Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Çocukların erişebileceği yerlerde muhafaza edin

Dr. Melike Günyüz, anne ve babaların, çocuğun gelişiminde kitabın ne kadar önemli olduğunu kavramalarını istiyor. Günyüz, ‘Kitapları çocukların erişebileceği yerde muhafaza edin’ parolasıyla yola çıktıklarını ve kitap yayınlarken çocukların eğilimleri, psikolojileri ve kapasitelerini göz önünde bulundurarak titizlikle çalıştıklarını söylüyor.

Kitap rafına uzanan çocuğunuzun eline vurmayın lütfen! Erdem Yayınevi Yayın Yönetmeni Dr. Melike Günyüz, BSF Akademi’de yaptığı konuşmada, anne ve babaların, çocuğun gelişiminde kitabın ne

kadar önemli olduğunu kavramalarını istiyor. Melike Günyüz’e göre çocuk, elinde bir şey tutabildiği ilk andan itibaren kitapla tanıştırılmalı. Erdem Yayınevi Yayın Yönetmeni Melike Günyüz, ‘Kitapları çocukların erişebileceği yerde muhafaza edin’ parolasıyla yola çıktıklarını ve kitap yayınlarken çocukların eğilimleri, psikolojileri ve kapasitelerini göz önünde bulundurarak titizlikle çalıştıklarını söylüyor.

Kitap alırken fiyatına değil ihtivasına bakın

“Okuyucular kitaba ait bütün başarı ve başarısızlıkları yazara atfediyor. Oysa kitap yayınlamak ciddî emek ister” diyen Günyüz, anne ve babaları kitap alırken fiyatına değil, özellikle muhtevasına ve çocuğuna hitap edip etmediğine bakması gerektiğini vurguluyor. Günyüz açıklamasını şöyle sürdürdü: “ Özellikle çocuk kitapları yayınlamak ekip işidir. Bir kitabın oluşmasında en az 50 kişinin emeği vardır. Ve her bir birimin rolü bir zincirin halkaları gibi birbirine bağlıdır. Tek bir halkada sorun yaşansa bu bütün bir işi olumsuz etkiler.”

Beğenmediğinizi yayınevine bildirin

Özellikle anne ve babaların, ayrıca kitabı okuyan çocukların da kitap içerisinde beğenmediği resim veya yazıları, hatta beğenmediği punto ve kâğıt kalitesi konusunda eleştirel olması gerektiğinin altını çizen Günyüz, “Eğer bir kitabı beğenmemişseniz bunu mutlaka yayınevine bir şekilde bildirin ki bir sonraki kitaplar daha dikkatli ve çoçuğunuza hitap eder şekilde yayınlansın. Özellikle dili konusunda yayınevlerini uyarın, resim konusunda yayınevlerini uyarın ki çocuğunuz okuduğu kitaptan yeterince faydalansın” şeklinde konuştu.

07.06.2006


 

Savaş sinemayı da vurdu

Irak’ta hemen hemen her alanda olduğu gibi sinema sektörü de sıkıntıda. Iraklı sinemacılar, sokaklarda film çekmeye güvenlik sebebiyle çekinirken, bir yandan da amatör de olsa bir şeyler üretmeye çalışıyor.

Irak’ta ilk defa geçen yıl film festivali düzenleyen “Noborder Iraq cinemagroup” üyeleri, finans ve güvenlik sorunundan muzdarip. Sinemanın Irak’ta sektör olmadığını ifade eden grubun başkanı Dr. Tahir Alvan, “İran-Irak Savaşı sırasında savaş filmleri yapılırdı. Irak’ta bundan önce bazı gerçek yönetmenler vardı. Kasıp Haval, Muhammed Cemil ve diğerleri buna örnek. Açıkçası Irak’ta sinema, şu an sektör haline gelmiş değil. Bizim ilk ihtiyacımız olan şey finansal destek, sonra bu işi yapacak gruplar lâzım. Bir insan fotoğraf çekebilir, görüntü çekebilir, ancak film grup işi. Biz, 3 yıl önce bu grubu kurduk. Burada küçük ve büyük bütçeli filmler yapıyoruz. Irak’ta ilk film festivalini yani Bağdat Film Festivalini yaptık. 12 ülkeden 45 kadar filmin gösterimi yapıldı. Biz şimdi, 2. film festivalini düzenlemeye çalışıyoruz. Ancak bize yardım eden yok” dedi. Senaryo alanında uzman olan Dr. Ammar Hadi de, “Irak sineması, şimdiye kadar 99 film yaptı. 1946’dan şu ana dek tam 99 film yapıldı. Kısa filmlerse yüzlerce. Bu filmlerin bazıları iyiydi, bazısı Arap film piyasasında yerini aldı. Bu, filmin özellikleriyle eş değer bir şey” şeklinde konuştu.

07.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004