Yargıya güvenin azaldığını söyleyen Adalet Bakanı Gül, “Önümüzdeki 5 yıllık planda yargıya güven nasıl arTtırılacak, bağımsızlık, tarafsızlığı güçlendirici ne gibi adımlar atılacak hükümetimizin temel yaklaşımı
olacak” dedi.
Toplumda yargıya güvenin azaldığını, bu güveni arttırmak için çalışmalar yapılacağını anlatan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “Yeni dönemde, 2019’da yargı reformu belgesini de güncellemek bunun için bir vesile. Önümüzdeki 5 yıllık planda yargıya güven nasıl artırılacak, bağımsızlık, tarafsızlığı güçlendirici ne gibi adımlar atılacak hükümetimizin temel yaklaşımı olacak” diye konuştu. Bakan Gül, Kanal 7’de yayımlanan Başkent Kulisi programında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı, değerlendirmelerde bulundu. Yargı ve adalet mekanizmasının yüz yıllardır reforma konu olan başlıklardan birisi olduğunu belirten Gül, Türkiye’de belli dönemlerde belli kesimlerin yargıyı güç devşirme, ele geçirme olarak gördüğünü ifade etti. Gül, yargının bir toplumun ideolojisinin aparatı olmadığını, Türk milleti adına karar veren ve milletin her kesiminin güven duyduğu, saygın bir kurum olduğunu vurguladı.
9 bin hâkim ve savcı alındı
Muhalefetten ve Avrupa’dan “Yargı, AK Parti yönetiminin arka bahçesi oldu” eleştirilerinin yapıldığının hatırlatılması üzerine Gül, bu eleştirilerin hiçbirinin doğru olmadığını söyledi. Adalet Bakanı Gül, yargının hiçbir partinin, siyasi görüşün, ideolojinin ajandasında olabilecek bir konu olmadığına dikkati çekti. 2,5 yıl içerisinde 9 bin civarında hâkim ve savcı alındığının, her toplum kademesinden insanın bu sistemin içerisine girip girmediğinin sorusuna Gül, “Komisyonların yaptığı yazılı sınav söz konusu. İhtiyaçtan dolayı da son zamanlarda puan aşağıya çekildi. Önümüzdeki dönemde 70 puanı tekrar getirerek çıtayı yükseltmeyi düşünüyoruz” cevabını verdi. Hâkim ve savcı alımlarında siyasal bir etkinin olmadığına değinen Gül, kriterlere, aldığı puanlara bakılarak alımların yapıldığını bildirdi.
Af Meclis’in takdirinde
Abdulhamit Gül, kamuoyundaki af tartışmalarına ilişkin, şunları kaydetti; “Hükümetimizin yapmış olduğu çalışma, bizim teknik olarak yaptığımız hazırlık, Türkiye’de ceza adalet sistemi anlamında masaya yatırdığımız bir infaz sistemi meselesi var. Bazı suçlarla ilgili infazın artırılması veya azaltılması, suçu önleme anlamında istatistiklere bakarak verileri ele alıp, uzman akademisyenlerle ve uygulayıcılarla bir çalışma ortaya koyuyoruz. Teknik olarak yaptığımız bu çalışma Meclisin takdirinde. Toplumun ihtiyacına göre, dünyanın geldiği nokta da dikkate alınarak genel bir çalışma yapılıyor. Elektronik kelepçe, farklı çağdaş infaz sistemleri dahil olmak üzere, infaz süreleri dahil olmak üzere çalışmalar yapılıyor. Şöyle bir çalışma oldu demek şu an için erken.”
AA