"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Önlem alınmazsa daha da kötü olacak...

08 Ağustos 2015, Cumartesi 17:13
19 Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, dünyadaki en değerli kaynağın ‘su’ olduğunu belirterek, suyun küresel ticaret konusu yapılamayacağını söyledi.

Prof. Dr. Demir, “Su toplumsal bir değerdir. Gelin suyumuza sahip çıkalım. Çukurova tarım alanıydı endüstri bölgesi oldu. Tarım alanlarımızı kaybediyoruz.” uyarısında bulundu.

Dünya Kitle İletişimi ve Araştırma Vakfı, Avrupa Birliği, Avrupa Bakanlığı desteği ve Sivil Toplum Diyaloğu kapsamında Karadeniz’de yürütülen Çevre için Medya ve İletişim Ağı çalıştayı Sinop Öğretmen Evi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Çok sayıda çevrecinin katıldığı çalıştayda yapılan sunumlarda, insanın yaşamında temiz çevre ve su kaynakların kirletilmemesi talebinde bulunuldu.

Türkiye'nin hızlı bir şekilde güneyinden kuzeyine doğru bir kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yusuf Demir, su tüketimi konusunda yeni neslin mutlaka bilinçlendirilmesi gerektiğini belirtti. “Suyu kirleterek, yanlış kullanarak ve israf yaparak yok ediyoruz. Emin olun hepimiz yapıyoruz. Tuvalette sifona basıyoruz ve her gün 15 litre suyu lağıma yolluyoruz." diyen Prof. Dr. Yusuf Demir, dünya genelinde en değerli ihtiyaç maddesi olan suyun küresel ticaret konusu da yapılamayacağına vurgu yaptı.

“2035’DE SU FAKİRİ OLACAĞIZ”

Bir ülkenin su zengini olabilmesi için kişi başı 8 bin metreküp su tüketmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Demir, şöyle konuştu:

"Şu anda Türkiye’de kişi başı su tüketimi 1.300 metreküp. Dünyada su fakirliği sınırı ise bin metreküptür. Su fakirliği sınırına yaklaştık. Hesaplamalara göre 2035'te nüfusumuz 100 milyonu geçecek, yani bin metreküpün altına düşeceğiz ve su fakiri olacağız. O yüzden mevcut su kaynaklarımızı kullanmayı, korumayı bilmeliyiz. Türkiye'de şu anda 112 milyar metreküplük su var. Bunun 98 milyar metreküpü yer üstü, 44 milyar metreküpü ise kullanılabilir. Yaklaşık 14 milyar metreküp de yer altı suyumuz var. Türkiye'de kullanılan 112 milyar metreküp suyun 33 milyar metreküpünü tarımda kullanıyoruz. Tarımda kullandığımız 33 milyar metreküp suyun 19 milyar metreküpünü yanlış kullanma nedeniyle boşa akıtıyoruz. Yani, 77 milyon insanın evde ve sanayide kullandığı suyun iki katını insanların yanlış kullanımı nedeniyle boşa akıtıyoruz. Bu kadar israf ediyoruz. Sadece tarımda yanlış yöntemlerle ortaya koyduğumuz zararın karşılığı maalesef 19 milyar metreküp.

Biz ülkede yanlış bir algıyla 'su zenginiyiz' diyoruz,' hayır su fakiriyiz'. Çünkü bir ülkenin su zengini olabilmesi için kişi başı 8 bin metreküp su tüketmesi lazım. Nüfusumuz 77 milyon. 112 milyar metreküpe böldüğünüz zaman kişi başı yaklaşık 1300 metreküp su oluyor. Dünyada su fakirliği sınırı ise bin metreküptür. Su fakirliği sınırına yaklaştık. Hesaplamalara göre 2035'de nüfusumuz 100 milyonu geçecek, yani bin metreküpün altına düşeceğiz ve su fakiri olacağız." 

Etiketler: su kıtlığı, su, su fakiri
Okunma Sayısı: 1144
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı