Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Bolat, ‘’Yüksek faiz döviz kuru çıpası bizi iki taraflı vuruyor. Döviz kuru 1,50’nin altına düşmemeli. Faizlerin de 4-5 puan düşmesi acil bir zorunluluk. Bu konuda Merkez Bankasının da ülke gerçeklerini görmesi çok büyük önem taşımakta’’ dedi.
Bolat, Gaziantep’te yapılan MÜSİAD Genel İdare Kurulu toplantısında, genel merkez ve 27 şubenin görüşleri doğrultusunda hazırladıkları ‘’MÜSİAD Dış Ticaret Raporu’’nu toplantıya katılan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’e sundu. Türkiye’nin 2002’den bu yana ihracatta ikinci büyük atılım döneminde olduğunu bildiren Bolat, ekonomik programın başarısının altında döviz dengesini ve dış ödemeleri dengede tutabilmenin yattığını söyledi.
“MERKEZ BANKASI ÜLKE
GERÇEKLERİNİ GÖRMELİ’’
MÜSİAD raporunda 50 maddede dile getirilen önerilerden bahseden Bolat, şunları kaydetti: ‘’Her şeyden önce şunu söylememiz lâzım ki, yüksek faiz döviz kuru çıpası bizi iki taraflı vurmakta. Hem yüksek reel faiz, finans maliyetini büyük ölçüde artırmakta ve işletmelerin finansmanı çevirmesinde büyük zorluk oluşturmakta. Hem de döviz kurunun 1,40’ın dahi altına düşebilmesi ihracatımız açısından olumsuz, ithalatımız açısından ise maalesef artırıcı etki yapmakta. Bize göre döviz kuru 1,50’nin altına düşmemeli, hatta 1,55 civarında dengede olmalı. Bugünkü enflasyon rakamlarına göre faiz oranları çok yüksek. Bu piyasalarda da ciddî bir durgunluk ve nakit sıkışıklığını beraberinde getiriyor. Bu anlamda faize acil tırpan lazım diyoruz, bu yıl en az 3-4 hatta 5 puan indirim bekliyoruz. Bu konuda Merkez Bankasının da ülke gerçeklerini görmesi çok çok büyük önem taşımakta.’’
“REKABETÇİ SEKTÖRLER DESTEKLENMELİ’’
Stratejik rekabetçi sektörlerin desteklemek gerektiğini vurgulayan Ömer Bolat, makine, yazılım, gıda ürünleri, hizmetler ve turizmin büyük önem taşıdığını, tekstil sektöründe yüksek katma değerli markalı ürünlere geçmek gerektiğini vurguladı.
Bolat, OECD ülkeleri içinde yüzde 43 ile en yüksek olan istihdam vergisinin de yüzde 25’lere çekilmesinin çok büyük aciliyet olduğunu söyledi.
Enerji maliyetini düşürmenin de önemli olduğunu vurgulayan Bolat, KDV iadelerinin de ihracatçılara geri ödemesinin hızlandırılmasını, ödemelerde vergi ve SSK ödemelerine mahsup etme uygulaması getirilmesini istedi.
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de şunları kaydetti: ‘’Ucuzlattığımız tek girdi maliyeti bence, işlem erişim hızı. Bu da, diğer ülkelerle kıyasladığımız zaman önemli bir maliyettir. Ama, diğerlerini gönül istemez mi; istemez miyiz biz enerji, su, işçilik maliyetlerini aşağı çekelim... Ama, ülkenin gelir gider dengesini bu kadarına izin veriyor. Bir taraftan da bütçeyi korumamız lâzım.”
|