|
|
|
Enflasyon yoksulu güldürmüyor |
Birleşik Metal-İş Sendikasının araştırmasına göre, Ocak ayında en az gelire sahip yüzde 20’lik kesim için enflasyon yüzde 1,89, yüzde 5’lik kesim için yüzde 2,02 olarak gerçekleşti. Sendikanın araştırma dairesi tarafından yapılan araştırmada, gelir ve harcama gruplarına göre enflasyon oranları hesaplandı. Araştırmada, Ocak ayı enflasyonunun en az gelire sahip yüzde 20’lik kesim için açıklanan ortalama TÜFE rakamını katladığı belirtildi.
Araştırmaya göre, en az gelire sahip yüzde 20’lik kesim için enflasyon yüzde 1,89 olurken, en az gelire sahip yüzde 5’lik kesim için yüzde 2,02’yi buldu. Buna karşın en yüksek gelire sahip yüzde 20’lik kesim için enflasyon yüzde 0,78 düzeyinde kaldı. Gıda fiyatlarında yaşanan artış dar gelirlinin enflasyonu ateşleyen temel etmen olarak gösterildi. Geçen yılın Ocak ayından bu yana enflasyonun en yoksul yüzde 20’lik dilim için geçen aya göre 1 puan artış göstererek yüzde 11,67’ye ulaştığı ifade edilen araştırmada, en zengin dilim için ise bu oranın yüzde 10,13 olarak gerçekleştiği kaydedildi.
Araştırmada, kira, ekmek, ısınma ve ulaşım fiyatları üzerinden, harcama kalıbı ağırlıkları da dikkate alınarak hazırlanan Temel Harcama İndeksi ise yıllık olarak yüzde 18,4 olduğu belirtildi. Buna göre, kira fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 22,12 olurken, ekmek fiyatı yüzde 19,01, doğal gaz fiyatı yüzde 24,49, odun fiyatı yüzde 10,59, kömür fiyatı yüzde 25,98, tüp fiyatı yüzde 10,89 oranında artış gösterdi. Toplu ulaşımda ise metro ulaşım fiyatlarında yüzde 10’a varan indirime karşın, vapur ulaşım fiyatlarındaki yüzde 31,87 oranında artış yaşandı. Tüm toplu taşıma araçlarında ortalama artış yüzde 12,19 olarak gerçekleşti.
“ENFLASYON HESAPLAMASI OYUNA DÖNÜŞTÜ’’
Birleşik Metal-İş Yönetim Kurulunun araştırma sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde, enflasyon hesaplamasının geniş halk kesimlerinin ekmeği üzerinden oynanan bir oyuna dönüştüğünü savunuldu. TÜFE’nin temel veri kaynağı olarak kabul edilen 2003 yılı Hanehalkı Bütçe Anketi sonuçları ile mevcut kalıp arasında çok ciddi farkların olduğuna işaret edilen değerlendirmede, 2003 yılı Hanehalkı Bütçe Anketi sonuçlarında konut harcamalarının toplam harcamalar içindeki oranı yüzde 28,2 iken, TÜFE için bu ağırlığın yüzde 16,91 olarak belirlenmesini iyi niyetle açıklamanın mümkün
olmadığı görüşüne yer verildi. Konut fiyatlarının son 3 yılda ortalamanın çok üstünde artığına işaret edilen açıklamada, ‘’Görünen o ki enflasyonu düşük göstermek için çeşitli istatistiksel teknikler kullanılmaktadır’’ denildi.
|
/ ANKARA
09.02.2007
|
|
|
Şener: Mortgage faizleri düşürecek |
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Mortgage sisteminin piyasaya olumlu etkisi olacağını, faizlerin düşeceğini söyledi.
İpoteğe dayalı konut finansman sistemine (Mortgage) ilişkin yasanın önümüzdeki hafta Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi bekleniyor. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, yasanın haftaya Perşembe görüşülebileceğini belirterek, bir iki noktada küçük değişiklikler olabileceğini söyledi. Tüketiciler açısından Mortgage’la konut kredisi arasında fark gözükmediğini belirten Şener, “Kredilerin finansmanı açısından yeni bir model olacak. Krediyle satın alınan konutlar üzerine ipotek konacak” dedi.
Piyasadaki faiz oranlarının Mortgage sistemine engel olmadığını belirten Şener, sistemle birlikte faiz oranlarının düşeceğini, piyasaya olumlu etkisi olacağını ifade etti.
