Türkiye'nin önemli çeltik üretim alanlarından Çankırı'da çiftçiler, domuzların tarlalarına zarar vermemesi için müzik eşliğinde nöbet tutuyor.
Kızılırmak ilçesine bağlı Karamürsel köyünde çeltik üreticileri, tarlalarına zarar veren domuzlarla baş edebilmek için pek çok yöntem deniyor.
Çiftçilerden Dündar Çayan, yaptığı açıklamada, çeltiğin olgunlaşma dönemine girmesinden itibaren nöbet tutmaya başladıklarını dile getirdi.
Domuzların çeltik tarlalarına girerek ürünlerine zarar verdiğini vurgulayan Çayan, "Tarlaya giren domuz ürünlere zarar veriyor. Bir domuz senede 27 yavru yapıyor. Buna bir an önce önlem alınmazsa 3-5 sene sonra yüzde 50 kaybımız yüzde 100'e kadar çıkabilir. Böyle giderse bölgede çeltik ekimi sona erer" ifadelerini kullandı.
Çayan, domuzların sürü halinde gelip tarlalara zarar verdiğini, ürünlerin zarar görmemesi için gece gündüz tüfekle nöbet tuttuklarını kaydetti.
Sabaha kadar tarlanın etrafında dolaştıklarını dile getiren Çayan, şöyle konuştu:
"Domuz sesi duyduğumuzda korkup kaçmaları için havaya ses mermileri ile ateş ediyoruz. Tarlanın farklı yerlerine renkli lambalar asıyoruz. Lambalar sabaha kadar yanıp sönüyor ayrıca bazı yerlere de teyp koyup sesini açıyoruz. Sabaha kadar müzik çalıyor. Bazı yerlere de korkuluklar, şeritler yapıyoruz. Bu sayede domuzları uzaklaştırmaya çalışıyoruz. Domuzlar daha çok geceleri çıkıyor ama biz gündüz de tarlalara gelip gidiyoruz. Tarlaların başında 24 saat domuz nöbetindeyiz.
AA