Türkiye’de her gün üretilen 120 milyon ekmeğin yaklaşık 12 milyonunun israf edildiği vurgulanarak, bunun ekonomiye zararının günlük 2.6 milyon YTL olduğu kaydedildi. Yılda ise 44 yaklaşık 44 milyar ekmeğin 4 milyarı israf ediliyor.
Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de yılda üretilen yaklaşık 44 milyar ekmeğin 4 milyarının israf edildiğini bildirdi.
Sağlık Bakanlığından, Dünya Gıda Günü dolayısıyla yapılan açıklamada, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığınca ‘’Sağlıklı Beslenme ve Gıda İsrafı’’ konulu bir rapor hazırlandığı belirtildi.
Raporda, Türkiye’de her gün üretilen 120 milyon ekmeğin yaklaşık 12 milyonunun israf edildiği vurgulanarak, bunun ekonomiye zararının günlük 2.6 milyon YTL olduğu kaydedildi. Vazgeçilmez besin maddelerinin başında yer alan ekmeğin raf ve saklama süresinin kısa olduğu hatırlatılan rapora göre, ülkede yılda üretilen yaklaşık 44 milyar ekmeğin yüzde 16’sı evlerde olmak üzere, yaklaşık 40 milyarı tüketiliyor, 4 milyarı da israf ediliyor. Türk halkı her yıl ekmeğe 7 milyar dolar öderken, israf edilen ekmek nedeniyle ekonomik kayıp yıllık 700 milyon doları buluyor. 3 büyük ildeki günlük ekmek israfı ise 750 bin YTL tutarında. İstanbul’da günde 2 milyon, Ankara ve İzmir’de ise 600 biner ekmek israf ediliyor. Ekmek israfı, tüketimin az olduğu gelir düzeyi yüksek kesimde daha fazla.
|