Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), ‘’Kurun doğru değerinin ortaya çıkmasına engel olan gelişmelere daha fazla seyirci kalınmamasını isteyerek, bu faktörlerin başında aşırı yüksek reel faizler ve içeriye akan sıcak paranın geldiğini’’ bildirdi.
MÜSİAD tarafından genel merkez ve 27 şubesinin görüşleri doğrultusunda hazırlanan ‘’MÜSİAD Dış Ticaret Raporu: Tespitler ve Çözüm Önerileri’’ raporu, Genel Başkan Ömer Bolat tarafından Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’e sunuldu.
Raporda, Türkiye’nin ihracatta 22. ülke ve ithalatta 16. ülke olduğu, bunun önemli bir çarpıklık olduğu belirtilerek, sürekli ithalat fazlası ile dış ticaret açığı verildiğine, tüketim malları üretiminde uzmanlaşılırken yatırım ve ara malları, hammadde ve enerji girdilerinde ithalata bağımlılığın arttığına işaret edildi.
Son yıllarda döviz kurunun bastırılmış olmasının; zorunlu ithalat kalemlerinin ve yatırım modernizasyon ivmesinin nispeten ucuza gerçekleştirilmesini temin etmesi, dezenflasyon sürecine verdiği büyük destek, kamu ve ulusal borç stokunun idare edilebilir bir nitelikte gelişmesine verdiği olumlu katkı sebebiyle Türkiye’nin lehine olduğu kaydedilen raporda, şu görüşlerler dile getirildi: “Ancak burada ‘kurun doğru değerinin’ ortaya çıkmasına engel olan gelişmelere de daha fazla seyirci kalınmamalıdır. Bu faktörlerin başında aşırı yüksek reel faizler ve içeriye akan sıcak para gelmektedir. Sıcak para, ayrıca para politikalarının etkinliği azaltarak enflasyonla mücadeleyi de zora sokabilmektedir.’’
|