Mevduatın kısa vadeli olması ve bankaların aldığı kredilerde döviz riski olması nedeniyle faizlerin yüksek olduğunu kaydeden Şener, yeni sistemin riskli olmadığını söyledi. Başbakan Yardımcısı, Halkbank’ın yüzde 25’inin halka arz edilmesi yönündeki kararın doğru tercih olduğunu belirterek, “Kalan yüzde 75 ilelebet kamu payı olarak kalacak anlamına gelmez. Ancak kalan kısımla ilgili herhangi bir karar ve takvim yok” dedi.
|
/ ANKARA
09.02.2007
|
|
|
Tüketicilerden petrol kanununa tepki |
Tüketici Hakları Derneği (THD) Başkanı Turhan Çakar, Türk Petrol Kanununun geri çekilmesini istediklerini belirterek, ‘’Kanun ile kapitülasyonlar yeniden hortlatılıyor’’ dedi.
Çakar, THD Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, enerji ve petrolün tüm ülkeler ve toplumlar için en stratejik konuların başında geldiğini söyledi. Türkiye ve Türk toplumunun zaten petrol ürünleri ve doğal gaz yönünden dışa bağımlılığın cezasını uzun yıllardın beri acı bir şekilde ödediğini savunan Çakar, yasa ile Türkiye’nin petrol kaynaklarının arama ve işletme hakkının yabancı petrol şirketlerine devredildiğini belirtti.
Petrol Kanunu ile ulusal petrol kaynaklarının üzerinde devlet ve kamunun ağırlığı ve tasarrufunun ortadan kaldırıldığına işaret eden Çakar, ‘’Petrol kaynaklarımızın arama ve işletme hakkının Türk Petrol Kanunu ile yabancı petrol şirketlerine devredilmesi bağımsızlığımızdan vazgeçmek ve intihar demektir’’ dedi.
Çakar, açıklamasına şöyle devam etti: ‘’Türk Petrol Kanunu ile kapitülasyonlar yeniden hortlatılıyor. Bu nedenle petrol arama ve işletme imtiyazı yabancılara verilemez. Bu yasa, Türkiye’nin petrol varlığının savaşsız, silahsız yabancılara teslim edilmesinin adıdır. Bu kanun ile ülkemizin ve halkımızın enerji güvenliği ve çıkarları yabancıların inisiyatifine bırakılmaktadır.
Tüketiciler olarak petrol ve diğer enerji kaynaklarımızın devlet ve kamu eliyle aranmasını ve işletilmesini istiyoruz. Çünkü tüketiciler ve ülkemiz, ancak kamu ve devlet eliyle kendi petrol ve enerji kaynaklarımız işletilirse, ucuz, güvenli ve sürekli enerji tüketebilme olanağına kavuşabilir.’’
|
/ ANKARA
09.02.2007
|
|
|
Çiftçinin elektrik borcu yeniden yapılandırılmalı |
Besni Ziraat Odası Başkanı İsmail Sümer, elektrik borcunu ödeyemeyen çiftçilerin sulama tesislerini kapatmaya başladığını, borçlar yeniden yapılandırılmazsa göç başlayacağını ve sosyal dengenin bozulacağını söyledi.
Sümer, çiftçilerin elektrik borçları yüzünden iflasın eşiğinde olduğunu belirtti. 2002 yılının sonuna kadar elektriğe verilen yüzde 38’lik hazine desteğinin kaldırılmasıyla birlikte çiftçinin elektrik borçlarını ödeyemez duruma düştüğüne dikkati çeken Sümer, şöyle konuştu: ‘’Konuya acil bir çözüm getirilmesi gerekiyor. Besni genelinde 690 sondaj kuyusu ve akarsu üzerine kurulu 64 tane de motopomp tesisi var. İlçemizdeki 300 bin hektarlık alan bu tesisler sayesinde sulanıyor. Bu arazilerde ülkemizin ihtiyacı olan pamuk, mısır, buğday, soya fasulyesi ve ayçiçeği yetiştiriliyor.
Elektrik maliyetlerinin yüksekliğinden dolayı yaklaşık 40 bin vatandaşımızın doğrudan ve dolaylı olarak ekmek yediği bu topraklarda sulu tarım bitmek üzere. Çiftçilerimiz borç batağına saplandı ve tesislerini kapatmaya başladı. Borçlar yeniden yapılandırılmazsa göç başlar ve sosyal denge bozulur.’’
Sümer, sanayicilere uygulanan teşviklerden çiftçilerin de faydalanması gerektiğini belirterek, Türkiye’deki en büyük istihdamın tarım sektöründe olduğunu, sanayicilere sağlanan yüzde 50 oranındaki elektrik indiriminden çiftçilerin de yararlanması gerektiğini söyledi.
|
/ BESNİ
09.02.2007
|
|
|
Kuveyt Türk’ten esnek vade |
Kuveyt Türk, ‘’Katılma Hesabı’’ olan müşterilerine, bu hesaplarda esnek vade uygulamasına geçti.
