Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, darbe girişiminin ardından gündeme gelen askeri alanların şehir dışına çıkarılmasıyla ilgili ilk çalışmayı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile yaptıklarını bildirdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki “Şu anda çalışma başladı, ilk çalışmayı biz Bakanlık olarak tapu kadastroda yaptık. Ne kadarlık bir askerî alan olduğunu gördük. Meselâ İstanbul’un yüzde 2’si askeri alan” dedi. Bakan Özhaseki askerî alanların yeşil alan olarak açılması, rekreasyon alanı olarak kullanılması teklifinde bulunacağını belirtirken, sıkışıklık yaşanan dönüşüm projelerinde de kullanılabileceğinin sinyalini verdi. Söz konusu yerlerin 1930-1950 arasında kurulduğunu hatırlatan Özhaseki, o yıllarda şehrin dışında, çeperlerinde, kenarlarında olan yerlerin şehirlerin tam merkezinde kaldığını belirtti. Silâh atış talimleri yapmak isteyen bir grubun şehir içerisinde, merkezde olmaması gerektiğini ifade eden Bakan Özhaseki, şöyle devam etti: “Dünyanın neresinde var böyle bir şey? Böyle bir yapı yok. O zaman bunların dışarıya çıkarılması esas. Doğru olanı yapmak lâzım” dedi.
Dönüşüm için kullanılabilir
Kışlaların nasıl kullanılacağı sorusuna cevap veren Özhaseki, “milletin kullanımında olması esas, ama ola ki böyle bir yerden ziyade dönüşüm projelerinde sıkışmışlığımızda var. Bazı semtlerde öyle sıkıştık ki yeni rezerv alan belirleyemiyoruz, rezerv alan belirleyemediğimiz için de mahalle dönüşmüyor. Bir deprem olduğunda Allah korusun, biliyoruz ki o mahallenin yüzde 80’i yıkılacak, yok olacak, binlerce insan ölecek orada. Peki, bunu dönüştürmek lâzım, nasıl dönüştüreceğiz? Bunu dönüştürmek için herkesin evini yıkıp, yeniden yapıp teslim edecek bir yapı da yok. Bir taraftan boş bir alan bulup oraya da taşıyarak ve çıkan yerleri değerlendirerek, boşalan yerleri değerlendirerek, buna biz ‘raf sistemi’ de diyoruz, böyle bir alanda da kullanılabilir diye bir fikrim var benim, ama daha bunu daha sunmadım, kesinleşmedi” dedi.