"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yasa dışı dinleme davası başladı

29 Nisan 2015, Çarşamba 17:44
Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığının "yasa dışı dinleme" iddialarıyla ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında, eski emniyet mensupları Uçak ile Romanya'da yakalanan Zavar'ın da bulunduğu 20 sanığın yargılanmasına başlandı.

Erzurum'da "yasa dışı dinleme" iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında eski Erzurum Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Hurşit Uçak ile "böcek" davasının sanıklarından Romanya'da yakalanan eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı Teknik Şube Müdür Yardımcısı Sedat Zavar'ın da bulunduğu 20 sanığın yargılanmasına başlandı.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanık Hurşit Uçak ile tutuksuz sanıklar emniyet amirleri Yücel Bilgiç, Serkan Doğan ve Soysal Aktürk, başkomiser Aslan Kartal ile 12 emniyet mensubu katıldı. Talimatla ifadeleri alınması kararlaştırılan iki polis ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde çalışma ofisine "böcek" olarak adlandırılan dinleme cihazı konulmasıyla ilgili davada tutuklu yargılanan eski emniyet mensupları Sedat Zavar duruşmaya katılmadı.

Sanık Yusuf Çilingir, hazırlanan 162 sayfalık iddianamenin suç isnadının yer aldığı kısmın okunmasının ardından yaptığı savunmada, 2011 yılında Samsun Emniyet Müdürlüğüne o dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suikast yapılacağı bilgisi geldiğini ve bunun üzerine çalışma başlattıklarını söyledi.

Yürüttükleri çalışma kapsamında A.S adlı isme ulaştıklarını belirten Çilingir, bu kişinin iddianamede yasa dışı dinlendiği iddia edilen M.Ö ile telefon görüşmesi yaptığı bilgisine ulaştıklarını ve sansasyonel bir eylemin önüne geçme adına bu kişiyle ilgili dinleme yaptıklarını ileri sürdü.

"Adım örgütlerin ölüm listelerinin birinci sırasında"

Eski istihbarat şube müdürü Hurşit Uçak da meslek hayatı boyunca ilk defa kendisine bu kadar vakit ayırabildiğini, satır satır incelediği dava dosyasındaki bütün iddiaların gerçek dışı olduğunu savundu. 

Hayatının 20 yılının örgütlerle mücadele etmekle geçtiğini ifade eden Uçak, "Elde ettiğim bilgilere göre 1996 yılında PKK, 1998 yılında DHKP-C ve 2010 yılından itibaren de terör örgütü Hizbullah beni ölüm listelerinin birinci sırasına yazmış. Dosyada 'örgüt' üyesi olduğum suçlaması yapılıyor. Mesleki hayatım boyunca örgütlerle mücadele etmiş biri olarak bu iddiaları kabul etmiyorum. Görevde bulunduğum süre içinde onlarca terörist eylem bertaraf edildi" diye konuştu.

Cemil İpekçi'ye saldırı hazırlığı iddiası

İstihbari çalışmalarının hepsini kanuna uygun yaptıklarını iddia eden Uçak, yakaladıkları terör örgütü Hizbullah üyesi bir teröristin Ağrı veya Erzurum valilerinden biri ile modacı Cemil İpekçi'ye saldırı düzenleyeceğini belirlediklerini söyledi.

Emrah Y. adlı teröristi yakalamak için 2 yıllık bir takip gerçekleştirdiklerini dile getiren Uçak, "Bu kişinin telefonda konuştuğu bir cümle üzerine operasyon yaptık. Gözaltına aldığımız şahsın evinde silahlar, mermiler, TNT kalıpları ve el bombaları vardı" dedi.

Uçak, İpekçi'ye saldırı düzenleneceğini, elde ettikleri bir flash bellek içeriğinden çözdüklerini söyledi.

Gerçekleştirdikleri teknik takipleri bir örgüt adına yaptıklarının iddia edildiğini belirten Uçak, şöyle devam etti:

"Ben devletin kendisiyim. Devletin kendisi varken neden gidip de paraleline hizmet etmeye çalışayım. Paralel devlet diye bir şey var. PKK/KCK, bence bir paralel devlet. Devlet dışında, devlet gibi hareket eden her yapı, devlete paralel bir yapıdır. Devlet dururken kalkıp kendi mahkemesini kuran ve yargılama yapan paralel devlettir. Aynı şeyi cemaat yapıyorsa o da bir paralel yapıdır. Bunun için sağcı-solcu fark etmez."

Mahkeme heyeti, duruşmaya ara verdi.

Olay

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığının, "yasa dışı dinleme" iddialarıyla ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında, 29 Aralık 2014'te Ankara, İstanbul, Kahramanmaraş, Bolu ve Düzce'de gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonda gözaltına alınan Hurşit Uçak ile emniyet amirleri Serkan Doğan, Soysal Aktürk, Yücel Bilgiç ve başkomiser Aslan Kartal, çıkarıldıkları mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Daha sonra, Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 162 sayfalık iddianamede, Uçak ile emniyet amirleri Bilgiç, Doğan ve Aktürk, başkomiser Kartal ile bir süre önce Romanya'da yakalanan Sedat Zavar ve diğer 14 sanığın, "haberleşmenin gizliliğini ihlal, kişisel verilerin kaydedilmesi, kamu görevlisinin resmi evrakta sahteciliği, suç uydurma, suç işlemek maksadıyla örgüt kurma, yönetme ve üye olma" suçlarından 25 yıldan 130 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanmaları istenmişti.

İddianameyi kabul eden Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yakalama kararına istinaden Uçak, milletvekili aday adaylığı başvuru yaptığı Denizli'de yakalandıktan sonra cezaevine gönderilmişti.

AA

Okunma Sayısı: 1419
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı