"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

10 yılda 150 bin yavru kaplumbağa denize kavuştu

14 Kasım 2015, Cumartesi 11:46
Adana'nın Karataş İlçesi'nde Türkiye'nin en uzun sahillerinden biri olma özelliğini taşıyan 22 kilometrelik Akyatan'dan, 10 yılda 150 bin deniz kaplumbağası yavrusu denizle buluştu.

Bölgede koruma altındaki nadir alanlardan biri olan Akyatan Lagünü'nü çevreleyen 22 kilometrelik yaban hayatı geliştirme sahası, halkın günlük yaşamına kapalı tutuluyor. Lagünün gelişiminin bozulmaması için kumsalın dahi kullanılmasına izin verilmiyor. Görevliler sahada nesli tükenen ve koruma altında olan türlerin burada popülasyonunu arttırmaya çalışıyor. Bunlar arasında deniz kaplumbağasının yanı sıra, saz kedisi ve turna da bulunuyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7'nci Bölge Müdürlüğü ile Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) görevlilerinin 10 yıldır haziran-eylül aylarında yaptığı çalışma sonrası, kumsala yaptıkları yuvalara bırakılan yumurtalardan çıkan yaklaşık 150 bin yavrunun denize ulaştığı saptandı.

Her yıl 107 günlük çalışma yürüten görevliler, deniz kaplumbağası yuvalarının sezona bağlı dağılımı, yavru başarısı, çıkış dönemleri ve ekolojisi üzerine veri topluyor. Akyatan kumsalında yeşil deniz kaplumbağası yuva aralığı her yıl 170-562 arasında değişiyor. Bu yıl ki üreme dönemi boyunca kumsala 201 yeşil deniz kaplumbağası ve 11 iri başlı deniz kaplumbağasının yuva yaptığı belirlendi. Temmuz ayında artan yuvalardan çıkan yeşil deniz kaplumbağalarından yüzde 73'ü denize ulaştı. Görevliler, kumsalda çakal ve yırtıcı hayvanların zarar vermemesi için yuvaların üzerini tel kafesle kapatıyor.

BİN KAPLUMBAĞADAN 1'İ YAŞAYABİLİYOR

Akyatan kumsalından deniz kaplumbağaları 2006 yılından beri görevliler tarafından izleniyor. Denize ulaşan her bin deniz kaplumbağası yavrusundan ancak 1'i ergenliğe ulaşabiliyor. Diğerleri kendilerinden daha büyük deniz canlıları tarafından yeniyor veya ağlara takılıp ölüyor. WWF görevlileri, koruma çalışmalarının olumlu sonuca ulaşabilmesi için kurumlar arası işbirliği ve uzun dönemli devamlılığının önemli olduğunu belirtiyor.

MERSİN, ADANA, HATAY DENİZ KAPLUMBAĞALARI İÇİN ÖNEMLİ KUMSALLAR

Yeşil deniz kaplumbağası, yuvalama ve yaşam alanlarının korunmasına küresel ölçekte öncelik verilen türlerden biri olarak kabul ediliyor. Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından hazırlanan kırmızı listede yeşil deniz kaplumbağaları tehlikede statüsünde yer alıyor. Akdeniz popülasyonu ise kritik derecede olarak değerlendiriliyor. Yeşil deniz kaplumbağası için Akdeniz'deki yuvalama bölgeleri Türkiye, Kıbrıs, Lübnan, İsrail ve Mısır olduğu biliniyor. Kaplumbağalar, ülkemizde yoğunlukla Doğu Akdeniz kıyılarında yuva yapıyor. Mersin'de Alata, Davultepe, Kazanlı, Adana'da Akyatan, Yumurtalık- Sugözü ve Hatay'da Samandağ kumsalları Türkiye'de yeşil deniz kaplumbağası yuvalamasının yaklaşık yüzde 91.5'ini kapsıyor. Akyatan, Akdeniz Havzası'nda yeşil deniz kaplumbağasının en önemli yuvalama alanlarından biri olarak kabul ediliyor.

Her yıl WWF görevlileri, dişi kaplumbağaların kumsalda açtıkları çukurlara bıraktığı yumurtaları özellikle yırtıcı hayvanlardan koruyor. 95 milyon yıldır yaşadığı bilinen deniz kaplumbağalarının, ömürleri boyunca karada bulunduğu kısa süre içinde ölmemesi için çaba sarf ediliyor.

WWF'nin korunup, popülasyonlarının artması için mücadele verilen hayvanlar için başlatılan evlat edinme kampanyası ise devam ediyor. Hayvanseverler 20, 40, 85 lira tutarlarında bağışlarla nesli tükenen hayvanları sembolik olarak evlat edinebiliyor. Evlat edinilebilecek hayvanlar arasında ayrıca yunus, orfoz, panda, kutup ayısı ve kaplan da bulunuyor. WWF, evlat edinme durumunda yapılan bağışa göre sertifika ve özel hediyeler gönderiyor.

DHA

Okunma Sayısı: 2144
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı