1980’li yıllara kadar bir tarım ülkesi olan Türkiye’nin, ürünlerini dünya pazarına satarken, bugün iç pazarda dahi alıcı bulamaz hale geldiğini savunan Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, tarım politikasının yeniden gözden geçirilmesini istedi.
Yaptığı açıklamada, Türkiye’de 500 bin ton pirinç üretildiğini ve üretilen pirincin bir dünya markası olduğunu kaydeden Mehmet Reis, “İhtiyaç ise 550 bin tondur. Açık olan miktar 50 ile 60 bin tona tekâbül etmektedir. Bir ülkede 60 bin ton pirinç açığı var diye 300 ile 350 bin ton pirinç ithaline izin verirseniz, ülke genelinde üretimi yapılan çeltik üreticisinin boğazını hançerle kesmiş olursunuz” dedi. Tarımında en büyük rakibin ithalat olduğunu ve iç piyasada üreticinin ürününe gösterilen titiz denetimin ithal ürünlere gösterilmediğini vurgulayan Reis, ithalatta kota uygulamasının şart olduğunu söyledi.
Reis, “İthal politikası ülke ekonomisine büyük zarar vereceğe benzer, çeltik üreticisi banka borcunu ve diğer borçlarını ödeyemecek, geçmişte olduğu gibi tarlasını boş bırakarak göçe zorlanacaktır” diye konuştu.
|