"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bin yıllık tarihe 'kalas'lı koruma!

26 Şubat 2016, Cuma 10:14
Kars'ta 10. yüzyılda Bagratlı Krallığı'nca Ermeni-Gürcü Kilisesi olarak inşa edilen daha sonra camiye çevrilen ibadethanenin bahçe duvarları kalaslarla ayakta tutulmaya çalışılıyor.

Tarihi yapı çökme tehlikesi ile karşı karşıya iken hemen yanında bulunan Evliya Camii'ne ikinci bir abdesthane yapılması dikkat çekiyor.

Kars Kalesi'nin eteklerinde Kale İçi Mahallesi'nde, 10. yüzyılda Kral Abas'ın yaptırdığı 12 Havariler Kilisesi son 10 yılda 2 kez restore edildi. 1993 yılında cami olarak ibadete açılan yapının kubbesi ise son restorasyonda yenilendi. Bu çalışmalarda unutulan ise tarihi yapının bahçe duvarları oldu. 

İKİNCİ ABDESTHANE SİLUETİ BOZUYOR

2015'de Evliya Camii bahçesinde var olan yapılara ihtiyaç olmamasına rağmen yenilerinin eklenmesi için çalışma başlatılırken dikkatlerden kaçmayan ise Evliya Camii ve Kümbet Camii (12 Havariler Kilisesi) arasına silueti bozacak abdesthanenin yapılıyor olması oldu. Söz konusu duruma Kafkas Üniversitesi (KAÜ) sanat tarihi öğretim görevlilerinin ve sivil toplum kuruluşlarının sessizliğe bürünmesi tepki çekti.

Var olan abdesthanenin yapıldığı tarihlerde ise sadece bir kaç vatandaşın tepki gösterdiği çalışmalarda onlarca ağaç sökülmüştü. Gelinen noktada ise var olanın yerine bir tane daha abdesthane yapılırken turizm şehri olma iddiasındaki Kars'ın bin yıllık tarihinin kalaslara emanet edilmesi şaşırttı.

'BU ESERLER AVRUPA'DA OLSA ÇOK DEĞER VERİRLER'

Hollanda'dan 40 yıl sonra doğup büyüdükleri toprakları gezmeye, havasını solumaya ve çocukluklarında bahçe duvarının gölgesinde oyunlar oynadıkları alanları ziyaret eden Recep Şenol ve Neşe Gül Şenol çifti, yapılanın hiç iyi bir şey olmadığını söyledi. Görüntünün 'utanç verici' olduğunu belirten çift, tepkilerini şöyle dile getirdi: 'Burasını gördüğümüz zaman, 'Şu tarihi esere hiç değer vermemişiz' dedim. Şu kalasların duruşuna, 'Yazıklar olsun' dedim. Tarihi değerleri git gide yok ediyoruz. Çarşıda da böyle atıl olan eserler var. Bizler bakımsız gördük. Devletimizin bunları görmesi lazım, bunlara sahip çıkması lazım. Bu tarihi eserler Avrupa'da olsa çok değer verirler. Bizler değer vermiyoruz. Kıymet bilmiyoruz."

Okunma Sayısı: 2457
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı