Diyarbakır'da saat tamir ustası Celal Yakışıklı, babasından öğrendiği ve 45 yıldır severek sürdürdüğü mesleğini yaşatmak için oğluna öğretiyor.
Yaklaşık yarım asırdır saat tamir eden Yakışıklı, teknolojinin gelişmesiyle ekmek teknesini kaybetme endişesi yaşıyor.
Yakışıklı, 12 yaşındayken çırak olarak babasından mesleği öğrenmeye başladığını belirterek, "Mesleğimiz eskiden çok gözdeydi ancak teknolojisinin gelişmesiyle artık rağbet görmüyor" dedi.
"Bu mesleğin devam ettirilmesi adına babamdan öğrendiklerimi oğluma öğretiyorum" ifadelerini kullanan Yakışıklı, şöyle konuştu:
"Diyarbakır'da şu an bu işi yapan 15 saat tamircisi var eskiden sayıları daha çoktu. Teknolojinin gelişmesiyle çoğu bu işi bıraktı. Günümüzde ise kimse bu mesleği yapmak istemiyor. Geçimimi sadece bu işten kazandım 8 çocuk büyüttüm ve okuttum. Yaptığımız iş, el emeği ve göz nuru bir sanattır. Biz de bu işi bırakırsak, gelecek nesiller öğrenemeyecek. O nedenle çocuğuma bu işi öğretmek istiyorum. Telefonlar ve değişik cihazların artmasıyla saatlere olan talep azalsa da saat önemli bir aksesuar olarak yerini koruyacaktır"
Antika saatleri de tamir ettiğini belirten Yakışıklı, çoğunlukla 4 ila 20 bin lira arasında değişen değerdeki saatlerin tamire getirildiğini anlattı.
Saat tamirciliğinin zor ve hassas bir meslek olduğunu vurgulayan Yakışıklı, "Çekirdekten yetişme olduğum için her türlü saat tamiri yapabiliyorum. Neredeyse tamirini yapamadığım saat türü bulunmuyor çünkü tüm saatlerin sistemi aynıdır. Mekanik türde olan saatlerin tamirini yapan usta çok az bulunur ben de bu ustalardan biriyim. Geçen yıllara rağmen heyecanımı yitirmedim, işimi severek yapıyorum" diye konuştu.
Baba mesleğini devam ettirmek istiyor
Babası Celal Yakışıklı'nın yanında çıraklık yapan Lise 2. sınıf öğrencisi Mehmet Şerif Yakışıklı da saat tamirciliğini öğrenmek istediğini anlattı.
Saat tamir etmenin yoğun emek gerektirdiğini kaydeden Yakışıklı, şunları söyledi:
"Biz, 3 kuşaktır bu işi yapıyoruz, ben de baba mesleğini öğrenmek için gayret gösteriyorum. Baba mesleğini, devam ettirmek istiyorum. Hem okul okuyorum hem de dükkana gelerek işi öğreniyorum. Bu meslek, gençler arasında bilinmeyebilir ancak ben bu işi yapmaya kararlıyım. Bitirmem gereken bir okulum var, mezun olduktan sonra ben de babam gibi saatleri tamir edebileceğim."
AA