Irak’ın Kerkük şehrinde bir dizi araçta patlayan bombalar sonucu ölenlerin sayısı 4’e, yaralananların sayısı 37’ye yükseldi. Polis yetkilileri, olaylarda kullanılan patlayıcıların küçük olması ve hafta sonu nedeniyle sokakların boş olması sonucunda, ölü ve yaralı sayısının fazla olmadığını belirtti.
Bombalı araçlarla düzenlenen saldırıların ikisinin Irak Kürdistan Demokratik Partisi (IKDP) bürolarını hedef aldığı, saldırılardan birinde bir intihar bombacısının patlayıcı yüklü araçla binaya saldırdığı kaydedildi.
Bu arada, ABD’de resmi istihbarat kuruluşlarının ortak çalışmasıyla hazırlanan Irak’a ilişkin Ulusal İstihbarat Tahmini raporunda, ABD’nin bu ülkeden kısa sürede çekilmesi durumunda, Kürtlerin Kerkük’u ele geçirme ve özerkliklerini genişletme çabalarının, Türkiye’nin askeri müdahalesine yol açabileceği ifade edildi. Raporun kamuya açıklanan özet bölümünde, Iraklı Kürtlerin, Kerkük’un kendi bölgelerine katılmasını garantiye almak için sistematik şekilde çalıştığına işaret edildi. Irak’ın geleceğine ilişkin ciddi kaygılara yer verilen raporda, ‘’Anayasanın, 31 Aralık 2007’den önce referandum yapılmasını öngörmesinin ardından Kürtler, Kerkük şehri ve vilayetinin tamamının veya büyük bir bölümünün, Kürt bölgesel yönetimine katılmasını garanti altına almak amacıyla Kerkük’te denetimlerini ilerletme yönünde sistematik şekilde çalışıyor’’ ifadesi kullanıldı. Irak’taki olumsuz gelişmeler sürerken, ABD kuvvetlerinin kısa sürede Irak’tan çekilmesi durumunda olabilecekler anlatılırken de ‘’Kürtlerin, Kerkük’ün kontrolünü ele geçirme ve özerkliklerini ilerletme yönündeki adımları, Türkiye’nin askeri müdahalesine yol açabilir’’ denildi. Raporda, Türkiye’nin, Irak’ın parçalanmasını istemediğine ve ‘’terör örgütü PKK’nin kuzey Irak’taki sığınaklarını imha etmeye kararlı olduğuna’’ dikkat çekildi. ABD’nin Ulusal İstihbarat Tahmini’nde, Irak’taki durumun düzelmemesi halinde ortaya çıkabilecek muhtemel senaryolar arasında, parçalanmaya yol açacak bir kaosun patlak vermesi, bir Şii diktatörünün belirmesi ve anarşik ortam sonucu merkezi otoritenin kaybolarak gücün, çok sayıda küçük yerel bölgelere dağılması sayıldı.
|