"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yargıtay Başkanı Cirit: Yeni adliyelere değil iyi hukukçulara ihtiyaç var

21 Kasım 2015, Cumartesi 15:24
Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Türkiye’de her yıl bir milyon dosyanın Yargıtay’a geldiğini söyledi.

Cirit, “Her yıl bir milyon dosyanın Yargıtay’a geldiği bir sistemde adaletin sağlıklı işlemesinin çok zor olduğu ve bu iş yükünün hakim, savcı sayısını artırarak, yeni adliyeler kurarak, yeni daireler oluşturarak halledilemeyeceğini çok iyi anlamamız gerekmektedir. İyi hukukçular yetiştiremezsek hangi sistemi getirirsek getirelim başarılı sonuçlar elde edemeyeceğimizi farkında olmamamız gerekmektedir.” dedi.

RİFAT HİSARCIKLIOĞLU: HUKUK, SU VE EKMEK GİBİ İHTİYAÇ

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, özel sektörün önemine vurgu yaptı. Çocuklar için daha sağlıklı yatırım ortamı sunulması gerektiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: “İşte burada iyi işleyen bir hukuk sistem olması bu işin olmazsa olmazı. Çünkü hukuk demek güven demek. Güven olursa reel sektör daha kolay risk alır, yatırım yapar üretim yapar. AB normları işte bu yüzden çok önemli. Adalet kutup yıldızı gibidir yerinde durur, geriye kalan her şey onun etrafında döner. Bizim de en büyük arzumuz hukukun en iyi şekilde işlemesidir. Zira iyi işleyen bir hukuk sistemi olursa toplumda güven duygusu da artar. Kişilere ve kurumlara güven varsa ekonomi daha iyi ve adil işler. Güvenin olmadığı bir ülkede ne yaparsanız yapın büyüme de, istikrar da maalesef kalıcı olmuyor. Dolaysıyla esasında hukuk ekmektir. Su ve ekmek nasıl bir ihtiyaçsa hukuk da aynen öyle bir ihtiyaç. Hukuk olmadan hiçbir şey yapamazsınız. Ne yaparsanız yapın hepsi boş.” 

 

CİRİT: ÜLKEMİZDE HER 3 KİŞİDEN BİRİ YA DAVALIK YA DAVALI 

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Türkiye’de her 3 kişiden birinin davalı ya da davacı olduğunu söyledi. Yargı sisteminin tıkanıklığından yakınan Cirit, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her konunun mahkemeye hatta yüksek mahkemeye taşınabildiği bir adalet sistemi arzu edilen düzeyde iyi sonuçlar vermesi oldukça güçtür. Bu nedenle gerçek anlamda bir yargı reformu için yargıya ilişkin tüm kurumların bütünsel bir bakış açısıyla değerlendirilmesi gerekir. Her yıl bir milyon dosyanın Yargıtay’a geldiği bir sistemde adaletin sağlıklı işlemesinin çok zor olduğu ve bu iş yükünün hakim, savcı sayısını artırarak, yeni adliyeler kurarak, yeni daireler oluşturarak halledilemeyeceğini çok iyi anlamamız gerekmektedir.”

Kaliteli bir hukuk sistemi için iyi uygulamacılara ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Cirit, “İyi hukukçular yetiştiremezsek hangi sistemi getirirsek getirelim başarılı sonuçlar elde edemeyeceğimizi farkında olmamamız gerekmektedir. Liyakat sistemini her alanda ve özellikle de yargı alanında kurmamız gerekmektedir. Üzülerek belirtmem gerekir ki şu an yargı sistemimizde kararların kalitesine yönelik bir değerlendirme sistemi yoktur. Neredeyse tüm hakim ve cumhuriyet savcıları en başarılı şekilde terfi ettiğinden liyakatli olanı tespit etmek mümkün olmamakta, herkes birbirine liyakat açısından eşit sayılmaktadır. İyi işleyen bir adalet sisteminin liyakat üzerine inşa edilebileceğini unutmamamız gerektiğini tekrar vurgulamayı yararlı görüyorum.” ifadelerini kullandı. 

Okunma Sayısı: 2448
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı