17 Ağustos Marmara depreminin 16'ncı yıldönümüyle ilgili açıklama yapan CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, vatandaşların hala hasarlı binalarda oturmaya devam ettiğini söyledi.
Yüzyılın felaketi olarak nitelendirilen 17 Ağustos Marmara depremiyle ilgili açıklama yapan CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, bu depremin ulusun yaşadığı en acı felaketlerden biri olarak tarihteki yerini aldığını belirterek şunları söyledi:
"16ı yıl önce meydana gelen ve ülkemizi yasa boğan, büyük yıkıma neden olan felaet hala içimizi acıtmaya devam etmektedir. Yaşanılan bu felaketle aileler parçalanmış, babaları anneleri evlatsız, çocuklarımızı ise anne babasız bırakmış, insan hayatında telafisi mümkün olmayan acılar yaşatmıştır. Resmi rakamlara göre 18 bin 733 vatandaşımızın hayatını kaybettiği 48 bin 901 vatandaşımızın da yaralanmasına yol açan Marmara Depremi, ulusumuzun yaşadığı en acı felaketlerden biri olarak tarihteki yerini almıştır. Ülkemizin yüzde 96’sının aktif deprem kuşağında yer aldığı en önemli gerçeklerden biri iken maalesef deprem konusunda bu geçen sürede, yaşanan onca acılara karşın gerekli çalışmaların yapılmadığını görüyoruz."
'400 BİN BİNA HASAR GÖRDÜ'
Depremde hasar gören yapıların onarımı ve güçlendirilme işleminin hala sonuçlandırılmadığını ifade eden Akar, "17 Ağustos 1999 Gölcük depremi ve 12 Kasım 1999 Düzce depremlerinde 103 bin ağır hasarlı, 119 bin orta hasarlı, 128 bin hafif hasarlı ve tespiti yapılmayanlar da dahil edildiğinde bazı kaynaklara göre 400 bin yapının hasar gördüğü tespit edilmiştir. Bu da göstermektedir ki depremin üzerinden 16 yıl geçmesine rağmen, bu acıyı yaşayan illerimiz de depremin yarattığı sorunlar maalesef tam olarak çözülememiştir. Depremde hasar gören yapıların onarımı ve güçlendirme işlemi hala sonuçlandırılamadığı gibi bu alanda sıkıntıların yaşandığı da resmi ağızlardan belirtilmektedir" dedi.
'HASARLI BİNALARDA YAŞAM DEVAM EDİYOR'
Bütün tedbirler alındığı zaman büyük felaketlerden en az zarar ve hasarla çıkabileceğini söyleyen Akar, "Deprem sonrası Kocaeli'de 617 adet yıkılması gereken bina belirlenmesine rağmen Valilik tarafından tekrar yapılan tespitler sonrasında 3 bin 756 bina olduğu, bu binalarda 9 bin 971 konut ve işyeri bulunduğu, yıkılması gereken binalarda 4 bin 200 kiracının oturduğu belirtilmiştir. Rakamlar da göstermektedir ki geçen 16 yılda maalesef ülke olarak hala depreme hazırlıklı olmadığımız gibi gereken tedbirler de alınmamaktadır. Ancak ülkemiz deprem ülkesidir ve bilinmelidir ki deprem değil bina öldürür. Bu nedenle tabii felaketlere karşı devlet ve millet olarak almamız gereken tedbirleri sürekli gündemimizde tutmamız ve ivedilikle hayata geçirmemiz gerekiyor. Bizler, mümkün olan bütün tedbirleri aldıktan sonra ancak böyle büyük felaketlerden en az zarar ve hasarla çıkabiliriz. 17 Ağustos depreminin yıldönümünde, bir daha evlatların, anne ve babaların böyle acılar yaşanmaması, gözyaşlarının sel olmaması ümidiyle bu felakette kaybettiğimiz bütün vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına bir kez daha başsağlığı ve sabır diliyorum" diye konuştu.
DHA