"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde tarihe yolculuk

14 Mayıs 2011, Cumartesi
SAİNT John şövalyelerince inşa edilen Bodrum Kalesi içinde kurulan ve ‘’Yaşayan Müzeciliğin’’ heyecan verici örneklerinden biri olan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.
Umutlarını Anadolu kıyılarında batarak kaybetmiş Antik Çağ gemicilerinin yaşadığı zamanlara götüren ve Türkiye’de konusunda tek olan müze, zengin tarihî geçmişi bulunan Bodrum Kalesi ile ayrılmaz bütünlük oluşturuyor.
Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Yaşar Yıldız, Bodrum Kalesi’nde yer alan müzenin cazibe merkezi haline geldiğini söyledi. Bodrum’u ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin kaleyi ve müzeyi görmeden dönmediklerini belirten Yıldız, müzede yaklaşık 10 bin arkeolojik, 2 bin etnografik eser ve 4 bin sikke bulunduğu söyledi.
Türkiye’de tek örnek olan müzenin antik gemileri barındıran ve tarih içinde yolculuğa çıkaran bir özelliği olduğunu dile getiren Yıldız, ‘’Biz zengin bir müzeyiz, bu Anadolu’nun bize armağanı adeta. Uzun yıllardır sürdürülen ve yapılan kazıların da etkisi büyük’’ dedi.
Müzede gezilecek çok fazla alan olduğunu belirten Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Müze içinde daha önce var olan, ancak sonradan kapatılan ‘sikke ve takı’ salonunu yeniden açtık. Bu salonu gezen bir ziyaretçi antik çağda para neymiş, ne, ne kadara satın alınabiliyormuş, bir işçi günlük çalışması karşılığında ne kazanıyormuş hepsini öğrenebiliyor. Salonu imece usûlü çalışarak yeniden müzeye kazandırdık. Camcısı, marangozu katkı sağladı. Salonu destekleyen çok güzel bir yazıt bulundu. İstanbul Üniversitesindeki bir arkadaşımıza bu yazıtı okuttuk. Sandalet ve ayakkabı fiyatlarıyla ilgili bir genelge olduğu anlaşıldı. Bir kadın çizmesinin fiyatını belirliyor. Salonumuzu destekleyen bir yazıt olduğu için burada sergilemeye başladık.’’ 

Müze hakkında bilgi

BODRUM Sualtı Arkeoloji Müzesi, St. Jean Şovalyaleri tarafından inşa edilen Bodrum Kalesi içinde yer alıyor. Kalenin bütün kuleleri bugün Bodrum Müzesi’nin sergileme alanı olarak hizmet veriyor. Bunun yanı sıra Serçe Limanı Batığı, Uluburun Batığı gibi bazı özel sergilemeler için kalenin atmosferini bozmayacak yeni yapılar da kale içine inşa edilerek sergileme alanları muhtelif tarihlerde genişletilmiş.
Pazartesi hariç haftanın her günü açık olan müzede, dünyanın bilinen en eski batı ‘’Uluburun Batığı’’ da dahil olmak üzere dünya sualtı arkeolojisinin temellerinin atıldığı sualtı kazılarında ortaya çıkarılan binlerce eşi bulunmaz eser sergileniyor. Müzedeki eserler, ilgili tarihlerdeki hayat şartlarıyla sergileniyor. ‘’Yaşayan Müzecilik’’ anlayışı ile çok geniş kitlelerin ilgi alanı çekim merkezi olması sağlanıyor.
Müzenin girişinde amforalar kronolojik olarak sergileniyor. Antik çağdan günümüze kadar amforaların değişimi sıralanıyor. Türk hamamının sergilendiği bölüm de ziyaretçiler tarafından ilgiyle geziliyor. Cam Batığı salonu, Karyalı Prenses, sikke ve takı salonu, Tunç Çağı batıkları, Uluburun Batığı da müzenin görülmeye değer yerlerinden.

Okunma Sayısı: 2156
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı