Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Mesleklere standart geliyor

“Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu’’nu Resmi Gazete’de yayımlandı. Meslekî Yeterlilik Kurumu Kanunu’’ ile ulusal ve uluslararası meslek standartlarını temel alarak, teknik ve meslekî alanlarda ulusal yeterliliklerin esaslarını belirlemek, denetim, ölçme, değerlendirme, belgelendirme ve sertifikalandırmaya ilişkin faaliyetleri yürütmek için gerekli ulusal yeterlilik sistemini kurmak ve işletmek üzere “Meslekî Yeterlilik Kurumu’’ kurulacak.

Yasaya göre, Tabiplik, diş hekimliği, hemşirelik, ebelik, eczacılık, veterinerlik, mühendislik ve mimarlık meslekleri ile en az lisans düzeyinde öğrenim gerektiren ve mesleğe giriş şartları kanunla düzenlenmiş olan meslekler, bu kanun kapsamı dışında tutulacak.

Kurumda; Meslek Standartları Daire Başkanlığı, Sınav ve Belgelendirme Daire Başkanlığı, İdari ve Malî İşler Daire Başkanlığı, Hukuk Müşavirliği oluşturulacak.

Kurum, ulusal meslekî yeterlilik sistemiyle ilgili yıllık gelişme planlarını hazırlayacak, geliştirecek, uygulayacak veya uygulattıracak, denetleyecek, standartları belirlenecek meslekleri ve bu standartları hazırlayacak kurum ve kuruluşları tesbit edecek.

Meslekî Yeterlilik Kurumu, Yükseköğretim Kanununa tabi teknik ve mesleki eğitim veren yüksek öğretim kurumlarında ulusal meslek standartlarına uygun eğitim ve öğretim yapılabilmesi için Yükseköğretim Kurulu ile orta öğretim düzeyindeki mesleki ve teknik eğitim veren öğretim kurumlarında ulusal meslek standartlarına uygun eğitim ve öğretim yapılabilmesi için de Millî Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yapacak. Teknik ve meslekî alanlarda ulusal yeterlilik esasları ile ulusal mesleki yeterlilikler alanındaki eğitim ve öğretim kurumlarını ve programlarını akredite edecek kurumları da Meslekî Yeterlilik Kurumu belirleyecek.

Kurum, sınav ve belgelendirme sistemi kapsamında yeterliliği belgelendirecek yetkilendirilmiş kurumları belirleyecek ve sınavlarda başarılı olanlara sertifika verilmesini sağlayacak. Getirilen diğer düzenlemeler özetle şöyle: "Türkiye’de çalışmak isteyen yabancıların sahip oldukları mesleki yeterlilik sertifikalarının doğruluğunu belirleyecek. Meslekî alan ve sektörler arasındaki yatay ve dikey geçişler için gerekli yeterliliklerin belirlenmesi; diğer ülkelerdeki benzer kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılması; hizmet satın alımı, projelerin geliştirilmesi ile eğitim, araştırma, konferans, seminer ve yayın faaliyetlerinde bulunmak da kurumun görevleri arasında yer alacak."

/ ANKARA

08.10.2006


 

Yoksula enflasyon darbesi

Birleşik Metal-İş’in araştırmasına göre, son 1 yılda enflasyondaki artış, en yoksul yüzde 20’lik dilim için yüzde 11,54’ü buldu.

Birleşik Metal-İş Araştırma Dairesi tarafından yapılan araştırmada, geçen yılın eylül ayından bu yana enflasyonun en yoksul yüzde 20’lik dilim için yüzde 11,54’e yükseldiği belirtildi. Aynı dönemde en zengin yüzde 20’lik dilimdekiler için enflasyonun yüzde 10,65 olarak gerçekleştiği ifade edilen araştırmada, TÜFE’nin yılbaşından bu yana en yoksul yüzde 20’lik dilim için yüzde 7,15, en zengin yüzde 20’lik dilim için yüzde 7,19 düzeyine yükseldiği kaydedildi. Araştırmada, Eylül ayında özellikle eğitim ve gıda harcamaları içerisinde yer alan kimi ürünlerdeki yüksek fiyat artışının enflasyonu yukarı çektiği dile getirildi.

Enflasyondaki artışta, Ramazan ayının gıda, okulların açılmasının eğitim harcamalarını yükseltmesinin belirleyici olduğu ifade edilen araştırmada, TÜFE’nin bir önceki aya göre en yoksul yüzde 20 için yüzde 1,65, en zengin yüzde 20 için yüzde 1,11 olduğu bildirildi.

/ ANKARA

08.10.2006


 

Yemek fabrikalarında Ramazan mesaisi

Gıda sektörünün hareketli dönem yaşadığı Ramazan’da, son yıllarda kentlerde kurulan iftar çadırları yemek fabrikalarına ‘’nefessiz’’ mesai yaptırmaya başladı.

Belediye, kurum ve kuruluşlar ile hayırseverlerin 300-500’den 3-4 bine kadar kişiye hizmet veren iftar çadırı kurma yarışı, Ramazan’da yemek fabrikalarının iş yükünü 3-4 kat artırdı. Sabahın erken saatlerinde domates, salatalık, soğan soyarak işe koyulan fabrikalarda iftar vaktine kadar kusursuz yemek hazırlama çabası sarf ediliyor.

Günün büyük bölümünde yoğun telâşın yaşandığı işletmeler, Ramazan sebebiyle ek istihdama giderken, yemek miktarındaki artış, mekan sorunu, zamanla yarış en büyük sıkıntıları oluyor. Bir kişinin ortalama 60 kişinin karnını doyurduğu fabrikalarda en meşakkatli iş ise pirinç ayıklamak. Bir kişi yaklaşık 100 kilogram pirinç ayıklarken, 2-3 kişi 3-4 bin kişilik sofralar için saatlerce domates, salatalık ve soğan doğruyor. Ana yemekler, süslemeleriyle birlikte özenle hazırlanıyor. Tatlılar ise soğumamaları için iftar saatine yakın saatlerde sıcak şerbetleri ile buluşturuluyor.

/ ADANA

08.10.2006


 

Ülker’den anlamlı kampanya

Bayramlarda piyasaya sunulan özel Ülker Bayram Şekerleri, bu yıl Darülaceze’deki yaşlıları da mutlu edecek.

Ülker’in, “Bayramlar Gülmek İster” sloganı ile 1-31 Ekim tarihleri arasında düzenleyeceği kampanya boyunca Ülker Bayram Şekeri logolu ürünlerden satın alan herkes Darülaceze’ye destek oluyor. Yardıma ve bakıma muhtaç insanları barındıran bu kuruma ilk etapta 50.000 YTL’lik yardım sağlayacak olan Ülker, Ekim ayı boyunca satılacak her Bayram Şekeri ürününün yüzde 2’lik bölümünü bağışlıyor.

YENİ ASYA / İSTANBUL

08.10.2006


 

İş adamlarına sanal akademi

Bir danışmanlık firması, sektörel ve işletme eğitimi için kendilerine zaman ayıramamaktan yakınan ve küresel pazardaki gelişmeleri takip etmekte güçlük çeken iş adamları için akademisyenlerin de ders verdiği sanal eğitim ortamı oluşturdu.

Başta KOBİ patronları olmak üzere iş adamlarına sürekli bilgi vermek amacıyla kurulan ‘’www.isakademisi.com’’ adlı internet sitesinin 1 Kasım’da derslere başlayacağı belirtildi. Site Kurucusu Murat Sayımlar, yaptığı açıklamada, pazarda sürekli değişimler yaşandığını, yeni rekabet şartlarında gelişen ve değişen şartların iyi analiz edilmemesi halinde KOBİ’lerin pazar şanslarının giderek kaybolacağını söyledi.

/ ADANA

08.10.2006


 

Sultanzade, marka olma yolunda

Burhanettin Bey kaç senedir bu sektördesiniz? Ve bu sektör üzerine ne gibi çalışmalar yaptınız?

Bu meslekte 25 yıllık bir geçmişim var. Yurt dışında, Kanada’da mesleğimi icra ettim ve eğitimini aldım bu işin. Zaten yurtdışında ki çalışmalarım büyük bir ufuk kattı. Ondan sonra Türkiye’de de iyi firmalarda çalıştım. Ama bu işin tekniğini yurt dışında öğrendim diyebilirim.

Peki “restaurant” ve “yemek” kelimelerine nasıl bir felsefe yüklüyorsunuz?

Aslında yemek yemek bir san'attır. Yenilen yemeğin tadı ve sunumu kadar yenilen mekânın dizaynı ve düzenlenmesi de en az yemek kadar önemlidir. İnsanlar dışarıda yemek yediklerinde, yemeği salonlarda yerler. Salon benim için bir edebiyattır. Tabiî dışarıda yemek yemenin ekonomik özgürlükle de alâkası vardır bunu da düşünmeliyiz.

Peki son zamanların trend yaklaşımı olan markalaşmaya nasıl bakıyorsunuz?

Uzun dönemde marka olmak istiyoruz. Marka gerçekte insanların kafasında sizin yeriniz varsa evinden yerinden kalkıp size geliyorsa artık siz bir markasınız. İlk önce herkesin kafasında tam oluştuktan sonra insanların çok istediği yerde kaliteden ödün vermeden şube açmayı düşünüyoruz. Daha sonra satış pazarlama ile ilgili bir birim düşünüyorum.

Müşterilerinize bölge olarak nerenin mutfağını sunuyorsunuz?

Mutfağımız; Hatay, Halep ve Doğu mutfağının bileşimi diyebiliriz. Ramazan için iftar mönümüzde de bunu konuklarımıza gösteriyoruz. İftar tabağımızda; içli köfte, kâğıt kebabı, karışık kebap ve Hatay'ın meşhur künefesi var. Bunların yanında soğuk spesiyallerimiz ve zeytinyağlı spesiyallerimiz de mevcuttur.

Neden bu restaurantı Eyüp’de açtınız?

Eyüp’te açma fikri, Sultanzadede daha önce alt katta bir dürümcü şeklinde işletme yapıldı. Daha sonra böyle bir imkân doğunca burayı değerlendirmek istedik . Buranın da böyle bir yere ihtiyacı olduğunu hissettik. Açtıktan sonrada buna karşılık vermeye çalışıyoruz.

Eyüp Sultan Camiinin karşısında oluşunuzun maddî ve manevî katkılarının olduğuna inanıyor musunuz?

Yüzde yüz. Biz bu işi yapıyorsak, Eyüp Sultan Hazretlerine borçluyuz. Türkiye’nin birçok yerinden hatta yurtdışından Eyüp Sultan Hazretlerini ziyaret etmek için geliyorlar. Ziyaretçi çok olduğu için böyle bir Sultanzade Sofrası’nda da yemek yemek istiyorlar.

Peki size gelen müşterilerinizin yoğunluğunu daha çok nereden görüyorsunuz?

İzmir’den, Adana’dan, İzmit’ten, gelen rezervasyon talepleri var. Biz İstanbul dışından da rezervasyon alıyoruz. Kuruluşumuzun 2 ay olmasına rağmen, İstanbul’da da Sarıyer’den karşıdan yani bu trafikte bize geliyorsa demek ki insanlara bir şey verilmiş.

Yemeklerinizde kullandığınız malzemeleri nereden temin ediyorsunuz?

Biberi ve baharat çeşitlerini Urfa ‘dan alırsınız. Eti Edirne’den Kıvırcık kuzu kullanıyoruz. Künefe için kadayıf, tuzsuz peyniri ve diğer malzemeleri Hatay’dan getiriyoruz. Zaten mutfağımızda kırmızı ve beyaz etler var. Deniz mahsulleri kullanmıyoruz. Yemeklerimizi Hatay’lı ustalar pirişiyor. Yani mutfağımız Hatay mutfağı.

Sultanzade’nin kendine özel spesiyali var mı?

Var. Sultanzade, Sadrazam, ayrıca tuzun içinde tavuk ve kuzu var. Tuzun içinde tavuk için 2 saat önceden sipariş verilmesi, tuzun içinde kuzu için ise bir gün önceden sipariş verilmesi gerekiyor.

Sultanzade ismi nerden geliyor?

Tarihimize baktığımızda Türkiye’de hep sultanlar bulunmuştur. Sultanzade akımı oradan geliyor. Bizde Eyüp Sultan’da olduğumuz için Sultanzade ismi aklımıza geldi Bizde Sultanzade’nin Eyüp’e lâyık olduğunu gördük.

Yemek konusuna biraz daha özen

gösterdiğimiz ay olan Ramazan sizin için nasıl gidiyor?

Hafta sonu rezârvasyonlarımız yüzde 90 diye biliriz. Ramazan ayında boş günümüz yok. 26 YTL iftar mönüsü.

Sahur için nasıl bir çalışmanız var?

Sahurda yaklaşık 80 çeşidin üstünde bir açık büfe veriyoruz. Açık büfe vermemizin amacı şu, insanlar hem diledikleri kadar yiyebilsinler hem de bir çok çeşit yiyecekten rahatça tadabilsinler. Onun da fiyatını 16 YTL yaptık.

Röportaj: Ümit KIZILTEPE

08.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004