Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, dışa bağımlı hale gelen enerji sektörü sebebiyle önümüzdeki aylarda Türkiye’yi ciddi bir enerji krizinin beklediğini savunarak, “Maalesef Türkiye’yi karanlık günler bekliyor. Jeneratör yılı hayırlı olsun” dedi.
Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, dışa bağımlı hale gelen enerji sektöründe, petrol, buna bağlı doğalgaz fiyatlarının yükselmesi ve doğal enerji kaynaklarının devreden çıkarılması nedeniyle, önümüzdeki aylarda Türkiye’yi ciddi bir enerji krizinin beklediğini söyledi. Özel sektör ile yaşanan en küçük bir anlaşmazlık sebebiyle, yakın geçmişte Türkiye’nin 13 ilinin karanlığa gömüldüğüne dikkati çeken Aygün, ‘’1-2 toplantı yapmakla, karşılıklı tavizler vermekle, Türkiye’nin enerji sorunu çözülmez’’ dedi.
Aygün, halen dünyanın en pahalı elektriğini kullanmasına karşılık, doğalgaz fiyatlarındaki artışın Türk halkını vuracağını ifade ederek, ‘’Avrupalı, gelirinin yüzde 1’ini elektriğe harcarken, Türk halkı gelirinin yüzde 10’unu harcıyor. Bu oran yarın yüzde 15’e 20’ye çıkarsa, vatandaş evindeki şalteri kapatır’’ diye konuştu.
“Tedbir alınmazsa, elektrik krizi olabilir’’
Türkiye Kojenerasyon Derneği Başkanı Özkan Ağış, özel sektöre ait enerji üretim santrallerinde kapanmaların devam etmesi halinde kış mevsiminde bir sıkıntı yaşanacağını belirterek, ‘’Tedbir alınmazsa, 2007’de de bir elektrik krizi olabileceğini hesaplıyorum’’ dedi.
Ağış, yaptığı açıklamada, özel santrallerde elektrik üretiminin durdurulması konusunun geçen hafta Ankara’da yapılan ‘’Enerji Zirvesi’’nde de ele alındığını ifade ederek, elektrik üreticileri ve otoprodüktör şirketlerin beklentilerinin karşılanması yerine doğalgaza zam yapıldığını söyledi.
Özkan Ağış, ‘’(Doğalgazda) açıklanan yüzde 6,8’lik zam kararı, buna tuz biber ekti, bardağı taşıran son damla oldu. Bizim beklediğimiz, ÖTV ve TRT payının tamamen kaldırılması, çok yüksek olan iletim ve dağıtım sistemlerinin işletme ve katılım paylarının hafifletilmesi, kayıpları karşılamak için üreticilerin yüzde 6 daha fazla yaptığı üretim miktarının aşağı çekilmesiydi. Bu umudumuzu hala yitirmiş değiliz’’ diye konuştu.
Kış mevsiminde hem soğuğun etkisi, hem de havanın erken kararması sebebiyle aydınlatma enerjisinin daha fazla kullanıldığını anlatan Ağış, ‘’Buna sanayi enerjisi kullanımını da eklemeliyiz. Özellikle 15 Aralık’tan başlayarak Ocak sonuna kadar olan dönemde bu kapanmalar devam ederse bazı sıkıntıların devam edeceğini düşünüyorum, hesaplıyorum’’ diye konuştu.
|