Detaylı bilgi için TIKLAYIN
      "Gerçekten" haber verir 24 Ocak 2006

Eski tarihli sayılar

 

Ekonomi

 

Nitelikli işgücü yetersiz

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink, ekonomideki büyümeye ve yabancı sermaye girişine rağmen işsizliğin yeterince azalmamasına sebeb olarak, nitelikli işgücünün yetersizliğini gösterdi.

Soruları cevaplayan Andrew Vorkink, önceki yıllarda Bulgaristan ve Romanya gibi ülkelere giden Türk yatırımcıların, yatırım ortamındaki iyileşme sebebiyle, yatırımlarını artık Türkiye’ye kaydırmaya başladıklarını söyledi. Vorkink, Türk yatırımcıların yatırımlarını Türkiye’ye kaydırmalarında, Avrupa Birliği (AB) ile gerçekleştirilen müzakerelerin de önemi olduğunu vurguladı. Ekonomik ve siyasi istikrar sebebiyle Türkiye’nin daha “öngörülebilir” bir yapıya kavuştuğunu ifade eden Vorkink, bunun da uzun vadeli yatırımları arttıracağını kaydetti.

Türkiye’ye, özellikle Avrupa’dan yabancı sermaye ilgisinin devam edeceğini belirten Vorkink, ‘’Avrupa ortalama yüzde 2 büyüyecek. Türkiye ise en az ikibuçuk kat büyüyeceği için daha cazip bir yatırım ortamı oluşturacak’’ dedi.

Sosyal güvenlik reformunun, Türkiye’nin yapısal dönüşümü açısından çok önemli olduğunu ve ne geç kalınması ne de aceleye getirilmemesi gerektiğini vurgulayan Vorkink, şöyle devam etti: ‘’Bu reformun çok fazla gecikmeden ancak toplumun tüm kesimleriyle, üzerinde tam bir uzlaşmayla çıkarılması büyük önem taşıyor. Belirli bir süre gecikmesi, üzerinde daha çok tartışılmasına imkân vermesi açısından herhangi bir sakınca oluşturmuyor.’’

Türkiye’deki işsizlik konusunun önemine de işaret eden Vorkink, ekonomideki büyümeye ve yabancı sermaye girişine rağmen işsizliğin yeterince azalmamasına sebep olarak, nitelikli işgücünün yetersizliğini gösterdi. Vorkink, “İşgücü piyasasının esnekliğini artıracak ve kayıtdışılığı azaltacak, KOBİ’ler dahil olmak üzere özel sektör gelişiminin önünde bulunan engelleri kaldıracak, özel sektörün finans olanaklarına erişimi artıracak, doğrudan yatırımlar önündeki bariyerleri kaldıracakve işgücünün bilgi ve beceri düzeyini artıracak bir dizi reforma ihtiyaç var” dedi. (aa)

Tuz Gölü projesine destek verebiliriz

Türkiye’nin doğalgaz açısından en önde gelen eksikliğinin doğalgaz depolama imkanının olmamasını gösteren Vorkink “Birçok ülke, yıllık doğalgaz tüketiminin yüzde 10-20’sini depodan karşılıyor. Türkiye’de ise bu oran sıfır. Tuz gölü yeraltı doğalgaz depolama projesi, Türkiye’nin ihtiyacının yüzde 20’sini depolamasına imkan verecek. Tuz gölü yeraltı doğalgaz depolama projesini hızlandırarak daha erken bitirilmesi konusunda katkıda bulunabiliriz” diye konuştu.

Brezilya ve Arjantin’in, Uluslararası Para Fonu’na (IMF) olan borçlarını erken ödemesi konusuna da değinen Vorkink, Türkiye’nin böyle bir erken ödemede bulunmasının ekonomik yararının olmadığını ve hükümetin bu konudaki kararının da doğru olduğunu vurguladı.

24.01.2006


 

Emekli zamlı maaşı Şubat’ta alacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin, muhtemelen gelecek aylık döneminde hem vergi iadelerini hem de zamlı aylıklarını alma imkanına kavuşacaklarını söyledi.

Başesgioğlu, emeklilerin zamlarını ve vergi iadelerini bu ay alamadıklarını belirtti. Emekli aylıklarına ilişkin yasa tasarısının, TBMM’de bulunduğuna işaret eden Başesgioğlu, şunları kaydetti: ‘’Emekli aylıklarının artışı ve vergi iadesinin yüzde 4 oranında aylıklara yansıtılması nedeniyle bir değişiklik söz konusu. Kurban Bayramı’nın araya girmesi dolayısıyla, yasayı emekli aylıklarının ödeme zamanına yetiştiremedik. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, muhtemelen önümüzdeki aylık döneminde hem vergi iadelerini hem zamlı aylıklarını alma imkânına kavuşacaklar.’’

Emeklilik Sigortaları ve Genel Sağlık Sigortası ile üç sosyal güvenlik kurumunun kaldırılarak, yerine yeni bir kurum oluşturulmasını öngören Sosyal Güvenlik Kurumu yasa tasarılarının parlamentoda bulunduğuna işaret eden Başesgioğlu, “Gelecek ay sonu itibariyle üç tasarıyı da TBMM Genel Kurulu’ndan geçirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu. (aa)

24.01.2006


 

Taşıtlara tanıma sistemi geliyor

Maliye Bakanlığı, kaçak akaryakıt ile çok daha etkin şekilde mücade etmek amacıyla pompalara yazarkasa uygulamasını tamamlamak üzere taşıtlara tanıma sistemini de devreye sokuyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı, taşıt tanıma sistemi konusunda bir tebliğ hazırlıyor. Tebliğle, motorlu kara taşıtlarına elektronik aygıtlar aracılığı ile otomatik tanıma getiriliyor. Sistem, taşıtın pompaya monte edilmiş tabancadan akaryakıt alması ile çalışmaya başlıyor. Tabancanın taşıtın deposuna sokulmasının ardından, taşıta ait bilgiler istasyon kontrol ünitesine aktarılıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı, taşıt tanıma sistemi için; depo kapaklarının etrafına takılacak olan çipli aygıt, taşıt anahtarlığına takılan küçük aygıt veya kredi kartı şeklindeki tanıtım kartı gibi 3 alternatif üzerinde duruyor.

Taşıt sahiplerini sıkıntıya sokmayacak bir yöntemin bulunması halinde, depo kapaklarına takılacak aygıtlar yardımıyla taşıt tanıma uygulamasına geçilmesi düşünülüyor. Taşıt tanıma sisteminin yaz aylarından itibaren devreye sokulması planlanıyor. Taşıt tanıma sistemine dahil edilecek araç sayısı, şu aşamada 8 milyon olarak belirleniyor.

Öte yandan Gelir İdaresi yetkilileri, akaryakıt pompalarına yazarkasa takma işleminin devam ettiğini bildirdiler. Pompalara yazarkasa takılan istasyon sayısı günümüzde 3 bine yaklaşırken, servis istasyonlarının verdiği takvim çerçevesinde, bu sayının Şubat sonunda 8 bine ulaşacağı belirtiliyor. (aa)

24.01.2006


 

“Piyasada 140 bin ton sahte bal var”

Türkiye Arıcılar Birliği(TAB) Genel Başkanı Mustafa Sarıoğlu, “Türkiye’de yaklaşık yılda 70 bin ton bal üretilebildiğini diğer 140 bin ton balın sahte olduğunu açıkladı. Sahte bal üreten bir firmayla telefon bağlantısı yaparak 4 ton sahte bal anlaşması yaparak baskın yapmak için Ankara’dan Samsun’a gelen TAB Genel başkanı Mustafa Sarıoğlu, Jandarma ile zamanında irtabata geçmemesi sebebiyle, telefonla anlaştığı firmaya baskın düzenleyemedi.

Bu olay karşısında yılmayacağını belirten Genel Başkan Sarıoğlu, “Türkiye’de yılda 70 bin tonbal üretilmesine rağmen piyasada 210 bin ton bal var. Buda gösteriyorki piyasada 140 bin ton sahte bal var” diye ifade etti. Sahte bal olayını “Tatlı ile balın savaşı” olarak adlandıran Sarıoğlu, “Genetik yapısı bozulmış mısır glikozu şurubu ile elde edilen sahte bal tamamen kanserojen madde içerdiğini belirtti. (cihan)

24.01.2006


 

Tüketicinin güveni azaldı

Tüketici Güven Endeksi, bu yılın Aralık ayında, bir önceki aya göre 0.08 puan azalarak 99,45’e indi. Endeks, Kasım ayında 99,53 düzeyindeydi.

