Nobel ödüllü Türk romancı Orhan Pamuk, "Türkiye, AB'nin mülteci filtresi olmamalıdır." eleştirisinde bulundu. Yunan gazetelerine konuşan Pamuk, "AB, basın ve siyasi hakların durumuna ilişkin Türkiye'yi kontrol etmek zorunda." ifadelerini kullandı.
"TÜRKİYE AB'NİN FİLTRESİ OLMAMALI"
Mülteciler ve AB konusunda da değerlendirme yapan Pamuk, "Benim için AB hâlâ bir hayal (ufuk). Bugün için bile AB, "özgürlük, eşitlik ve kardeşlik" sloganıdır." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin hâlâ "AB'nin kapısını vuran" konumda olduğunu söyleyen ünlü yazar, AB liderlerine mülteciler konusunda çattı: "İçeride (AB'de) değilim. Bakış açım hâlâ iyimser. Sizin gibi (AB'nin) idealleri konusundaki tutarsızlıklarını eleştirmeye o kadar da arzulu değilim. Ancak bir konuda eleştireceğim: AB liderlerinin, Türkiye'yi Asyalı, şüpheli, fakir ve istenmeyenleri durduran bir filtre olarak görmemeleri gerekir. Bu amaç için Türkiye'ye maddi destekte bulunurken diğer yandan bir zamanlar siz de AB'ye gireceksiniz diye vaatçiklerde bulunmanın bir mantığı yoktur."
"AB, İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KONUSUNDA TÜRKİYE'Yİ KONTROL ETMELİ"
Basın, ifade özgürlüğü ve temel haklar konusunda yaşanan sorunlara ilişkin soruları da cevaplandıran Pamuk, şunları söyledi:
"AB, basın ve siyasi hakların durumuna ilişkin Türkiye'yi kontrol etmek zorunda. Ancak bu, iç politikasına müdahale şeklinde olmamalı. Azınlıklara saygı göstermeden ve gazetecileri hapiste olarak AB üyesi olma şartlarını yerine getiremezsin. Bildiğiniz gibi tam olarak Türkiye'de ifade özgürlüğü yok.
Gazeteciler ve gazete yöneticileri sistematik baskı altında. Eğer hükümet karşısında düşman gazeteci olduğunu düşürse farklı önlemler alıyor. Özellikle büyük basın yayıncılarına yüksek vergiler uyguluyor. Ya da kendi medya organları aracılığıyla hoşlanmadığı kişilere yönelik organize kampanyalar düzenliyor.
Türkiye'de Berlusconi benzeri bir durum var. Ardından ise savcılar 'cumhurbaşkanına hakaret' suçlamalarında bulunuyor. Buna kulak tıkayan gazeteciler hapse kadar gidiyor. Geçen ekim ayında Hürriyet yazarı Ahmet Hakan gibi dövülen gazeteciler oldu. Bu olay gerçekleşmeden önce hükümet yanlısı bir gazete tarafından tehdit edildi. Kısa bir süre önce ise Cumhuriyet Genel Yayın Yanetmeni Can Dündar da hapse girdi."