Eyüp Belediyesi ve İnsan ve Medeniyet Hareketi (İMH), Mehmet Zahid Kotku’nun vefatının 35. yıldönümü için bir anma programı düzenledi.
Bahariye Mevlevihane’sinde gerçekleşen “Görünmeyen Üniversite” adlı programa, Prof. Dr. Cevat Akşit, Prof. Dr. Nazif Gürdoğan ve Prof. Dr. Turan Koç konuşmacı olarak katıldı. Kotku’nun imamlık yaptığı İskenderpaşa Camii’nde müezzin olarak atandıktan sonra onun öğrencilerinden olan Cevat Akşit, onun eğitim anlayışını anlatırken insanların mânevi gelişiminin yanında mesleki yeteneklerinin de gelişmesini önemsediğini belirtti. Akşit, “Onun sohbetlerinde profesör ve hamal yan yana oturup konuşabiliyordu. Ülke olarak kendi ihtiyacımızı kendimiz üretmemiz için fikirler geliştirirdi. Bunun için motor fabrikası atılımı gerçekleştirdi. Sohbet ve ziyaretlerde avukat ve hakimlerle konuşup hukuksal düzenlemeler için beyanlar sunardı. Çünkü O, bir müslümanın düşmanlarına karşı güçlü, kardeşlerine karşıysa merhametli olmasını isterdi. Önder ve örnek bir toplum olmak adına çalışıyordu” dedi.
ÜLKENİN MANEVİ VE MADDİ KALKINMASI İÇİN ÇALIŞTI
Prof. Dr. Ersin Nazif Gürdoğan, Mehmet Zahid Kotku’nun İskenderpaşa Camii’nde görünmeyen bir üniversite kurduğunu ifade ederek, dönemindeki mühendislik talebelerine özel ihtimam gösterdiğine dikkat çekti. Mehmet Zahid Efendi’nin günümüz Türkiye’sini şekillendiren kadroların yetişmesine vesile olduğu söyleyen Gürdoğan, “Onun tasavvuf anlayışı hurafelerden beriydi. Gümüş Motor Fabrikasının ilk hissedarı olması Türkiye’nin gelişmesi için gösterdiği gayretleri ortaya koyuyor” diye konuştu.
İstanbul / Nagehan Uçar
Haber Merkezi