. Yoksa, ‘şeytanlar’ iş verecek’’ diye konuştu.
Teşvik Kanunundan sonra Adıyaman
İstanbul, İzmir, Ankara, Gaziantep, Bursa ve Malatya’nın da aralarında bulunduğu illerden büyük sanayicilerin de yatırım yaptığı 150 hektarlık Adıyaman Organize Sanayi Bölgesinde (OSB), yer kalmadı. Şu anda genişletme kararı alınan OSB’de, 32 sanayici daha yatırım için sıra bekliyor. Teşvik yasası kapsamına alındıktan sonra başta tekstil ve konfeksiyon olmak üzere gıda, mobilya, ağaç, elektrik ve elektronik, makine, metal, plastik, oto yan sanayi, PVC sektöründe gerçekleştirilen yatırımlarda, yüzde 75’i bayan olmak üzere 6 bin kişi çalışıyor.
Bu yıl 1 Mart tarihinde, 10 fabrika, Mayıs ayında ise 23 fabrika açılacak.
|
/ GAZİANTEP
20.02.2007
|
|
|
Mortgage faizinin altından kalkamayız |
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Mortgage için ödenen faizlerin gelir vergisi matrahından düşmesinin istendiğini belirterek, “Biz hükümet olarak bu teşvik konusunun değişmesini arzu ediyoruz. Çünkü şu anda içinde bulunduğumuz makro ekonomik ortam böyle bir teşvike müsaade edecek bir ortam değil” dedi.
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Mortgage Yasa Tasarısı’ndaki vergi teşviğinin değişmesini istediklerini bildirerek, “Değiştirmezsek, bunun sonucunu biz, daha yüksek enflasyon, dahayüksek faiz ve daha yüksek bir cari açık olarak görürüz ve Türkiye’ye çok ağır bir bedeli olur” dedi.
Ali Babacan, ekonomideki son gelişmelere ilişkin soruları cevapladı. Babacan, TBMM’ye gönderilen tasarıda vergi teşvikinin bulunmadığını, şimdi ise Mortgage için ödenen faizlerin gelir vergisi matrahından düşmesinin istendiğini bildirdi. Vergi teşviğinin adil olmadığınını da belirten Babacan, geliri en yüksek olanın en yüksek vergi teşviğini alacağını vurguladı. Babacan, şöyle devam etti: ‘’ Eğer bu teşvik, Komisyondan geçtiği şekliyle Meclis Genel Kurulundan da geçerse o zaman bunun sonucunu biz, daha yüksek enflasyon, daha yüksek faiz ve daha yüksek bir cari açık olarak görürüz ve Türkiye’ye çok ağır bir bedeli olur. Onun için sakın hiç kimse, seçim havasının rüzgarına kapılıp, gelecek nesillere bedel ödetecek bir adım atmasın. Bunu arzu ediyoruz.’’
IMF HEYETİ MART’TA GELİYOR
Bakan Babacan, Uluslararası Para Fonunun (IMF) Gözden Geçirme için Mart ayında Türkiye’ye geleceğini, ancak bu konuda Mart ayı içindeki kesin tarihin henüz belirlenmediğini ifade etti. En son geçen yıl 5. gözden geçirme tamamlanırken, bu yıl içinde 6., 7. ve 8. gözden geçirmeler gerçekleştirilecek. Net borç ödeyicisi durumunda oldukları, IMF’ye olan borçları da 8,5 milyar dolar düzeyine indirdiklerini bildiren, Babacan yabancı yatırımcıların, hisse senedi ve bono piyasasında 66 milyar dolarlık YTL cinsinden yatırımlarının olduğunu da kaydetti.
|
/ ANKARA
20.02.2007
|
|
|
Projede aslan payı İstanbul’un |
Türkiye’nin en büyük kenti İstanbul’un hafif raylı sistem ve metro projeleri, bu yılın en fazla ödenek alan ilk 10 projesine damgasını vurdu.
Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) verilerini baz alarak yapılan hesaplamaya göre, bu yıl en fazla ödenek verilen ilk 10 projenin yarısı İstanbul’un ulaşım sorunu ile ilgili projelerden oluştu. En fazla ödenek alan ilk 10 proje için bu yıl 2 milyar 931 milyon YTL ayrılırken, bunun 1 milyar 260 milyon YTL’si İstanbul’daki hafif raylı sistem ve metro inşaatlarına gidecek. Yatırım Programında bu yıl en fazla ödenek, 438 milyon YTL ile Otogar-İkitelli Hafif Raylı Sistem (HRS) projesine ayrılırken, 2007’nin en fazla ödenek tahsis edilen ikinci projesi ise, Üsküdar-Altunizade-Ümraniye-Dudullu Hafif Raylı Sistemi oldu. Proje için 399 milyon YTL ayrıldı. Bu en fazla ödenek alan üçüncü proje de yine İstanbul’un ulaşım sorununa neşter vuracak, Kadıköy-Kartal Metrosu oldu. Gebze-Haydarpaşa-Sirkeci-Halkalı Banliyö Hattı ve Boğaz Tüp Geçişi en fazla ödenek alan 8’inci proje konumunda bulunuyor.
|
/ ANKARA
20.02.2007
|
|
|
Fındık ihracında düşük gelir beklentisi |
Giresun Ziraat Odası Odası Başkanı Özer Akbaşlı, uygulanan yanlış fiyat ve ihraç politikaları sebebiyle bu yıl fındık ihracatından elde edilen gelirin yüzde 50 dolayında düşeceğini ileri sürdü.
Akbaşlı, fındığın, Türkiye’nin stratejik bir ürünü olduğunu, bu konuda her kesimin duyarlı olması gerektiğini belirtti.
Dünya fındık üretimi ile tüketiminin yüzde 75’ini sağlayan Türkiye’nin, 2005 yılı ihracat sezonunda yaklaşık 2 milyar dolar dolayında gelir sağladığını hatırlatan Akbaşlı, ‘’Bu, Türk fındığının altın yılı olarak tarihe geçti. Geçen yıl fındık ihracatından ihracatçı da 200 milyon dolar kar etti’’ diye konuştu.
Uygulanan yanlış fiyat ve ihraç politikaları sebebiyle bu yıl fındık ihracatından elde edilen gelirin yüzde 50 dolayında düşeceğini öne süren Akbaşlı, ‘’Bu yılın 6 aylık döneminde ihracattan elde edilen gelir 600 milyon dolar dolayında. Bu gidişle bu sezon elde edilecek gelir, ancak 1 milyar dolar dolayında olacak. Bu durumda ise ihracatçı 100 milyon dolar gelir elde edecek’’
|
/ GİRESUN
20.02.2007
|
|
|
Çiftçi geçinmekte zorluk çekiyor |
Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, çiftçilerin ağır ekonomik şartlar altında ezildiğini, girdi maliyetlerinin aşırı artışına karşın alın terinin karşılığını yeteri şekilde almadığı için her geçen yıl sorunlarının daha da artığını söyledi.
Çiftçinin, ürününü pahalıya üretip ucuza satmak zorunda bırakıldığını iddia eden Girmen, ‘’Çiftçi, 2002 yılında, 1 traktör almak için 56 ton buğday satarken, geçen yıl bu rakam 76 tona çıktı. Aynı dönemde 1 kilo dana eti için ise 22 kilo buğday satarken, şimdi 34 kilo satması gerekiyor’’ dedi.
Girmen, 2002 ve 2006 yılları arasında mazot fiyatının ortalama yüzde 83, üre gübresinin ise yüzde 137 artığının altını çizerek, şöyle konuştu:‘’Çiftçinin feryat etmesine yol açan bu durum, destekleme ihtiyacını artıran sebeplerin başında gelmektedir. Ürün-girdi fiyatları arasındaki açıklığı azaltıcı politikalar etkin bir biçimde uygulanmalıdır.’’ Çiftçilerin, gittikçe zorlaşan şartlarda ekipmanlarını yenilemekte güçlük çektiğini, var olma mücadelesi verdiğini anlatan 2007 yılında tarım sektörünün destekleme bütçesinin 5.2 milyar YTL olarak belirlenmesinin ümitlerini kırdığını ifade etti. Girmen, ‘’Türkiye, son yıllarda ayırdığı kaynaklarla ne tarımını rekabetçi bir yapıya kavuşturabilir ne de müzakere aşamasına geldiği AB’ye uyum sağlayabilir’’ şeklinde konuştu.
|
/ ADANA
20.02.2007
|
|
|
OSO, ile girdi maliyetleri düşecek |
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Ortak Satın Alma Organizasyonu (OSO) ile makine sektöründe girdi maliyetlerinin aşağı çekileceğini bildirdi.
Tüzmen, Orta Anadolu Makina ve Aksamları İhracatçı Birliği bünyesinde hazırlanan “Ortak Satın Alma Organizasyonu’’ ile ilgili basın toplantısı düzenledi. OSO ile makine sektöründe girdi maliyetlerinin aşağı çekileceğini belirten Bakan Tüzmen, organizasyon ile alıcıların girdi maliyetlerinde ortalama yüzde 15-40 oranında düşüş, en iyi kalitede, ucuz fiyata ve en kısa zamanda girdi tedariği, maliyet hesaplamalarında ve maliyet projeksiyonu, planlamasında öngörülebilirlik, sanal bir pazar ortamının oluşması, orta ve uzun vadeli tedarik politikalarının uygulama alanı bulması olduğunu kaydetti.
|
/ ANKARA
20.02.2007
|
|
|
Makarna tüketimi arttı |
Türkiye’de 1990 yılların başında 4,3 kilogram olan kişi başına düşen makarna tüketiminin, sürekli artış göstererek 2006’da 5,8 kilograma yükseldiği bildirildi.
Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Yönetim Kurulu Başkanı Can Balin, Türk halkının, günlük karbonhidrat ihtiyacının önemli bölümünü ekmekten karşıladığını söyledi.
Türkiye’de makarnanın, ana yemek olarak kabul edilmediğini dile getiren Balin, ancak son yıllarda hızlı nüfus artışı, makarnanın ekonomik olması, pazarlama ve ulaşım imkânlarının artması, hızlı kentleşme sonucunda çalışan kadınların hazır gıdaları tercih etmelerinin, makarna tüketimini artırmasını beklediklerini vurguladı. 1990’lı yılların başında 4,3 kilogram olan kişi başına düşen makarna tüketiminin, 2006’da 5,8 kilograma yükseldiğini bildiren Balin, Türkiye’de kişi başına tüketimi 8 kilograma çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
|
/ BURSA
20.02.2007
|
|
|
Otomotivin ihracat hedefi 17 milyar dolar |
Geçen yılı rekor ihracatla lider kapatan otomotiv sektörünün, 2007’de 17 milyar dolarlık ihracat hedeflediği bildirildi.
Uludağ Taşıt Araçları ve Yan Sanayi İhracatçıları Birliği (TAYSİB) Başkanı Erkut Özerman, otomotiv sektörünün ihracat artışını istikrarlı şekilde sürdürdüğünü söyledi.
Özerman, 2006 yılında 15 milyar dolar civarında ihracat gerçekleştiren sektörün, Türkiye’nin ihracatının lokomotifi haline geldiğini ifade ederek, yıl sonu hedefinin 17 milyar dolar olarak belirlendiğini, bunun da temkinli ve makul bir tahmin olduğunu bildirdi.
|
/ BURSA
20.02.2007
|
|
|
|