Gümrük Bakanlığı piyasaya sürülen kansorejen ayakkabıların markasının 'Arow' olduğunu açıkladı. Şirketin sahibi yaptığı açıklamada "Üzerime düşeni yaptım" dedi.
Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı, kutuları değiştirilerek piyasaya sürülen kanserojen ayakkabıların markasını açıkladı. Bakanlık, piyasaya sürülen 19 bin 920 çift ayakkabının markasının Arow olduğunu kaydederken, ithalatçı Denge Enternasyonal Ayakkabıcılık'a ait tüm ayakkabıların satışını durdurdu. Firmaya 266 bin TL ceza kesildi. Açıklamaya göre, Çin menşeili 9 bin 920 çift, 9 model ayakkabı, "Arow", "Arow Men" ve "Arow Kids" markasıyla piyasaya sürüldü.
15 AYAKKABIDAN 12'Sİ UYGUNSUZ ÇIKTI
Bakanlık, ilgili firmaya ait Türkiye çapında 28 ilde, 42 satış noktasından alınan numunelerin değerlendirilmesi sonucunda, satılmamış 2 bin 368 çift ayakkabıya rastladı. Bu ayakkabılar mühürlenerek satışları durduruldu. Bu ayakkabıların bin 947 çiftinin başka bir antrepoda olduğu, piyasaya verilmediği belirlendi. Söz konusu ayakkabılardan alınan numuneler test için akredite laboratuvarlara gönderildi. Numune alınan 15 model ayakkabıdan 12'si uygunsuz, 3'ü uygun çıktı.
İlgili mevzuat gereği firmadan piyasaya sürdüğü söz konusu ürünleri 2 televizyon ve gazetede ilan etmesi, bunları piyasadan çekmesi ve imha etmesi istendi. Bu işlemler firma tarafından yapılmadığı takdirde bakanlık tarafından yerine getirilecek.
2 PERSONELE BAŞARI BELGESİ
Öte yandan Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Erenköy Gümrük Müdürlüğü'ne bağlı bir antrepodaki ayakkabıların imha esnasında eskileriyle değiştirildiğini tespit eden 2 personeli makamında kabul ederek başarı belgesi ile ödüllendirdi.
31 İLDE 42 MAĞAZASI VAR
Türkiye'nin önde gelen ayakkabı üreticilerinden Pames'in bünyesinde faaliyet gösteren Arow Mağazacılık'ın 31 ilde 42 mağazası bulunuyor. Arow mağazalarının yanı sıra bayileri aracılığıyla da satış yapıyor. Sağın Ailesi'ne ait olan Pames, 1987'den beri faaliyet gösteriyor. Arow marka olarak Çin'e ilk giren Türk ayakkabısı olmuştu. Pames'in ayrıca Çin'de üretim yaptırdığı fabrikalar bulunuyor.
"ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPTIK"
Telefonla ulaştığımız Pames Grup ve Arow Ayakkabı İcra Kurulu Üyesi Mesut Sağın, firma olarak üzerlerine düşeni yaptıklarını öne sürdü. Sağın, "Biz zaten daha önce durumun farkına varıp piyasadan ürünleri toplatmıştık" dedi. Sağın, gümrükte kanserojen madde içerdiği tespit edilince el konulan ama imhaya gönderilirken yolda değiştirilen ayakkabılarla ilgili de "Böyle bir olaya karışmamız söz konusu değil" diye konuştu.
ESRA KEYFER'İN AYAKKABISI ZEHİRLİ DEĞİL
Gümrük Bakanlığı, Esra Keyfer isimli tüketicinin satın aldığı ayakkabının kimyasal içerdiği ve ayaklarında tahrişe neden olduğu haberleri üzerine harekete geçti. Test yapıldı; ancak ayakkabının uygun değerlerde olduğu sonucuna varıldı.
ANTREPOYA GİREN MAL İTHAL EDİLMİŞ KABUL EDİLECEK
Kırmızı et ve zehirli ayakkabı skandallarının antrepolarda değiştirilen kutular ile yaşanması, antrepo rejiminin yeniden değerlendirilmesine yol açtı. Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı, bazı riskli ürünlerin antrepoya girişlerine kısıtlama getirmeye hazırlanıyor. Antrepo rejimine göre antrepoya girmiş mal yurtdışındaki bir malla aynı statüde sayılıyor. Yeni rejimle, antrepoya girmiş mal ithal edilmiş kabul edilecek. Bu durumda söz konusu üründen vergi alınacak. Türkiye'den transit geçecek olan mallar ise antrepolara sokulmayacak. Bakanlığın önümüzdeki günlerde çalışmanın detayını açıklaması bekleniyor.