"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ramazan’da amellerin sevabı bire bindir

08 Temmuz 2013, Pazartesi
Her hasenenin sevabı başka vakitte on ise, Receb-i Şerifte yüzden geçer, Şâban-ı Muazzamda üç yüzden ziyade ve Ramazan-ı Mübarekte bine çıkar ve Cuma gecelerinde binlere ve Leyle-i Kadirde otuz bine çıkar.
Ramazan-ı Şerifte sevab-ı a′mâl, bire bindir. Kur′ân-ı Hakîmin, nass-ı hadisle, herbir harfinin on sevabı var; on hasene sayılır, on meyve-i Cennet getirir. Ramazan-ı Şerifte herbir harfin on değil, bin; ve Âyetü′l-Kürsî gibi âyetlerin herbir harfi binler; ve Ramazan-ı Şerifin Cumalarında daha ziyadedir. Ve Leyle-i Kadirde otuz bin hasene sayılır. Evet, herbir harfi otuz bin bâki meyveler veren Kur′ân-ı Hakîm, öyle bir nuranî şecere-i tûbâ hükmüne geçiyor ki, milyonlarla o bâki meyveleri Ramazan-ı Şerifte mü′minlere kazandırır. İşte, gel, bu kudsî, ebedî, kârlı ticarete bak, seyret ve düşün ki, bu hurufâtın kıymetini takdir etmeyenler ne derece hadsiz bir hasârette olduğunu anla.
Mektubat, s. 391
***
Kur′ân-ı Hakîmin her bir harfinin bir sevâbı var; bir hasenedir. [Tirmizî, Fezâilü′l-Kur′ân: 16] Fazl-ı İlâhîden o harflerin sevâbı sünbüllenir; bâzan on tane verir, bâzan yetmiş, bâzan yedi yüz--Âyete′l-Kürsî harfleri gibi; bâzan bin beş yüz--Sûre-i İhlâsın harfleri gibi; bâzan on bin--Leyle-i Beratta okunan âyetler ve makbul vakitlere tesadüf edenler gibi; ve bâzan otuz bin--meselâ, haşhaş tohumunun kesreti misillü, Leyle-i Kadir’de okunan âyetler gibi. Ve "O gece bin aya mukabil" işaretiyle, "Bir harfinin o gecede otuz bin sevâbı olur" anlaşılır. İşte, Kur′ân-ı Hakîm tezâuf-u sevâbıyla beraber elbette muvâzeneye gelmez ve gelemiyor. Belki, asıl sevap ile bâzı sûrelerle muvâzeneye gelebilir. Meselâ, içinde mısır ekilmiş bir tarla farz edelim ki, bin tane ekilmiş. Bâzı habbeleri yedi sümbül vermiş farz etsek, her bir sümbülde yüzer tane olmuş ise, o vakit tek bir habbe bütün tarlanın iki sülüsüne mukabil oluyor. Meselâ, birisi de on sümbül vermiş, her birinde iki yüz tane vermiş; o vakit bir tek habbe asıl tarladaki habbelerin iki misli kadardır. Ve hâkezâ, kıyas et.
Sözler, s. 312
***
Her hasenenin sevabı başka vakitte on ise, Receb-i Şerifte yüzden geçer, Şâban-ı Muazzamda üç yüzden ziyade ve Ramazan-ı Mübarekte bine çıkar ve Cuma gecelerinde binlere ve Leyle-i Kadirde otuz bine çıkar. Bu pekçok uhrevî faydaları kazandıran ticaret-i uhrevîyenin bir kudsî pazarı ve ehl-i hakikat ve ibadet için mümtaz bir meşheri ve üç ayda seksen sene bir ömrü ehl-i imana temin eden şuhûr-u selâseyi böyle bire on kâr veren medrese-i Yusufiyede geçirmek, elbette büyük bir kârdır. Ne kadar zahmet çekilse ayn-ı rahmettir.
İbadet cihetinde böyle olduğu gibi, Nur hizmeti dahi nisbeten--kemiyet değilse de keyfiyet itibarıyla--bire beştir. Çünkü bu misafirhanede mütemadiyen giren ve çıkanlar, Nurun derslerinin intişarına bir vasıtadır. Bazan bir adamın ihlâsı, yirmi adam kadar fayda verir. Hem Nurun sırr-ı ihlâsı, siyasetkârâne kahramanlık damarını taşıyan, Nurun tesellilerine pekçok muhtaç bulunan mahpus biçareler içinde intişarı için bir parça zahmet ve sıkıntı olsa da, ehemmiyeti yok.
Derd-i maişet ciheti ise: Zaten bu üç ay âhiret pazarı olmasından, herbiriniz çok şakirtlerin bedeline, hattâ bazınız bin adamın yerinde buraya girdiğinden, elbette sizin haricî işlerinize yardımları olur diye tamamıyla ferahlandım ve bayrama kadar burada bulunmak büyük bir nimettir bildim.
Şuâlar, s. 425
 
LÛ­GAT­ÇE:
sevab-ı a′mâl: Amellerin sevabı.
nass-ı hadis: Hadis delili.
hasene: İyilik.
ticaret-i uhreviye: Ahiret ticareti.
meşher: Teşhir yeri, sergi.
şuhûr-u selâse: Üç aylar.
şecere-i tûbâ: Cennetteki Tuba ağacı.
hurufât: Harfler.
Okunma Sayısı: 5603
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • ismail hakkı küçük

    8.7.2013 00:00:00

    Ramazanda bir gün oruç tutmak,ömür boyu nafile oruç tutmaktan efdaldir.
    Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır.
    Yani kadir gecesi,2*30*1000=60.000 kat sevap getirir.
    Kadir gecesinde kılınan iki tekat namaz,120.000 rekat namaza karşılık gelir.
    Demek ki kadir gecesinde çekilen yüz tesbih(sübhanallah),on iki milyon tesbihe karşılık gelir.
    Namazda okunan bir sure,yüz misli sevap getirir.
    Kadir gecesi namazda okunursa on iki milyon misli sevap getirmiş oluyor.
    Bir hadis-i şerifte,Sizin en hayırlı ameliniz(farz) namazdır.deniyor.Namazdan sonra oruç,zekat,hac,zikir çekmek,nafile namaz kılmak,kur’an okumak ve sadaka vermek gelir.
    Cennet kapılarından biri sadaka kapısıdır.Sık sık sadaka verenler bu kapıdan girecekler.
    Gülümsemek bile sadakadır.
    Hanımına yedirdiğin sadakadır,çocuğuna yedirdiğin sadakadır,kendine yedirdiğin de sadakadır.
    Ramazan,Allah’ın yeryüzüne verdiği isimlerinden bir isimdir.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı