Bayburt Kalesi’nin içi ve etrafında, yaklaşık 5 aydır sürdürülen kazı çalışmalarında, Ortaçağ, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait çok sayıda tarihî kalıntı bulunduğu bildirildi.
Erzurum Müze Müdürlüğünde görevli Arkeolog Gülşah Altunkaynak, yaptığı açıklamada, Bayburt İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce Bayburt Kalesi’nin restorasyonu işinin ihale edildiğini, ihale şartnamesine, restorasyon sırasında kale çevresinde bilimsel ve resmî kazı yapılması yönünde madde konulduğunu belirtti.
İhaleyi alan firmanın restorasyon ile birlikte kazı çalışmalarını da başlattığını ifade eden Altunkaynak, Bayburt’ta müze olmadığı için kazı çalışmalarının Erzurum Müze Müdürlüğü koordinatörlüğünde 15 Haziran 2006’da başlatıldığını söyledi.
Kazı çalışmalarının planlandığı şekilde sürdürülerek yüzde 60 oranında tamamlandığını belirten Altunkaynak, hava şartları sebebiyle çalışmalara 15 Kasım’dan itibaren ara verildiğini, çalışmalara 15 Nisan 2007’de yeniden başlanıp 2007 Temmuz ayında tamamlanmasının planlandığını kaydetti.
Altunkaynak, 5 ay süren çalışmalar sonunda kalenin batı surlarına paralel alanda toplam 41 mekânın açığa çıkarıldığını ifade ederek, şunları söyledi:
‘’4 ana bölümde yapılan kazılarda açığa çıkan mekânların geç döneme ait moloz taş-çamur harç ile yapıldığı, bazı kısımlarda ahşap malzemenin yoğunlukla kullanıldığı görülmektedir. Kilise viranesi ile giriş kapısı arasında kalan kısımlarda bulunan mekânların, daha yoğun ahşap kullanıma sahip, iki katlı binalar olduğunu gösteren kapısız mekânlar olduğunu gözlemledik. Özellikle bu kısımların çok yoğun bir yangın geçirdiği tespit edilmiştir. Batı sur paralelindeki bayrak direğinden kuzeye doğru gidildiğinde yangın izlerinin kaybolduğu tesbit edilmiştir.’’
|