Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, ‘’AB ile gerilen ilişkilerde en fazla zarar gören Avrupalı Türkler’’ dedi.
AB ile Türkiye arasındaki gerilim her geçen gün daha da artarken, Türkiye’ye verilecek AB yardımlarının kesilmesi talebini değerlendiren TAVAK Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, “Bu gerginlikte elbette ki Türkiye ekonomik olarak önemli ölçüde zarar görüyor. TAVAK’nın tesbitlerine göre, eğer bu sürecin böyle ilerlemesi halinde zararın toplamı 8 ila 13 milyar Euro arasında olacak. Almanlar da bu durumdan zarar görecektir, ancak ‘Esas olarak bu gerilimden en fazla zarar gören hangi taraftır?’ diye sorarsanız, bu tarafın AB’de yaşayan Türk toplumu olduğunu söyleyebiliriz” dedi. AB ülkelerinde 5,6 milyon insanımızın yaşadığını hatırlatan Şen, bununTürkiye nüfusunun yüzde 6’sına denk geldiğini söyledi. Türk ve AB yetkililerinden gerginliği sonlandıracak a-dım atmalarını istedi.
‘Almanlar, Türklerin uyum sağlayamadığını düşünüyor’
Özellikle son yapılan bir araştırmayı paylaşan Şen,’’ Alman halkının yüzde 91’inin Türkiye’ye yönelik sert bir politikaya onay verirken yüzde 76’sının da Almanyalı Türklerin Almanya’ya uyum sağlayamadığını düşündüğünü ortaya koyuyor. Bu gelişmelerin faturası aynı zamanda Hollanda, Fransa ve Avusturya’da yaşayan Türklere çıkıyor. Avrupa’daki Türk Gücü, Avrupa Birliği ülkelerinde yaşayan 5 milyon 600 bin insanımız, bugün Danimarka nüfusunun 600 bin kişi kadar üzerinde, Avusturya nüfusuna yakın bir düzeydedir. Komşumuz Yunanistan’ın ise yüzde 60’ını teşkil etmektedir. Avrupa Birliği’nde, bu 5 milyon 600 bin nüfusun içinde, ekonomik düsturu ağır basan kişilerin öne çıkmaktadırlar. Başta Almanya’da yaşayan 84 bin girişimci olmak üzere, Avrupa Birliği’nde toplam 149 bin girişimcimiz bulunmaktadır. Bu girişimcilerin yatırımları toplam 16 milyar Euro’yu bulmaktadır. Ayrıca toplam ciroları da yılda 50 milyar Euro’ya dayanmıştır. Bu 149 bin Türk girişimci, günümüzde Avrupa’da yarısı Türkler olmak üzere 750 bin kişiye istihdam sağlamaktadırlar. Bunun yanı sıra, büyük oranda Avrupa’da yaşayan insanlarımızın çocukları olan 140 bin öğrenci, AB ülkelerinde üniversite eğitimi görmektedir. Yönetici, mühendis, mimar, avukat ve doktorları da hesaba kattığımız zaman 30 bin sınırına yaklaşmaktadır. Artık AB’de yalnız Türk çalışanlarından ve onların aile fertlerinden konuşamayız.‘’ ifadelerini kullandı.
AB ülkelerinde 5,6 milyon insanımız yaşıyor
Avrupa Birliği sınırları içinde, 3,2 milyonu Almanya’da olmak üzere toplamda 5,6 milyon insanımız yaşıyor. Bu az bir oran değil, neredeyse Türkiye nüfusunun yüzde 6’ya yakın bir kitlesinin AB’de yaşadığını söylüyoruz. Almanya’dan sonra Hollanda, Fransa, Avusturya gibi ülkelerde büyük topluluklarımız var. Almanya olan ilişkilerdeki sertleşmede en fazla zarar gören bu ülkede yaşayan 3,2 milyon insanımız. Ne Almanya ne Türkiye bu konuda somut adımlar atmıyor. Sigmar Gabriel, Türkiye’ye neredeyse savaş ilân ettikten sonra Bild gazetesindeki Türkçe bir makalede sizleri unutmadık diyor, fakat günlük hayatta Türkler tepkilerin hedefi oluyor. İşyerlerinde, okullarda ve günlük hayatta Türkleri dışlayıcı yapı artıyor’’ dedi.
‘’Dışlayıcı politikilar ağır hissediliyor’’
Angela Merkel olmak üzere, Juncker ve diğer politikacıların Türkiye’ye karşı oldukça sert bir tavır ortaya koyduğunu belirten Şen, ‘’Ezilen bir kitle olan Avrupalı Türkler, aynı zamanda içinde yaşadıkları ülkelere tüketici olarak da katkı sağlamaktadırlar. Avrupalı Türklerin Türkiye’ye de yararları unutulmamalıdır. Geçtiğimiz yıl 2 milyon 200 bin Türk, tatilini Türkiye’de geçirerek Alman turistlerin harcamalarının çok üzerinde harcamalar yapmıştır. Almanya-Türkiye ilişkilerindeki bütün bu gelişmeler sonucunda, Avrupa’da göçmen Türkiye’de gurbetçi olan ve her iki tarafta uyum sorunları yaşayan Türkler, yaşadıkları AB ülkelerinde kendilerini ezen, dışlayıcı politikaları, üzerlerinde daha ağır hissetmektedirler. Almanya’da Türkleri ezen yaklaşım, sınırı çoktan aşmıştır. İki ülkenin birbiriyle çatışmasından ne yazık ki en çok Avrupalı Türkler etkilenmektedirler.’’ dedi.
Almanya: Dikkatle izleyeceğiz
Almanya Dışişleri Bakanlığı, darbe girişimi sonrası tutuklanan Alman vatandaşı Meşale Tolu dâvâsının takipçisi olacaklarını açıkladı. DW Türkçe’de yer alan habere göre, Almanya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’de tutuklu Alman vatandaşı Meşale Tolu’nun 11 Ekim’de başlayacak dâvâsını, “büyük bir dikkatle” izleyeceklerini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Tolu’nun tutuksuz yargılanması ve yargı sürecinin hukuk devleti ilkelerine uygun şekilde yürütülmesi talebimizin arkasındayız” denildi. Dışişleri Bakanlığı ayrıca Tolu’nu avukatları ve yakınları ile sıkı bir iletişim içinde olunduğunu belirtti. Alman vatandaşı çevirmen Meşale Tolu görev yaptığı Etkin haber ajansında çalışan 17 gazeteciyle birlikte 11 Ekim’de hakim karşısına çıkacak. Öncesinde ise 22 Ağustos’ta Tolu’nun tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılıp bırakılamayacağı incelenecek.
***
Okumak için tıklayınız:
Hukuk yoksa yabancı sermaye de yok
AB’ye üyelik vazgeçilmez bir hedef
Türkiye hakkında önemli açıklama
Avrupa Birliği'nden Türkiye açıklaması
Almanya vazgeçmiyor
Hedefimiz AB'nin sahip olduklarına bizim insanlarımızın da sahip olmasıdır
''Almanya’nın söylediğini ciddiye alıyoruz''
TÜSİAD'dan Almanya ve AB ile ilgili önemli açıklamalar
"Sonbahara kadar olumlu gelişmeler olabilir"
Alanya’nın mutlu Almanları’ndan çağrı: Dostluğumuz zarar görmesin
Almanya'dan Türkiye hakkında önemli açıklamalar
Geçici krizler kalıcı yaralar açmasın
Krizi diplomasi çözer
Çetin zirve 25 Temmuz’da
Türkiye, AB'ye daha yakın durmalı
15 Temmuz gecesi ve Türkiye hakkında önemli açıklamalar...
AB'den 15 Temmuz değerlendirmesi
Pozitif adım atmaktan vazgeçmeyelim
Türkiye-AB ilişkileri ile ilgili önemli açıklamalar
AB'nin önemli isminden AP kararı, Türkiye ve 15 Temmuz açıklaması
AP'nin kararı ile ilgili Başbakan Yıldırım'dan ilk açıklama
AP, Türkiye'yle müzakerelerin askıya alınmasını kabul etti
***
Konuyla ilgili içerikler:
Okumak için tıklayınız:
Yıldırım: Türkiye samimiyetle Avrupa Birliğine üye olmak istiyor
AP’den Erdoğan ve Yıldırım’a hukuk mektubu
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Müftüoğlu: Kınıyor ve reddediyoruz
AB’den kopuş ağır hasara yol açar
"AB ile Türkiye yeni bir vizyonla yeni bir başlangıç yapmak istiyor"
"Türkiye'nin AB üyeliği tüm dünya için kazanç olacak"
“AB ile devam etmeliyiz”
Bizim tercihimiz her şeye rağmen yolumuza AB ile devam etmektir
AB üyeliği milletin hakkı
Avrupa Birliği ve İslâmın geleceği
AB kazanımları kaybedilmesin
Bunlar da Avrupalı
Türkiye, AB üyelik sürecini devam ettirmek arzusundadır
İhracat rakamları açıklandı: AB'ye yapılan ihracatta dikkat çeken artış...
Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan Türkiye ile ilgili flaş açıklama...
''Türkiye ile diyaloğa devam etmeliyiz''
AP'de 'Türkiye' gündemi: ''Bu durum her iki taraf için de sinir bozucu"
Türkiye’nin menfaatleri için
Dünyadan kopuyoruz
TÜSİAD: Çok olumsuz bir gelişme
Başbakan Yardımcısı Şimşek: Batı’nın bir parçası olmaya da devam edeceğiz
Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik: AB bize çok şey kazandırdı
Mehmet Şimşek: Batı’dan uzaklaşılıyormuş gibi algılandı; AB ile ilişkiler düzelecek
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci: Terör örgütlerini sevindirmeyeceğiz, Avrupa ile dostluğumuzu geliştireceğiz