Ülkesindeki iç savaştan kaçarak İzmir'deki akrabalarının yanına gelen 35 yaşındaki 1 çocuk babası Suriyeli cerrah Zaher Battah, doktorluk diplomasının denkliği konusunda bir gelişme olmadığı için terzilik yaparak ailesinin geçimini sağlamaya çalışıyor.
Halep Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 2006 yılında mezun olan Zaher Battah, Albassel Heart Enstitüsü'nde kalp ve damar cerrahisinde uzmanlık eğitimi aldı. Bu eğitimi sırasında doktor olarak görev de yapan Battah, 2011 yılında makine mühendisliği öğrencisi 21 yaşındaki Diana Battah ile dünya evine girdi. İç savaşın başlamasına rağmen ülkesini terk etmeyip eğitimini tamamlayan Dr. Battah, kalp ve damar cerrahı olarak yaşamını Şam'da sürdürmeye devam etti.
Bu sırada 'Enver' adını verdikleri bebekleri dünyaya gelen Battah çiftinin mutluluğu kısa sürdü. Çocuğuna otizm teşhisi konan Dr. Battah büyük üzüntü yaşadı. Ülkesindeki iç savaşta ailesinden birçok kişiyi ve arkadaşlarını kaybeden Dr. Battah, Türkiye'deki yakınlarının yanına gitmeye karar verdi. Eşi ve oğlunu da yanına alıp yasal yollardan önce Lübnan'a giden Dr. Battah, daha sonra bir yıl önce İzmir'deki akrabalarının yanına geldi.
TERZİLİK YAPMAYA BAŞLADI
Türkiye'de oğlunun tedavi masraflarını karşılayıp ailesinin geçimini sağlamak için çeşitli sağlık kuruluşlarına başvuran Dr. Battah, bir türlü olumlu yanıt alamadı. Kadifekale Semti'nde bir ev kiralayan Dr. Battah, daha sonra bir terzi atölyesinde 800 TL ücretle 'makineci' olarak çalışmaya başladı. Ülkesindeyken aylık kazancının 5 bin dolar olduğunu dile getiren Dr. Battah, oğlunun tedavisi için her şeye katlanabileceğini belirtti.
ÖZEL HASTANE GİRİŞİMDE BULUNDU
Dr. Battah'ın durumundan haberdar olan İzmir'deki Özel Gazi Hastanesi Genel Müdürü Op. Dr. Selim Amato, kendisini hastaneye davet etti. İki hafta önce Suriyeli doktorla görüşen Op. Dr. Amato, "Diplomasını bize verdi. Sağlık Bakanlığı ile görüşeceğiz, eğer denklik varsa arkadaşımızı bağrımıza basacağız. Memnuniyetle hastanemizde çalıştıracağız, dil sorunu var onu bir dil kursuna göndereceğiz. Dil olmadan doktorluk da olmaz. Hastalarla temas esastır. Sağlık Bakanlığı'nın kabul etmesi durumunda bünyemize katmayı düşünüyoruz" açıklaması yaptı.
HENÜZ BİR GELİŞME OLMADI
Bu görüşmenin ardından Zaher Battah'ın durumuyla ilgili, Gaziantep'te bulunan ve Suriyeliler hakkında bu tür başvuruların değerlendirildiği komisyona başvuruda bulunulduğu, ancak henüz bir cevap alınamadığı öğrenildi. Zaher Battah'ın akrabası Ufuk Erdolu, bekleyişlerinin sürdüğünü belirterek, "Hala terzilik yapıyor. Oğlu için İzmir Valiliği otizm ile ilgili bir yere yönlendirdi. Orada da 2 hafta sonraya randevu verdiler. Hala 800 lira için terzilik yapıyor. Bazen isyan ediyor, ama mecbur bekliyoruz. Oturdukları ev çok kötü. Ben onlara başka yerlerden ev baktım, ancak bulamadım" dedi. İstanbul'daki bir akaryakıt firmasının ortağı olduğunu söyleyen bir kişinin de Zaher Battah'ın oğlu Enver'in tedavisi için aradığını yardımcı olacağını söylediğini aktaran Erdolu, ancak bir daha kimsenin arayıp sormadığını anlattı.
DİPLOMASINA DENKLİK ALIRSA ÇALIŞABİLİR
İzmir İl Sağlık Müdürü Ayhan İzzettinoğlu ise Suriyeli doktorların istihdamı ile ilgili Sağlık Bakanlığı'nın çalışmasının sürdüğünü belirterek, "Gaziantep'te oluşturulan bir komisyona başvuru yapabiliyorlar. Eğer onaylanırsa, Halk Sağlığı Müdürlükleri altında oluşturulacak Suriyelilere hizmet verecek polikliniklerde görev alabilecekler. Eğer YÖK diplomalarına denklik verirse o zaman istedikleri hastaneye başvurabilirler. Bizim ilimizde şu an denklik alarak çalışan yabancı doktorlarımız mevcut" diye konuştu.
RAM MÜDÜRLÜĞÜ'NE YÖNLENDİRİLDİ
Zaher Battah'ın otistik oğlu Enver'in ise İzmir Valiliği'ne yönlendirildiğini belirten İzzettinoğlu, "Biz valiliğimize yönlendirdik. Onlar da uygun gördükleri bir ilçenin Rehberlik Araştırma Merkezi'ne yönlendirdi. Uygun şekilde eğitim ve tedavisi için yardımcı olunacak" dedi.
DHA