Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencileri, İslam'ın "hoşgörü dini" olduğunu 16 dilde hazırladıkları videoyla anlattı.
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencileri, İslam'ın "hoşgörü dini" olduğunu 16 dilde hazırladıkları videoyla anlattı.
Avrupa'da artan İslam karşıtı olaylar ve Fransa'daki mizah dergisi Charlie Hebdo'ya yönelik saldırının ardından gelişen İslamofobi nedeniyle farklı ülkelerden gençlerin de aralarında yer aldığı Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden 30 öğrenci, İslam'ın hoşgörü dini olduğunu anlatmak için bir proje başlattı.
Proje kapsamında yarıyıl tatilinde ülkelerine giden öğrenciler, hoşgörüyle ilgili hadisler ve Kur'an-ı Kerim'den ayetlerin yer aldığı bir video hazırladı. Yaklaşık bir ayda tamamlanan video, sosyal medya ortamında paylaşılmaya başlandı.
Projeye öncülük eden İlahiyat Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Mesut Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmanın iki arkadaşıyla yaptıkları sohbet sırasında ortaya çıktığını söyledi.
Arslan, "Üsküdar'da bir mekanda oturuyorduk. 'Ne yapabiliriz?' diye düşündük. İsveç'te cami kundaklama olayları vardı. Daha sonra Charlie Hebdo saldırısı yaşandı. Almanya'da kundaklamalar vardı zaten. Bir arkadaş 'video', diğeri 'hadis' dedi. Daha sonra içinde hadislerin olduğu bir video hazırlamaya karar verdik" diye konuştu.
Videoyu sadece Türkçe ve İngilizce hazırlamanın yetersiz olacağını, birçok dilde hazırlanması gerektiğini düşündüklerini anlatan Arslan, "(Ne kadar farklı dil bulabiliriz?) diye düşündük, sonunda 16 farklı dil bulabildik" dedi.
Arslan, Fransızca, Almanca, İngilizce, İtalyanca, İspanyolca, Norveççe ve İbranice'nin de aralarında yer aldığı 16 dilde hazırlanan videonun, yarıyıl tatilinde ülkelerine giden öğrencilerce kendi dillerinde oluşturulduğunu söyledi.
Projede görev alan öğrenci Süheyla Oruç da Batı'da İslam'ın doğru yansıtılmadığını ifade ederek, "İnsanlar İslam'ın ne olduğunu bilmiyor. Peygamber Efendimiz'in kim olduğunu, nasıl yaşadığımızı bilmiyorlar. Kadınların baskı altında yaşadığı yönünde bir inanış var mesela. O yüzden biz de böyle bir proje hazırlamak istedik. Bir şey yapalım, insanlar bizi duysun, birşeyler değişsin istedik" ifadelerini kullandı.
Projeyi bir ayı aşkın bir sürede hazırladıklarını söyleyen öğrencilerden Mesut Arslan ise çevreden de olumlu tepkiler aldıklarını ifade etti. Daha fazla ilgi beklediklerini vurgulayan Arslan, "Hocalarımız çok olumlu karşıladı. Sosyal medyada beğenenler ve bu videoyu paylaşanlar oldu. Büyük ihtimalle video, ilerleyen günlerde daha fazla yankı bulur" dedi.
İslam'ın barışı temel bir değer olarak yücelten din olduğu vurgusunun yer aldığı videoda, Kur'an-ı Kerim'deki 114 sureden 113'ünün merhamet ve şefkat ifadeleriyle "Rahman ve Rahim olan Allah'ın" adıyla başladığı belirtiliyor.
"İyilik ve kötülük eşit değildir. Kötülüğü en güzel şekilde karşıla. İşte o zaman sana düşman olan kişi dostun olur" ifadesiyle Fussilet Suresi 34. ayete de videoda yer veriliyor.
Hazreti Muhammed'in "Başkalarına merhamet göstermeyene Allah da merhamet göstermez", "En iyi Müslüman elinden ve dilinden emin olunandır", "İnsanda bir organ vardır. Eğer o sağlıklı ise bütün vücut sağlıklı olur; eğer o bozulursa bütün vücut bozulur. Dikkat edin! O, kalptir" hadisleri de farklı dillerde okunuyor.
AA