"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Çocuklarımızı koruyamadık

31 Aralık 2018, Pazartesi
UNICEF: 2018 ÇOCUKLAR İÇİN İYİ GEÇMEDİ. ONLARI KORUYAMADIK.

Aşırı şiddet

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Âcil Durum Program Direktörü: “Dünyanın dört bir yanındaki çatışma bölgelerinde yaşayan çocuklar son 12 ayda aşırı şiddete maruz kaldı. Onları korumak için çok daha fazlası yapılmalı.”

Çatışmalar

Savaş ve iç çatışmaların yaşandığı ülkelerde çocuklara yönelik çok ciddi ihlaller meydana geliyor. Çocuklar kalkan olarak kullanılıyor, çatışma ve savaşlarda silahlandırılıp askere alınıyor, katlediliyor, yaralanıp sakat kalıyor, beslenemiyor, sağlık ve eğitim hizmeti alamıyor.

***

Çocukları koruyamadık

UNICEF, milyonlarca çocuğun dünyada artan çatışmalar yüzünden şiddete maruz kaldığını ifade ederek, ”Çocuklarımızı yeterince koruyamadık” dedi.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), milyonlarca çocuğun dünyada artan çatışmalar yüzünden yaşadıkları şiddet dolayısıyla büyük riskler altında yaşamak zorunda kaldığını açıkladı. UNICEF, dünyada rekor düzeyde artan çatışmalarda çocukların vahşeti yaşadığını kaydederek, ”Çocuklarımızı yeterince koruyamadık” açıklamasını yaptı. UNICEF Acil Durum Program Direktörü Manuel Fontaine, dünyanın dört bir yanındaki çatışma bölgelerinde yaşayan çocukların son 12 ayda aşırı şiddette maruz kaldıklarını belirterek, “Dünya, çocukları korumak adına başarısızlığını sürdürüyor. Son üç yılda, çok daha fazla ülkede çatışmalar çıktı. Çatışmaların tarafları neredeyse hiç ceza almadan vahşet işliyor. Bu durum günden güne daha da kötüye gidiyor. Çocukları korumak ve onlara yardım etmek için çok daha fazlası yapılabilir ve yapılmalıdır” diye konuştu.

Canlı kalkan olarak kullanıldılar

UNICEF’e göre, savaş ve iç çatışmaların yaşandığı ülkelerde çocuklara yönelik çok ciddî ihlâller meydana geliyor. Çocuklar insan kalkanı olarak kullanılıyor, çatışma ve savaşlarda silâhlandırılarak askere alınıyor. UNICEF, 2005 yılında Güvenlik Konseyi tarafından tesbit edilen altı ağır ihlâlden ikisinin, silâhlandırılan ve canlı kalkan olarak kullanılan çocuklar olduğunu belirtiyor. Dünyada milyonlarca çocuğun, tecavüz, zorla evlendirme ve kaçırılma riski taşıdığını vurguluyor. UNICEF’e göre, Suriye, Yemen, Kongo, Nijerya, Güney Sudan ve Myanmar da, çocuklara yönelik istismarlar, çatışan tarafların adeta standart taktikleri haline dönüşmüş durumda.

2018 çocuklar için hiç iyi geçmedi

2018’in ilk dokuz ayında Afganistan’da 5 bin çocuk ya öldürüldü ya da sakat kaldı. Afganistan’da, bomba, mermi veya atıldıktan sonra patlamamış bombaların patlamasıyla ölen kurbanların yüzde 89’unu çocuklar oluşturuyor. Kamerun’undaki çatışmaların en büyük kurbanları çocuklar oldu. Ayaklanmacılar genellikle okulları, öğrencileri ve öğretmenleri hedef aldı. Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki üç çocuktan ikisinin insanî yardıma ihtiyacı var. Her üç çocuktan ikisi, kronik yetersiz beslenme sorunu yaşıyor. VOA Türkçe’nin haberine göre, Myanmar’daki Arakanlı mülteciler ve özellikle çocuklar oldukça zor durumda. Çocukların, Arakan eyaletinin merkezindeki sağlık ve eğitim hizmetlerine erişimi engelleniyor. 2018 yılının ilk dokuz ayında, Somali’de çatışan taraflar 1800 çocuğu silâhaltına aldı. 1278 çocuk silâh altına alınmak için kaçırıldı. 

AA

Etiketler: çocuk, unicef
Okunma Sayısı: 1651
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı