"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bu cüreti nerden alıyorsunuz?

10 Temmuz 2014, Perşembe
Risale-i Nurlara getirilen bandrol yasağı ve akabinde torba yasa ile devlet tekeline alınmak İstenmesİne tepkİler sürüyor
MUSTAFA AKYOL:  ‘@risale_bandrol’ hesabından “Risale-i Nurların devlet tekeline alınması ile ilgili görüşünüz nedir?” sorusuna verdiği cevap: Risale-i Nurlar′ın basım hakkına el koyan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne o meşhur soruyu sormak lâzım: Siz kimsiniz? Bu cüreti nereden alıyorsunuz?

İHSAN ATASOY:
‘Risale-i Nur gibi büyük bir eserin devlet kontrolüne girmesi endişelendiriyor. Çünkü devlet diyecek ki ‘Bu sene 100 bin tane basacağım bu yeter.’ Hâlbuki bir milyon ihtiyaç var, onu düşünmez. Diyelim ki ulaştırmadınız, o insanlar imansızlıkla öbür âleme gittiler. Bunun hesabını kime, nasıl vereceğiz? Büyük bir manevî risk var.

MÜCAHİT BİLİCİ:
Risale-i Nur′un mülkiyetinin/-telifinin devletleştirilmesi Nurculuk tarihine mukaddesatçı devletçiliğin bir utanç eylemi olarak geçecektir. Siyasî ortama Nurculuk malzeme yapılıyor.

NURİYE ÇELEĞEN: Risaleleri devletleştirmek Kemalist anlayışın bir esasıdır. Bediüzzaman esir edilmiş, sürgün edilmiş, hapislere düşmüş, Risalelere yasak konmuştu; fakat bugünkü gibi hiçbir zaman zincire vurulmamıştı.

Bu cüreti nereden alıyorsunuz?

Risale-i Nurlara getirilen bandrol yasağı ve akabinde torba yasa ile Risale-i Nurların devlet tekeline alınmak istenmesine tepkiler sürüyor. Risale-i Nur’a getirilen bandrol yasağının hukuksuz olduğuna dikkat çeken @risale_bandrol hesabı, ilgili maddenin Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçmesi üzerine yazarlara sordu: “Risale-i Nurların devlet tekeline alınması ile ilgili görüşleriniz nelerdir?”

Mustafa Akyol: Siz kimsiniz?

Twitter’da ‘@risale_bandrol’ hesabından “Risale-i Nurların devlet tekeline alınması ile ilgili görüşleriniz nelerdir?” sorusuna yazar Mustafa Akyol’şöyle cevap verdi: “Risale-i Nurla-r’ın basım hakkına el koyan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne o meşhur soruyu sormak lâzım: Siz kimsiniz? Bu cüreti nereden alıyorsunuz?”

Nuriye Çeleğen: Devletleştirme, sadeleştirme maskesi kullanılarak yapılıyor

Risale-i Nurların inhisar altına alma çalışmalarına tepki gösteren bir diğer isim ise eğitimci-yazar Nuriye Çeleğen oldu. Çeleğen; “Risale-i Nur’ları devletleştirmeyi sadeleştirmeden ayrı düşünerek değerlendirmek gerekir. Devletleştirme, sadeleştirme maskesini kullanılarak yapılıyor. Ben Risale-i Nur’dan devletçiliği ders almadım. Bu Kemalist anlayışın bir esasıdır. Bediüzzaman esir edilmiş, sürgün edilmiş, hapislere düşmüş, Risalelere yasak konmuştu; fakat bugünkü gibi hiçbir zaman zincire vurulmamıştı. Şiddetle Risalelerin devletleştirilmesine karşıyım. Bunun bir manevî ve uhrevî sorumluluğunun olduğunu düşünüyorum” dedi.

Mücahit Bilici: Mukaddesatçı devletçiliğin bir utanç eylemi


Taraf gazetesi yazarı Mücahit Bilici de uygulamaya tepki gösterdi. Bilici şöyle dedi: “Risale-i Nur’un mülkiyetinin/ telifinin devletleştirilmesi Nurculuk tarihine mukaddesatçı devletçiliğin bir utanç eylemi olarak geçecektir.”

MUSTAFA USTA /[email protected] /twitter: @mustafa_usta_


‘Risale-i Nurları engelleme gayreti, musîbeti dâvet eder’

Basım hakkı Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, basım yetkisi Bakanlar Kurulu’nda olacak şekilde yapılmak istenen düzenlemenin Risale-i Nurların insanlara ulaşmasını engelleyeceği endişesi arttı. Uzmanlar, konuyla ilgili düzenlemenin Risale-i Nur’un gayesine hizmet etmeyeceğini, manevî olarak Nur’ların insanlara götüreceği hakikatlerin bu şekilde engellenmiş olacağı uyarısında bulundu.
Bediüzzaman Hazretlerinin talebelerinin biyografilerini yazan ve bu alanda önemli çalışmaları olan İhsan Atasoy, bu gayretin sadaka-i makbule’yi engelleme anlamına geleceğini belirterek, “Korkarım ki musîbeti dâvet etmiş oluruz.” dedi. Risale-i Nurların devlet tekeline geçmesini endişe ile karşıladığını belirten Atasoy, başarılı işlerin altında hep özel girişimin bulunduğunu, Türkiye’de de devlet kontrolünde olan şeylerden kurtulmak için büyük bir gayret bulunduğunu hatırlattı. “Her alanda böyle oluyordu, daha kaliteli, daha seri, daha yaygın, daha güzel eserler yapabilmenin yolu özelleştirmeden geçer. Bu eğitimde de böyle, ekonomide de böyle, her alanda bu bir gerçektir. Öyle olunca Risale-i Nur gibi büyük bir eserin devlet kontrolüne girmesi beni endişelendiriyor. Çünkü devlet diyecek ki ‘bu sene 100 bin tane basacağım bu yeter’ Hâlbuki bir milyon ihtiyaç var, onu düşünmez” ifadesini kullandı. 

