Manisa 475. Uluslararası Mesir Festivali'nde halka saçılacak 6 ton mesir macununun yapımına başlandı.
Manisa'yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği imalathanesinde hazırlanan macunu, 20 kadın paketliyor. Kağıtlara sarılan yaklaşık 300 bin adet mesir macunu, saçılacakları 26 Nisan 2015'e kadar tamamlanacak. UNESCO tarafından 2012'de Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'ne alınan mesir macunu, 26 Nisan Pazar günü Sultan Camisi'nin kubbe ve minareleriyle caminin bulunduğu Sultan Meydanı'na bakan evlerin çatı ve balkonlarından saçılacak.
Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali’ne, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'ne alınmasından sonra ilgi her sene daha da artıyor. Bu yıl başta ABD olmak üzere 17 ülkeden misafirlerin katılması bekleniyor. Festival, 21 Mart'ta Nevruz kutlamalarıyla birlikte Sultan Camisi Külliyesi'ndeki bimarhanede, geleneğe uygun olarak temsili karma töreniyle başladı. Geçen sene 5 ton mesir macunu saçılmıştı, bu yıl 6 ton saçılacak. Macunu paketlemek için 20 kadın, bir ay önceden çalışmaya başladı. 24 Nisan'da cuma namazının ardından mesir duası edilerek, 6 ton macun 26 Nisan Pazar günü saçılacak.
Manisa’yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Genel Sekreteri Özlem Erdem, yaptığı açıklamada, “Kadınlarımızın eliyle mesir üretimi gerçekleşiyor. Önce belirli oranda şeker ve suyu kaynattıktan sonra macunu 24 saat dinlendirmeye alıyoruz. Daha sonra dinlenen ürün, 41 baharatla buluşuyor. Kesim aşaması yapılıyor. Daha sonra paketlemeye geçiliyor. Paketlenen ürün halka saçılıyor.” dedi.
MESİRİN TARİHÇESİ
Manisa'da 474 yıldır şenliklerle halka saçılan mesir macununun tarihçesi şöyle: Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim'in eşi ve Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan, Manisa'da hastalanır. Hastalığına çare bulunamayan sultanın yaptırdığı Sultan Camisi Medresesi'nin başına getirilen Merkez Efendi, bitki ve baharat karışımından oluşan bir macun hazırlar. Baharatların 41 çeşidi karıştırılarak hazırlanan bu macunu yiyerek sağlığına kavuşan Hafsa Sultan, diğer hastalara da verilmesini ister. Halktan gelen isteğin artması üzerine kağıtlara sardırılan macunun, Sultan Camisi'nin kubbe ve minarelerinden saçılmasını buyurur. Halk, her yıl Nevruz'un kutlandığı 21 Mart'ta Sultan Camisi'nin önünde toplanır ve böylece Manisa Mesir Festivali doğar.
İÇİNDE NE VAR?
Mesir macununun yapımında zencefil, zulumba, kremtartar, kişniş, kebabiye, havlıcan, Hindistan cevizi, anason, yeni bahar, hıyarşembe, çam sakızı, zafiran, tarçın, udülkahır, çöpçini, hardal, eskir, karanfil, çivit, meyan balı, tiryak, sarıhelile, raziyane, kimyon, zerdeçal, tarçın çiçeği, karabiber, çörek otu, darülfülfül, ravent, limon tuzu, kakule, Şamlı, vanilya, şeker, günbalı, Hindistan çiçeği, limon kabuğu, galanda, tekemercini tohumu ve portakal kabuğu kullanılıyor.