"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kimlik krizi

07 Nisan 2016, Perşembe
Bilgisayar korsanları tarafından internete yüklenen bir veri tabanının, 50 milyona yakın vatandaşın kişisel bilgilerini ihtiva ettiğinin ortaya çıkması ortalığı karıştırdı.

Adalet Bakanı Bozdağ, Ulaştırma Bakanı Yıldırım’ın “yok” dediği kimlik bilgilerinin sızdırılması olayının “doğru” olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz Pazar günü, 2010 yılından önce çalındığı düşünülen yaklaşık 50 milyon vatandaşa ait temel kimlik bilgilerini içeren 7 GB büyüklüğünde bir veri tabanı Romanya kökenli bir siteye yüklendi. Romanya merkezli siteden ise dünyanın dört bir yanına dağıldı. Sızdırılan veri tabanında; 2011 seçimi öncesinde seçmen sıfatı kazanmış 46 milyon 611 bin 709 vatandaşın TC kimlik numaraları, anne-baba isimleri, nüfusa kayıtlı oldukları yer, doğum tarihleri ve bugünkü MERNİS’e kayıtlı adresleri var. Örneğin bilgileri sızdıran sitede yapılan aramada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kimlik bilgilerine bile ulaşılabiliyor. Erdoğan’ın Ankara Subayevleri’ne  kayıtlı olduğu gözleniyor.

YSK’dan mı çalındı?

bütün Türkiye’yi yakından ilgilendiren skandalda bilgilerin nasıl çalındığına yönelik ise çeşitli ‘teoriler’ var.  Birincisi teori; 2010 yılında bu verilerin Yüksek Seçim Kurulu’ndan çalındığı. İkinci teori ise aynı yıllarda merkezi MERNİS sistemine girilerek bütün bu bilgilerin çalındığı yönünde. Uzmanlara göre; sızdırılan kimlik bilgileri ile kredi çekmekten, resmî belge almaya, vekâlet vererek mal varlığı devrinden, okul ve ehliyet gibi resmî işlemlere kadar birçok şeyi yapmak mümkün.

İki Bakan, iki farklı açıklama

Kimlik bilgilerinin çalınmasıyla alâkalı ilk açıklama Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’dan geldi. “50 milyon Türk vatandaşının kimlik bilgilerinin çalındığı haberi doğru değil. Bu olayın güncel değeri yok” diyen Yıldırım, Bu haber çok eski bir haber. 2010 yılında da böyle bir iddia ortaya atılmıştı. Şimdi bu, zaman zaman ısıtılıp ısıtılıp gündeme getiriliyor, yeni bir haber gibi servis yapılıyor. Şu an ortaya çıkan haberlerin güncel bir değeri yok. Bu, bildiğimiz bir konudur, geçmişte yaşanmış bir hadisedir” diye konuştu. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise, dün farklı bir açıklama yaparak Ulaştırma Bakanı’nı yalanlamış oldu. “Türkiye’deki seçmen sayısına yakın bir rakam. Seçmenlerle ilgili bilgiler partilerle de paylaşılıyor. Oradan mı sızdı, bakılması lâzım. Gerekli tetkikler başlatılmıştır” diyen Bozdağ, bu sözleriyle kendi kabul etmese de, Binali Yıldırım ile çelişmiş oldu.

Savcılık soruşturma başlattı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ait kimlik bilgilerinin sızdırılmasına ilişkin bazı internet sitelerinde yer alan haberler üzerine soruşturma başlatıldı. Alınan bilgiye göre, başsavcılığın basında çıkan haberleri ihbar kabul ederek başlattığı soruşturma, Bilişim Suçları Soruşturma Bürosunca açıldı. Soruşturma, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme” başlıklı 136. ve “Bilişim sistemine girme” başlıklı 243. maddeleri kapsamında yürütülecek.

Okunma Sayısı: 3088
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Toygar

    7.4.2016 08:53:50

    Aciz kalmışız yani!.. Mesele 6-7 yıllık bir mesele olmasına rağmen, şimdi bir soruşturma açılmış. Bu acizlik değil de nedir? Böylesi bilgilerin çalınmasına sebebiyet verilmiş olması ise ayrı bir acizlik zaten!..

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı