Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Sağlık

Menenjit aşısı ihmale gelmez

Anadolu Sağlık Merkezi’nden Genel Pediatri Uzmanı Dr. Ela Tahmaz, küçük çocuklarda ölümlerle sonuçlanan enfeksiyonlara yol açan Pnömokok mikrobuna karşı yapılan Pnömokok aşısı hakkında bilgi verdi.

Pnömokok aşısı niçin yapılmalıdır?

Pnömokok mikrobu, 5 yaşın altındaki çocuklarda ölümle sonuçlanabilen ciddî enfeksiyonlara yol açabilir. Bu mikroplar, ülkemizde de bakteriyel menenjitin en sık rastlanan sebebidir. (Menenjit, beyin zarlarının iltihabıdır.) Bu mikrobun sebep olduğu diğer sık rastlanan enfeksiyonlar ise, orta kulak enfeksiyonları, zatüree ve sepsis dediğimiz bu bakterinin kana karışması ile ortaya çıkan ağır hastalık tablosudur. 2 yaşın altındaki çocuklar ciddî enfeksiyon için en riskli yaş grubunu oluştururlar. Pnömokoklar, diğer kişilerden ve erişkinlerden yakın temas ile bulaşır ve özellikle de antibiyotiklere direnç geliştirebileceklerinden tedavisi zor hastalıklara yol açabilirler. Pnömokok konjuge aşısı, bu bakterinin sebep olduğu menenjit ile kan enfeksiyonlarını önlemekte yardımcıdır. Bazı orta kulak enfeksiyonlarını da önlediği gösterilmiştir.

Bu aşı kimlere ve ne zaman yapılmalıdır?

2 yaşın altındaki çocuklarda rutin uygulama 4 doz şeklindedir. Bu dozlar, 2, 4, 6 ve 12-15. aylarda uygulanabilir. Ancak bu aylarda aşılanmayan çocuklar yine de aşılanabilirler. Bunu doktorunuza danışabilirsiniz.

2 ile 5 yaş arasındaki çocuklar: 3 yaşın altında veya risk grubundaysalar ve özellikle yuvaya gidiyorlarsa aşılanmalıdırlar. Pnömokok konjuge aşısı diğer aşılarla beraber eş zamanlı farklı bölgelerden uygulanabilir.

Hangi çocuklara bu aşı yapılmamalı veya beklenmelidir?

Bu aşının bir önceki dozuna ciddî alerjik reaksiyon geçirmiş olan çocuklara bu aşı tekrarlanmamalıdır. Eğer böyle bir durum varsa doktorunuzu haberdar ediniz.

Hafif nezle ve soğuk algınlığında bu aşı yapılabilir ancak yüksek ateşli veya orta-ağır derecede hasta olan çocuklar iyileşene kadar beklenmelidir.

Pnömokok aşısının yan etkileri nelerdir?

60 bin doz aşı üzerinde yapılan çalışmalar göstermiştir ki; bu aşı nadiren hafif reaksiyonlara sebep olabilir. Buna göre;

4 çocuktan birinde aşı yerinde hafif kızarıklık, şişlik ve ağrı olabilir.

3 çocuktan birinde hafif ateş (37,5 derece) ve 50 çocuktan birinde daha yüksek ateş (38 derece) olabilir.

Bazı çocuklarda geçici huzursuzluk, ağlama ve iştah kaybı olabilir.

Bu durumlarda doktorunuza danışarak parasetamol ihtiva eden ateş düşürücüler kullanabilirsiniz. Şimdiye kadar bu aşının sebep olduğu ciddî reaksiyon gözlemlenmemiştir ancak her ilâçta olduğu gibi aşılarda da alerjik reaksiyon riski olduğu unutulmamalıdır.

Yeni Asya / İSTANBUL

31.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Başlıklar

  Migren, felç ve bunama yapıyor

  Menenjit aşısı ihmale gelmez


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004