Maalot Tarşiha’nın nüfusu, 4 bini Arap, 23 bin dolayında. Bazı Araplar evlerini terk etmezken, özellikle yaşlılar, çocuklarla aynı sığınağı paylaşıyor. Sığınakta yaklaşık 60 kişi kalıyor. Çocukların ve yaşlıların hepsine aynı yemek dağıtılıyor.
Çocukların çoğu köfteli patates ve makarnayı yarım bırakmış dururken, Ziynet isimli bir Dürzi Arap kadını, kendilerine her gün aynı yemeğin verildiğini söyledi. Daha sonra buzdolabını açan kadın, ‘’bir damla süt olmamasından’’ yakındı. Ziynet, ‘’Hayatımızın tüm düzeni bozuldu.
Bizim ekmeğe ihtiyacımız yok, yemeğe ihtiyacımız yok. Asıl istediğimizbarış’’ dedi. Kendisi için değil, çocukları için endişe ettiğini belirten Ziynet, ‘’Biz, Nasrallah’ın durmasını istiyoruz. Ama İsrail’in de durması gerekiyor’’ diye konuştu.
Kuzeyde sığınaklarda, füze tehditleri altında yaşayan birçok İsrailli Arap, genel olarak tepkilerini ‘’Barış istiyoruz. Ateşkes olsun’’ sözleriyle dile getiriyor. Çoğunun güney Lübnan’da yakınları olduğu belirtilirken, açıktan Nasrallah’a destek verilmekten kaçınılıyor. Michel Maiki adlı orta yaşlarda bir Arap, tavrını İsrail’den yana koyuyor. ‘’Ben İsrailliyim. Kendimi tamamen İsrailli hissediyorum. Bu savaş bir an önce durmalı. Nasrallah’ı sevmiyorum, ama nefret de etmiyorum. Savaştan siviller çok zarar görüyor. Ateşkes olmalı’’ diye konuştu.
Lübnan sınırından tahliye
Maalot Tarşiha’da Yahudilerin kaldığı bir küçük sığınakta da çocuklar, bir masa tenisinin etrafında vakit geçiriyor. Sığınağın köşesinde oturan biri, küçükleri oyalamak için resimlerini yapıyor. Sığınaktakilerin hepsi, basının İsrailli sivillerin yaşadıklarını yansıtmamaktan yakınıyor. Sığınak sakinleri, “Tüm televizyonlar hep Lübnan’ı, ölenleri, oradakilerin zorluklarını gösteriyor. Biz de evimizden olduk. Katyuşalar İsrailli sivilleri de vuruyor. Bunları başka televizyonlarda görmüyoruz’’ diye konuşuyor.
“Tüm bu zorluklara rağmen, hükümet operasyonlarını durdurmamalı’’ diyen bir Yahudi, ‘’hükümetin arkasında olduklarını’’ belirtiyor. Öte yandan, İsrail hükümeti, kuzeydeki sınıra yakın yerlerden Kiryat Şimona ve çevresindeki bölgelerden 10 bin dolayında kişiyi tahliye kararı aldı. 500 dolayında kişi önceki gün otobüslerle Kiryat Şimona’dan başka şehirlerdeki otellere taşındı. Bu kişiler, bir hafta ya da biraz daha fazla süreyle buralarda misafir edilecekler.
|