"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Türkiye, AİHM’in kapısında

03 Haziran 2017, Cumartesi 01:07
Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, “15 Temmuz sonrası yapılan başvurularla yeniden 1. sıraya geçmiştir. Şu anda 23 bin başvuruyla AİHM’e aleyhine en fazla başvuru yapılan ülke Türkiye’dir” dedi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, “Türkiye, maalesef 15 Temmuz sonrası yapılan başvurularla yeniden 1. sıraya geçmiştir. Bu bizim açımızdan elbette üzücüdür. Şu anda 23 bin başvuruyla AİHM’ye aleyhine en fazla başvuru yapılan ülke Türkiye’dir” dedi. “Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Sisteminin Desteklenmesi Ortak Projesi” çerçevesinde Swissotel The Bosphorus’ta gerçekleştirilen konferans ve yuvarlak masa toplantılarının açılışında konuşan Arslan, helikopter kazasında şehit olan askerlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi. Arslan, devletin temel amaç ve görevlerinden birinin kişilerin temel hak ve hürriyetlerini sınırlayan engelleri ortadan kaldırmaya çalışmak olduğunu vurguladı.

1. sıradayız

Anayasa Mahkemesi Başkanı Arslan, anayasa değişikliğinin pratik amacının da AİHM’ye Türkiye aleyhine yapılan başvuru sayısını azaltmak olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti: “Doğrusu bu pratik amacın yakın zamana kadar, 15 Temmuz 2016 darbe girişimine kadar çok önemli ölçüde gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Bireysel başvuru sayesinde 15 Temmuz’a kadar AİHM’ye Türkiye ile ilgili yapılan başvuru sayıları çok ciddî şeklide azalmıştır, ihlâl sayıları da aynı şekilde azalmıştır. Türkiye başvuru sırasında yavaş yavaş gerilere düşmekteyken maalesef 15 Temmuz sonrası yapılan başvurularla yeniden 1. sıraya geçmiştir. Bu bizim açımızdan elbette üzücüdür. Şu anda 23 bin başvuruyla AİHM’ye aleyhine en fazla başvuru yapılan ülke Türkiye’dir. Tabiî bunda 15 Temmuz sonrası konjonktürel gelişmelerin, olayların, alınan tedbirlerin etkili olduğunu biliyoruz.” 

“2 bin 219 hak ihlâli kararı verdik”

Bireysel başvurunun Türkiye’de geleceğini tehdit eden belki de en önemli unsurun artan iş yükü olduğunu belirten Arslan, “Bireysel başvuru sayısı 2012’den bu yana çok hızlı bir şekilde artmaktadır. Bu artış 15 Temmuz’dan sonra katlanarak devam etmiştir. Bugün itibariyle Anayasa Mahkemesine yapılmış 103 binin üzerinde bireysel başvuru bulunmaktadır. Tabii Anayasa Mahkemesi bu başvuruların bir kısmında ihlâl kararları vermiştir, şu ana kadar Mahkememizin ihlâl bulduğu kararların sayısı 2 bin 219’dur. Mahkememiz 2 bin 219 hak ihlâli kararı vermiştir. Burada üzerinde durmak istediğim husus, bu ihlâl kararlarının dağılımıdır. Özellikle de uzun yargılama konusundur. Bu ihlâllerin çok büyük bir kısmı adil yargılanmaya ilişkindir. Yaklaşık yüzde 80’i adil yargılanma hakkının ihlâl edildiğine ilişkin kararlardır. Adil yargılanma hakkına dair ihlâllerin de yüzde 84’ü makul sürede yargılanma hakkının ihlâline ilişkin kararlardır. Burası da çok önemli.” diye konuştu. Arslan, Türkiye’nin yargı sisteminde en temel sorunlardan birinin uzun yargılama olduğunu vurguladı. 

AA

Okunma Sayısı: 11097
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • hasan

    3.6.2017 16:26:08

    Ne kadar berbat şey varsa birinciyiz.Birde pişkin pişkin söylüyoruz

  • erdem

    3.6.2017 11:37:22

    Ne büyük gurur.Bunda 1.olmuşuz.Bu sizin adalet uretmediginizi gösterir.Islam ülkelerinde adalet yok usaklik, yalakacilik,yaltakcilik var.Maalesef

  • ALİ CAN

    3.6.2017 10:59:10

    aihm'e en fazla başvuru türkiye'den.neden acaba?adalete güven taban yaptığı için olabilir mi?

  • Yusuf ATMACA

    3.6.2017 10:39:02

    Yorum yapmaya bile değmez.

  • Muhacir Ecir

    3.6.2017 02:03:47

    Cumhurbaşkanı ^Men dakka dukka^ demişti.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı