Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Barış bu yıl ödülsüz kaldı

Ortadoğu’da yaşanan savaş “43. Uluslararası Troia Festivali’nin de seyrini değiştirdi. Çanakkale Belediyesi’nin Troia Antik şehrinde düzenlediği festivalin resmî açılış töreninde verilmesi planlanan “Homeros Şiir Ödülü” bu yıl Ortadoğu’da yaşanan savaşın ardından dünyada barışın kalmadığı gerekçe gösterilerek verilmezken, onun yerine ünlü Şair Ataol Behramoğlu tarafından “Barış Bildirgesi” okundu.

BARIŞ BİLDİRİSİ

Behramoğlu, barış bildirgesinde insanlık tarihi kadar eski, uygarlıklar beşiği Troia’dan, ölümsüz Homeros’un İlyada’sıyla efsaneleşmiş eşsiz coğrafyadan bütün insanlığa barış bildirgesiyle seslenmeyi uygun gördüklerini belirtti. Behramoğlu, “Dünyamız ve özellikle de hemen yanıbaşımızdaki Ortadoğu. Bir kez daha kanlar içinde. Bombalanmış binaların yıkıntılarından emzikli çocuk cesetleri çıkarılıyor. Emperyalizm, Ortadoğu’da sınırları yeniden çizmek hedefinde azımsanamayacak bir yol aldı. Bunu, bütün dünyada sınırların yeniden çizilmesi hedefinin izleyeceğinden kuşku duyulmamalıdır. Gerçek adıyla söylenecek olursa yeni bir dünya savaşıdır bu, ülkemiz Türkiye de bu cehennem ateşinin tam ortasında bir yerde bulunmaktadır. Buradan çok kan dökülmüş, çok ölüme tanık olmuş ve nice uygarlıkların beşiği bu bilge topraklardan, Homeros’un sözleriyle, ‘toprağı bereketli Troia’dan’ bugün yine kanlar içinde bir dünyaya, sizlere tek ses, tek nefes olarak Troia barış bildirgesiyle seslenmek istiyoruz. Bütün ülkeleri, bütün barışçı insanlığı, yarın bütün dünyaya sıçrayacak olan Ortadoğu yangınına karşı, barış, sağduyu, akıl ve sevgide birleşmeye çağırıyoruz. Sivil halka yöneltilen kitlesel katliâmlara derhal son verilmesini istiyor, katledilen çocukların, bebeklerin, masum sivil halkın cellâtlarını lânetliyoruz. Ve buradan şu soruya yanıt bekliyoruz: ‘hangisi daha değerli?’ Para mı, petrol mü, Troia Kralı Priamos’un efsanelere konu olmuş hazineleri mi, yoksa savaş kurbanı bir bebeğin gözünden damlayan tek bir gözyaşı damlası mı? Bizler Troia Barış Bildirgesinde buluşan barışseverler, o tek gözyaşı damlasının binlerce kral hazinesinden binlerce kat daha değerli olduğuna inanmaktayız. Gönüllerimizde böyle bir dünyanın özlemini taşıyoruz.Ve bütün ülkelerde, bütün yöneticilere, bütün parlamentolara, ulusal ve uluslar üstü bütün kuruluşlara Troia Barış Bildirgesi ile sesleniyor ve haykırıyoruz; Ortadoğu’da cehennem sona ersin. Emperyalizmin ve yardakçılarının ve her türden şiddet yanlılarının savaş kışkırtıcılığına son verilsin. Anneler ağlamasın, bebekler ölmesin. Savaş çığlıklarının yerini barış şarkıları alsın. Dünyamız bir kardeş sofrasına, bir çocuk bahçesine dönsün. Barış çağrımızı bütün dünya duysun” diye konuştu.

Okunan Barış Bildirgesi’nin ardından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Perküsyon Grubu şef İftihar Vanlı nezaretinde bir gösteri sundu. Ardından ise kardeş şehir Almanya’nın Osnabrück şehrinden gelen grup tarafından bir konser verildi. Ataol Behramoğlu ile Haluk Çetin’in Şiir ve müzik dinletisiyle Troia Antik şehrindeki tören sona erdi.

12.08.2006


 

Tarihî Kayseri evlerine restorasyon

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Erciyes Üniversitesi’nden 20 yıllığına devraldığı 7 ev ile sonradan istimlak edilen 4 eski evin restorasyon çalışmalarına başladı. 11 tarihi evin restorasyon çalışmaları 4 milyon YTL’yi bulacak.