Güven endeksindeki azalış, tüketicilerin ‘’mevcut dönem ve gelecek dönem satın alma güçleri ile gelecek dönem genel ekonomik duruma dair değerlendirmelerinin kötüleşmesinden’’ kaynaklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Merkez Bankası tarafından her ay ortaklaşa düzenlenen ve tüketicilerin harcama davranış ve beklentilerinin değerlendirildiği ‘’Tüketici Eğilim Anketi’’nin, Aralık ayı sonuçları açıklandı. Endeksin alt kalemleri ve değişim oranlarına bakıldığında ise mevcut dönemde satınalma gücü endeksi, Kasım ayına göre azalarak 88,77’den 87,48’e indi. Gelecek dönem satın alma gücü endeksi ise 92,46’dan 91,75’e, gelecek dönem genel ekonomik duruma 95,69’dan 94,82’ye gerilerken, mevcut dönemin dayanıklı tüketim malı satın alma için uygunluğu endeksi 131,04’den 132,53’e, gelecek dönem iş bulma imkanları endeksi de 89,72’den 90,69’a çıktı. (aa)

24.01.2006


 

Mevduat faizine vergiyi herkes ödeyecek

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, vergi muafiyetleri sebebiyle daha önceki yıllarda kazandıkları mevduat faizlerinden stopaj yapılmayan dernek, vakıflar, oda, borsa, meslek örgütleri ve bunların üst kuruluşlarıyla, siyasî partiler, emekli ve yardım sandıklarının mevduat faizi gelirlerinden de yüzde 15 oranında stopaj yapılacağını bildirdi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan imzasıyla yayınlanan Gelir Vergisi Sirkülerinde, gerek vergi gerekse kendi özel yasalarında gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutulan kurum ve kuruluşların elde ettiği mevduat faizi, kâr payı ve repo gelirleri üzerinden de yüzde 15 oranında tevkifat yapılacağı belirtildi. Aynı şekilde kamu kurum ve kuruluşlarının elde ettiği faiz gelirlerinden de tevkifat yapılacağı kaydedildi.

Sirkülerde, menkul sermaye gelirlerinin elde edilmesinin tahsil esasına bağlı olduğu vurgulanarak, mevduat faizi, kâr payı ve repo gelirleri üzerinden 1 Ocak 2006’dan itibaren bankalar ve özel finans kuruluşları tarafından yüzde 15 oranında vergi kesileceği belirtildi. Söz konusu hesapların açılış tarihinin 2005 yılı olması veya 2005 yılında vadesinin yenilenmiş bulunmasının durumu değiştirmeyeceği ifade edildi.

24.01.2006


 

Koç, TÜPRAŞ’ın parasını hazırladı

Koç Holding, toplam 4.3 milyar dolarlık kredi sağlayarak TÜPRAŞ’ın satın alınması için gereken 4.14 milyar doların tamamını karşıladı. TÜPRAŞ’ın devri 3 Şubat’ta gerçekleşecek.

Koç Holding, TÜPRAŞ’ın yüzde 51’ini temsil eden hisselerin satın alınması için kurulan iştiraki Enerji Yatırımları tarafından ÖİB’ye ödenecek bedelin finansmanı için 21 Ocak’ta 1.8 milyar dolarlık bir kredi ve daha önce anlaşma sağlanan 1.5 milyar dolarlık kredinin sözleşmesini imzaladı. Koç, 18 Ocak’ta kredi sözleşmesini imzalamış olduğu 1 milyar dolarla birlikte toplam 4.3 milyar dolarlık kredi sağlamış oldu ve TÜPRAŞ için gereken 4.14 milyar doların tamamını karşıladı.

24.01.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Reklam filmini indirmek için tıklayın
<% Public Function VeriAl(strGelen) Set objVeriAl = Server.CreateObject("Microsoft.XMLHTTP" ) objVeriAl.Open "GET" , strGelen, FALSE objVeriAl.sEnd VeriAl = objVeriAl.Responsetext SET objVeriAl = Nothing End Function strAdres = "http://www.tcmb.gov.tr/kurlar/today.html" strVeri = VeriAL(strAdres) iDolar=InStr(strVeri,"USD" ) strDolarAlis=Mid(strVeri,iDolar+39,10) strDolarSatis=Mid(strVeri,iDolar+52,10) iEuro=InStr(strVeri,"EUR" ) strEuroAlis=Mid(strVeri,iEuro+39,11) 'alis strEuroSatis=Mid(strVeri,iEuro+52,11) 'satis %>
   Para Piyasaları
 Alış Satış
Dolar 1.34530 1.35505
Euro 1.61275 1.62484
<%=strdolarsatis%> <%=streurosatis%>

Bütün haberler

Risale-i Nur’da Avrupa perspektifi yazı dizisi için tıklayın
 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004