Kuveyt Türk’ten yapılan açıklamaya göre, katılım bankaları içinde bu uygulamayı ilk başlatan banka olan Kuveyt Türk, asgari 30 gün üzerinde olması şartıyla YTL, dolar ve avro bazında tüm hesaplar için müşterinin istediği vadeye göre katılma hesabı açmaya başladı.
Standart 1, 3, 6 ve 12 aylık vadeler yerine müşteriler artık 40, 45, 95 ve 105 gibi esnek günlük vadeler ile katılma hesabı açtırabilecekler.
Uygulama Kuveyt Türk’ün ‘’Klasik’’, ‘’Gümüş’’, ‘’Altın’’, ‘’Platin’’ ve ‘’ Platin+’’ kategorisindeki katılma hesaplarının tümünde geçerli olacak.
|
Yeni Asya
/ İSTANBUL
09.02.2007
|
|
|
Sanayi üretimi 2006’da yüzde 6 arttı |
Türkiye’nin sanayi üretimi, 2006 yılında yüzde 6 oranında arttı. Sanayi üretimi geçen yıl Aralık ayında ise bir önceki aya göre yüzde 2,5 oranında artış gösterdi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, üretim artışı madencilik sektöründe yüzde 1.6, imalat sanayi sektöründe yüzde 1.9, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 7.9 olarak gerçekleşti. Üretimde en yüksek artış yüzde 749 ile diğer ulaşım araçları imalatında gerçekleşti. Onu yüzde 25.7 ile tütün ürünleri imalatı ve yüzde 19.7 ile b.y.s. makine ve teçhizatları imalatı izledi.
2006’DA ÜRETİM
Sanayi üretimi 2006 yılının tamamında ise yüzde 6 artış gösterdi. 2005’te üretim artışı yüzde 5.4 düzeyinde gerçekleşmişti.
Geçen yıl üretim arışı madencilik sektöründe yüzde 4.3, imalat sanayi sektöründe yüzde 5.8, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 8.8 oldu.
|
/ İSTANBUL
09.02.2007
|
|
|
‘’KOBİ’ler memleketimizin can damarı” |
Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Asım Kibar, küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) memleketin baş tacı ve can damarı olduğunu belirterek, ‘’KOBİ’ler olmazsa büyük müesseseler yürüyemez’’ dedi.
Sakarya Sanayicileri ve İş Adamları Derneği’nin (SASİAD) Tunatan Tesislerindeki toplantıda konuşan Kibar, binlerce parçayı tek bir işletmenin retmesinin mümkün olmadığını açıkladı. Bu konuda KOBİ’ler’e büyük iş düştüğünü kaydeden Kibar, şunları söyledi: ‘’KOBİ’ler memleketin ana damarlarıdır. KOBİ’ler ne kadar iyi, ne kadar çok gelişirse sanayinin kurulması da kolaylaşır, büyümesi de kolaylaşır. Yani askerde bir şey vardır. Eğer lojistik desteği yoksa, ikmal desteği yapamıyorsa o ordu nereye kadar gider ki? İkmal olmazsa ordular yürüyemez. Aynı şekilde, KOBİ’ler olmazsa büyük müesseseler yürüyemez. Dolayısıyla KOBİ’ler memleketin baş tacıdır, can damarıdır.’’
|
/ SAKARYA
09.02.2007
|
|
|
Dünya Bankası 2009’da İstanbul’da toplanacak |
Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) 2009 Yılı Guvernörler Toplantısı’nın 6-7 Ekim 2009 tarihlerinde, İstanbul’da gerçekleştirileceğine dair Başbakanlık Genelgesi, yayınlandı.
Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayınlanan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzalı genelgede, yıllık toplantılara adı geçen kuruluşlara üye 184 ülkeyi temsil eden devlet başkanı, başbakan, bakan ve merkez bankası başkanı düzeyinde resmî yetkili katılacağı kaydedildi.
|
/ ANKARA
09.02.2007
|
|
|
Motorine 3 kuruş zam |
Rafineri çıkış fiyatlarında yapılan ayarlamanın ardından, motorinin pompa fiyatı litrede 3 YKr arttı.
Buna göre motorinin pompa fiyatı Ankara’da Opet, POAŞ ve BP bayilerinde 2,13 YTL’den 2,16 YTL’ye, İstanbul’da 2,11 YTL’den 2,14 YTL’ye, İzmir’de de 2,10 YTL’den 2,13 YTL’ye yükseldi.
|
/ ANKARA
09.02.2007
|
|
|
|