Yapılan restorasyonlar sonrasında, fırını, hamamı, kasabı, bakkalı ve geleneksel hayattan izler sunan evleriyle Kayseri Mahallesi oluşturularak 100 yıl öncesinin tekrar yaşatılması hedefleniyor.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, “Geleneksel Kayseri mimarisini ve yaşantısını içeren 7 eski Kayseri Evi’ni Erciyes Üniversitesi’nden 20 yıllığına devralarak restorasyon çalışmalarına başladık. Buna ilâve olarak 4 evi daha istimlak ettik, bunları da restorasyon projemize dahil edeceğiz. Bu 11 ev aslında bir büyük planın parçalarını oluşturuyor. Bu evlerle birlikte burada bir Kayseri Mahallesi oluşturmak amacındayız. Fırınıyla, kasabıyla, hamamıyla, bakkalıyla ve geleneksel yaşamdan izler sunan evleriyle tipik bir Kayseri Mahallesi oluşturup yüzyıl öncesini burada yaşatmak ve yansıtmak istiyoruz. Burası adeta bir açık hava müzesi olacak. Biz belediye olarak kaybolan değerlerimizi ortaya çıkarmaya çalışıyoruz” dedi.

Restorasyon çalışmalarında biraz geç kalındığını belirten Özhaseki, bölgedeki birçok yapı yıkılmadan müdahale edilebilseydi turistlerin uğrak yeri haline gelen açık hava müzesine dönüştürülebileceğini ifade etti.

12.08.2006


 

Beyaz petrol: Su

Üç aylık düşünce dergisi Karizma’nın son sayısında, su meselesi siyasî, ekonomik, biyolojik, sosyolojik gibi açılardan ele almaya ve değerlendiriliyor. Cengiz Okman, Cemal Saydam, İbrahim Mazlum, İbrahim Kaya, Yücel Acer, Gamze Güngörmüş Kona, Frederick Lorenz, Ozan Yalçınkaya, İrfan Kalaycı, Nilgün Kazancı, Cengiz Çandar, Selim Sanin ve İbrahim Mazlum yazılarıyla katkıda bulunuyorlar.

Bilgi için: 0(212) 513 84 15

12.08.2006


 

Bilgi kaynağı olarak hadis

Hadislerdeki eleştirilerin karşılıklı tartışma suretinde ele alındığı iki önemli dönem vardır. Bunlardan birincisi, H. 2. yüzyıldaki tercüme hareketiyle başlayan 3. ve 4. yüzyıllardaki etkisini devam ettiren dinî nasların akılcı bir yaklaşımla eleştirildiği dönemdir.

İkinci dönem ise, modern Batı felsefesinin tesiriyle 14. yüzyıldan itibaren İslâm ülkelerini etkisi altına alan pozitivist düşüncenin hâkim olduğu modern zamanlardır.

Doç. Dr. Ayhan Tekineş’in “Bilgi Kaynağı Olarak Hadis” adlı çalışması, birinci dönemi yani rivayet dönemini ele alıyor.

Bilgi için: Yeni Akademi Yayınları, 0(216) 318 52 20

12.08.2006


 

Turna ve Gayda

Turna ve Gayda; yazarı Berat Demirci’nin aynasından bir toplumun yakın geçmişine; şehir, mahalle ve aile hayatına ışık tutuyor. Eser, deneme teknikleri kullanılarak kaleme alınmış olsa da yazar ustaca geçişlerle birçok hatırasını da okurla paylaşıyor.

Bilgi için: Sütun Yayınları, 0(216) 318 42 88

12.08.2006


 

Türkiye’de Petrol Gerçeği

Türkiye’nin petrolü niçin çıkartılmıyor? Türkiye’de kapatılan petrol kuyuları var mı? Türkiye’de petrolün çıkartılmaması kimlerin işine yarıyor? Yabancılar Türkiye’deki petrol gerçeğine nasıl bakıyor? Mehir Etyemez’in kaleminden “Türkiye’de Petrol Gerçeği” konuya bilimsel gerçekler ve belgelerle ışık tutuyor.

Bilgi için: Kaynak Yayınları, 0(216) 318 42 88

12.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004