Meclis, yoğun gündemle çalışacağı yeni haftaya hazırlanıyor. Meclis Genel Kurulu, Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nı öncelikli olarak gündemine alacak.
MEMUR EMEKLİLERİNİN MERAKLA BEKLEDİĞİ DÜZENLEME
Tasarının yasalaşması ile memurlara geçmişe dönük, 30 yılın üzerindeki hizmet süresi için de emekli ikramiyesi ödenecek. Yaklaşık 408 bin memur emeklisini kapsayan düzenleme ile yaklaşık 2 milyar TL ödeme yapılacak. Düzenleme kapsamında 7 bin 500 TL’ye kadar olan ödemeler ilk üç ayda; üzerindeki tutarlarda, yasal faiziyle birlikte ilk ödemeden bir yıl sonra aynı ay içerisinde, iki taksit halinde ödenecek.
Tasarı ayrıca, Türkiye İş Kurumuna, yurt içinde veya uluslararası düzeyde kurum ve kuruluşlara eğitim ve danışmanlık hizmeti verebilmesine de imkan sağlıyor. Tasarıyla, mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu 31 Aralık'a ertelenmesi ve bir yıla kadar uzatılabilmesi öngörülüyor.
TSK PERSONEL KANUNU
AKP Diğer bir önemli düzenleme olan Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Tasarı'yı yasalaştırmayı planlıyor. Tasarıya göre, genel kolluk kuvvetlerinin imkan ve kabiliyetlerini aşan durumlarda terörle mücadele için gerekli olması veya terör eylemlerinin kamu düzenini ciddi şekilde bozması halinde, İçişleri Bakanlığı'nın teklifi ve Bakanlar Kurulu kararıyla, Türk Silahlı Kuvvetleri görevlendirilebilecek.
TSK Personel Kanunu Yasa Tasarısına göre operasyonlarda, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, güvenlik kuvvetlerinin elinden kaçmakta olan kişilerin girdikleri konuta, iş yerine veya kamuya açık olmayan kapalı alanlarla bunların eklentilerine, kişinin yakalanması amacına münhasır olmak üzere, yetkili birlik komutanının yazılı emriyle girilebilecek.
ASKERİ PERSONELİN YARGILAMA USULÜ DEĞİŞİYOR
Tasarıyla askeri personelin yargılama usulü de değişiyor. Tasarı yasalaşırsa terörle mücadele eden Türk Silahlı Kuvvetleri personeli, mülki idare amirleri, kolluk kuvvetleri ve kamu görevlileri hakkında yapılacak soruşturmalar izne tabi olacak. Soruşturmalarda Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları için Başbakan'ın, diğer personel için Milli Savunma Bakanı'nın, Jandarma Genel Komutanı ile Sahil Güvenlik Komutanı ile bu komutanlıklardaki diğer personel hakkında İçişleri Bakanı'nın izni gerekecek.
TBMM'deki ihtisas ve araştırma komisyonları da gündemlerindeki konuları ele alacak. 22 Haziran Çarşamba günü Çocuk İstismarını Önleme ve Araştırma Komisyonu çalışmalarını sürdürecek. Güvenlik ve İstihbarat Komisyon’u da 23 Haziran Çarşamba günü gündemindeki konuları görüşmek üzere toplanacak.