Sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı paylaşımlarla "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret" ettiği iddiasıyla yargılanan Today's Zaman Gazetesi'nin eski Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş'in avukatları "mahkemenin tarafsız olmadığı" gerekçesiyle reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme, Keneş'in reddi hakim talebini reddederek dosyayı ağır ceza mahkemesine gönderdi.
İstanbul 44. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, geçtiğimiz celseye katılmadığı gerekçesiyle hakkında zorla getirilme kararı verilen sanık Bülent Keneş katıldı. Şikayetçi Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Hatice Özay, "Sanığın birden fazla haksız eylem ile müvekkili küçük düşürmek, aşağılamak ve kişiliğine saldırıda bulunmak kastıyla hakaret ettiğinden cezalandırılmasına karar verilmesini talep ediyorum" dedi.
"MAHKEMENİZ DAVADAN ÇEKİLSİN"
Sanık Bülent Keneş'in avukatı Hasan Günaydın ise davanın Anadolu Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesi gerektiğini, dolayısıyla mahkemenin yetkisiz olduğunu söyledi. Bülent Keneş hakkında aynı suçtan açılan İstanbul 40. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki dosyanın birleştirilmesine de itiraz ettiklerini belirten avukat Günaydın, "Savcı Umut Tepe dosyaların birleştirilmesi talebinde bulunmuştur. Ayrıca yine Başsavcıvekili Önder Yaman imzalı bir yazıyla, yargılamanın sonucunu Bakanlık Bürosu'na gönderilmesini istemiştir. Bu şartlar altında mahkemenin bağımsız, tarafsız, objektif bir şekilde hüküm oluşturamayacağı yönünde tarafımızca kanaat oluşmuştur. Bu sebeple mahkemenizin davadan çekilmesini talep ediyoruz. Ayrıca dilekçemizi sunduğumuz sırada gülümsemeniz, bağımsız ve tarafsız olmadığınızı gösterir" diye konuştu.
Avukat Günaydın, dava dosyasının Anayasa'ya aykırı olduğunu yönünde de itirazda bulunduklarını, bu inceleme tamamlanana kadar yargılamanın geri bırakılmasını da talep etti.
"DAVAYI SÜRÜNCEMEDE BIRAKMAYA ÇALIŞIYORLAR"
Sanık Bülent Keneş de "Avukatlarımın yetki, birleştirme ve davadan çekilmeye yönelik taleplerini aynen talep ediyorum" dedi.
Şikayetçi avukatı Hatice Özay ise, "Şikayetimiz devam etmektedir. Sanık avukatlarının itirazlarının reddini talep ediyoruz. Davayı sürüncemede bırakmaya çalışıyorlar" şeklinde konuştu.
TÜM İTİRAZLAR REDDEDİLDİ
Hakim Erdoğan Şimşek, mahkemenin tarafsızlığını şüpheye düşürecek ret sebeplerinin mevcut olmadığını ve iddia edildiği şekilde gülümsemenin veya tarafsızlığa sebep olacak eylemin bulunmadığı kanaatiyle hakimin reddi talebini reddetti. Hakim, ret kararını değerlendirmesi için dosyanın nöbetçi ağır ceza mahkemesine gönderilmesine karar verdi. Ayrıca yetkisizlik ve birleştirmeye itiraz yönündeki talepleri de reddeden hakim, itirazların değerlendirilmesinin ardından sanığa bir dahaki celse duruşmaya katılması konusunda ihtarda bulundu. Duruşma, ertelendi.
İDDİANAME
İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan iddianamede, şüpheli Bülent Keneş'in sosyal medya hesabından Cumhurbaşkanı'na yönelik hakaret içerikli olduğu belirtilen birçok paylaşımına yer veriliyor. Şüphelinin 8 Ekim'de "Cumhurbaşkanına alenen hakaret" suçundan tutuklama istemiyle sevk edildiği mahkemece serbest bırakıldığı ancak eylemlerine devam ettiği anlatılıyor. Şüpheli Keneş'in serbest kaldıktan sonra yaptığı basın açıklamasında da bu durumu sürdürmesinin suç işleme kastının yoğunluğunu ortaya koyduğu belirtilen iddianamede, bu gerekçeyle şüpheli hakkında tekrar yakalama kararı çıkarılarak, 10 Ekim'de aynı suçtan tutuklandığı, avukatının itirazı üzerine 14 Ekim'de tahliyesine ve adli kontrol altına alınmasına karar verildiği hatırlatılıyor. Şüpheli Bülent Keneş'in sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı paylaşımlarla "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret" ettiği iddiasıyla 1,5 yıldan 8 yıl 2 aya kadar hapsi isteniyor.
DHA