"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Türkiye Psikiyatri Derneği'nden Soma'daki kişilerin damgalanmasıyla ilgili açıklama yapıldı

14 Nisan 2015, Salı 10:53
Türkiye Psikiyatri Derneği yönetimi, Soma’da yaşanan travma sonrasında ruhsal etkilenme yaşamış bireylerin işe alım süreçlerine tepki göstererek, "Ruhsal travma yaşamış ve tedavi gereksinimi olan kişilerin bu şekilde damgalanması asla kabul edilemez." dedi.

Dernek yönetimi, bazı basın yayın organlarında 'Soma’da yaşanan travma sonrasında ruhsal etkilenme yaşamış bireylerin işe alım süreçlerinde psikiyatrik hastalığı bulunup bulunmadığının ve başta antidepresan ilaçlar olmak üzere psikiyatrik ilaç kullanımı olup olmadığının irdelendiği ve antidepresan ilaç kullananların işe alınmadıkları' şeklindeki haberler üzerine yazılı açıklama yaptı.

Bir işçinin 'İstenen evraklar arasında bir yıllık ilaç dökümü de var' ifadesine dikkat çekilen açıklamada, "Bu tutum asla kabul edilemez. Başvuran işçilerden bu evrakları istemek insan haklarına aykırıdır. Yok eğer bu belgeleri işveren temin ediyorsa bu evrakları kimden izin alarak hangi kurum vermektedir, merak içindeyiz." ifadeleri yer aldı.

‘ÇALIŞAMAZ’, ‘SORUNLU İNSAN İSTEMİYORUZ’ DEMEK DAMGALAMADIR

Konuyu soran gazeteciye sendikacının verdiği cevabın 'Firmalar da beli ağrıyan, psikolojik rahatsızlığı olan, bunun gibi insanları araştırıyor şimdi. Sorunlu insan almak istemiyorlar' şeklinde olduğu belirtilerek, şu tespitler aktarıldı: "Bu yanıtı da kabul etmemiz asla mümkün değildir. Psikiyatrik hastalıkları olan hastaların tümünü hedef alarak ‘çalışamaz’, ‘sorunlu insan istemiyoruz’ demek damgalamadır, ayrımcılıktır ve kesinlikle insan haklarına aykırıdır. Tek başına antidepresan kullanımı, psikiyatrik ilaç kullanımı bir kişinin işe girişi için bir engel teşkil etmez. Ruhsal hastalığı olan kişilerin sağlık yönünden bir işte çalışıp çalışamayacağını işveren değil ancak kişiyi takip eden psikiyatri hekimi karar verir. İşe alım süreçlerinde zaten sağlık kurulu raporu istenmektedir. Bu raporlar düzenlenirken psikiyatri hekiminin gerçekleştirdiği muayenenin sonucu dikkate alınmaktadır. Bu raporlara rağmen ya da bu raporları istemeden sadece antidepresan kullanıyor diye işe kabul etmemek şeklindeki damgalayıcı tutum bir kez daha vurguluyoruz, insan hakkı ihlalidir."

'İŞVERENLER HAKKINDA HUKUKİ İŞLEM BAŞLATACAĞIZ'

Travma sonrasında kişilerde çok sayıda ruhsal sorunların yaşanabileceği vurgulanan açıklamada şu görüşlere yer verildi: "Psikiyatri ve psikiyatrik hastalıklara karşı bu damgalayıcı tutum, ruhsal hastalığı olan kişilerin tedavi için başvurularına da engel olacaktır. Tüm Sağlık Bakanlığı yetkililerinin ve Sağlık ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinin Soma’da yaşanan bu gelişmelere derhal müdahale etmelerini talep ediyoruz. Sorun hızla çözülmezse bölgede bu nedenle işe alınmayan kişiler nezdinde, işverenler hakkında hukuki işlem başlatacağız."

    

Okunma Sayısı: 1065
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı