Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Bir “başkent”in hikâyesi

İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti olmasının ilk meyvesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Tuna Köprülü’ye hazırlatılan bir eserle ortaya çıkıyor. Tuna Köprülü, “Kültür Başkenti İstanbul / The Capital of Culture” adlı eserinde İstanbul’un kültürel potansiyelini mimarî eserler üzerinden ortaya koyuyor. Türkçe-İngilizce hazırlanmış olan eser; 264 sayfa olup, giriş ve on bölümden oluşuyor.

İki ana dönem üzerine odaklanmış olan eser, Roma ve Bizans dönemlerinde (MÖ 627–1453) İstanbul’da yapılan eserlerin tasviri ile başlıyor. Osmanlı eserlerinin tasvir edildiği kısım ise on ana bölüme ayrılıyor. Eserin ikinci kısmının bölümleri şu başlıklardan oluşuyor: Camiler, Çeşmeler, Eski Çarşılar, Hamamlar, Haliç, Kilise ve Sinagoglar, Adalar, Saraylar, Boğaz ve Müzeler.

Kitapta, mimarî eserler tasvir edilirken eserlerin günümüz fotoğrafları da etkileyici bir biçimde kullanılmış. Mimarî eserler üzerinden İstanbul, İstanbul üzerinden mimarî eserler bu şehre kattıkları ruhları ile ele alınmış.

Köprülü, eserine; “Avrupa Parlamentosu tarafından 2010 Kültür Başkenti seçilen İstanbul, şüphesiz dünyada benzeri olmayan büyüleyici bir şehirdir. 2700 yıllık bir geçmişi olan bu şehir bünyesinde barındırdığı birbirinden görkemli ve değerli anıtların bulunduğu gerçek bir hazinedir” diyerek başlıyor. Kitabın sayfalarını karıştırdıkça bu gerçek hazinenin değerini daha iyi fark edebiliyorsunuz.

Tuna Köprülü, İzmir’de doğup Ankara’da büyüdü. Ankara Koleji’nden mezun olduktan sonra Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi İngiliz Filolojisine devam etti. 1955 yılında Ertuğrul Köprülü’yle evlenerek 1966’da eşinin Washington Basın Ateşeliği’ne tayin edilmesiyle Amerika’ya gitti.

Diplomat eşi olarak Türkiye’nin tanıtımı amacıyla çeşitli faaliyetlerde bulundu. İlk ve ortaokulların Anadolu medeniyetlerini (Asia Minor) konu alan tarih dersi kapsamında konuşmacı olarak katıldı ve Türkiye filmi gösterdi. Soroptomists, Lions, Pen Women’s and Capital Speakers kulüplerinde Türkiye konulu konferanslar verdi. 15 yıl süresince Beyaz Saray, ABD Kongresi, Dünya Bankası ve IMF’yi izleyen Türk gazeteci olarak dört ABD başkanıyla dünyayı dolaştı. Halen Washington’daki” National Press Club” (Millî Basın Kulübü) üyeliği devam ediyor.

Washington’da 25 yıl kaldıktan sonra Türkiye’nin Monako Fahri Başkonsolosu oldu. On yıl süreyle kermeslerde Türk reyonu açtı. Fazıl Say, Hüseyin Sermet ve Pekinel Kardeşler gibi devlet san'atçılarını ağırlayarak Monakolularla tanıştırdı.

Üstün hizmetlerinde dolayı Monako Prensi Rainier tarafından “Chevalier de St. Charles” liyakat nişanıyla ödüllendirildi.

Yazarın yayımlanmış eserleri arasında; “Beyaz Saray Anılarım” (2002), “İstanbul’daki Yabancı Saraylar” (2005) bulunmaktadır.

05.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bir “başkent”in hikâyesi

  En iyi mimarlık bitirme projeleri ‘Anadolu’ turunda


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004