‘HANİ İŞARATÜ’L-İ’CAZ BASILACAKTI?’

Devlet imkânları ile Risale-i Nur’un basımının ihtiyaçları karşılamayacağı uyarısında bulunan Atasoy, en son İşarât’ül İcaz isimli eserin basımında bu gerçeğin ortaya çıktığını hatırlattı. Atasoy, “Yarın öbür gün devlet ‘biz bu kadar tahsise ayırdık, 100 bin tane bastırdık, yeter’ diyecek. Nitekim İşarat’ül İ’caz hâlâ basılacak. 250 tane basıldı, 30 bin basılacaktı. Aylar geçti devlet bürokrasisi yavaş işleyen bir şey. Ama imana ihtiyaç her geçen gün artıyor. Bunu devlet karşılamadığı takdirde bu iman hakikati, oyuncak değil ki. İnsanların ebedî hayatı kaybetme veya kazanma meselesi. Diyelim ki ulaştırmadınız, o insanlar imansızlıkla öbür âleme gittiler. Bunun hesabını kime nasıl vereceğiz? Burada büyük bir manevî risk var” uyarısında bulundu.

‘Üstad’ın isteği farklıydı’


İhsan Atasoy, “Üstad’ın da bu eserleri devletin basmasını istediği yönünde” karşı görüşler dile getirildiğini, ancak bunun çok farklı bir gaye ile yapıldığını söyledi. Üstadın amacının Risaleler üzerindeki yasakçılığı kaldırmak olduğunu hatırlatan Atasoy, “Üstad, bunu Risale üstündeki yasak engelinin kalkması için istemişti. Devlet basarsa bu engel kalkar, daha geniş ellere daha rahat ulaşır diye. Üstadın hedefi bu. Yoksa devletçilikle devletin kontrolünde bir şeyi düşündüğünden değil” değerlendirmesinde bulundu. Bediüzzaman Hazretleri’nin Risalelere yönelik engelleme çalışmalarına karşı musîbet uyarısını da dile getiren Atasoy, “Yavaş işleyen devlet çarkı içinde devlet el koyup da Nurların basılması ve yayılması geciktirilirse korkarım ki büyük bir maddî tokat gelir. Buna teşebbüs edenlere de, devlete, millete de gelir. Çünkü Üstad, ‘Risale-i Nur’a bir taarruz, bilerek ya da bilmeyerek yapıldığı zamanlarda daima musîbetler ülkemize gelmiştir’ diyor. Çünkü Risale-i Nurlar iman hizmeti olarak sadaka-i makbuledir. Anadolu’dan bütün belâların def’ine vesile olmaktadır. Dolayısıyla bizler bunun basımını ve neşrini engellediğimiz zaman bu sadaka-i makbuleyi engellemiş oluruz ve arkasından da korkarım ki musîbeti dâvet etmiş oluruz” uyarısını dile getirdi. Sadece tenkit maksadlı değil, yapıcı görüşler de ortaya koymak gerektiğini belirten Atasoy, devletin bu konuda iyi bir şey yapmak istemesi durumunda Risale-i Nur nüshaları arasındaki farklılıkların ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmayı yapabileceğini hatırlattı. Eserler için orijinal tek bir nüshanın ortaya çıkarılması için bu çalışmanın yararlı olacağını belirten Atasoy, onun da bundan sonra basılacak eserler için örnek olabileceğinin altını çizdi. Risale-i Nurların devlet kontrolüne alınmasının bu eserin bürokrasinin çarkları arasında heder olacağı uyarısında bulunan Atasoy, “İmansızlıktan ebedî cehenneme gidecek insanların vebali de bu meseleye vesile olanların üzerinde olur diye endişe ediyorum” diye konuştu.
Okunma Sayısı: 5287
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • hilmi

    10.7.2014 14:25:00

    ihsan atasoy ağabey devlet iyi bir şey yapmak istiyorsa Risale-i Nur nüshaları arasındaki farklılıkların ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmayı yapsın diyor. bugünkü yönetimin yaptığı bu kadar zulümden sonra hala devletten iyi şeyler yapacağını beklemek safdillik olur. nur talebeleri devleti karıştırmadan nüsha farklılıklarını düzelteceklerse kendileri düzeltsinler. şu devletten meded umma meselesi ayı ile dost olan adamın fıkrasını hatırlatıyor. uyuyan dostunun burnuna konan sineği gören ayı ona iyilik olsun diye eline kocaman bir kaya parçası alıp adamın burnunun tepesine indirmiş. sinek ölmüş ama adamın ne hale geldiğini tahmin etmek zor değil. velhasıl ayıdan dost olmaz, devletten meded ummayı bırakalım. hem devlet dediğimiz cüzleri günahlardan mürekkep aygıt nurdan, hizmetten ne anlar. kusura bakmayın ama devlet aygıtının bir parçası olan nurlara aşina kimselerin de aynı durumda olduğu kanaatindeyim. o yüzden üstad siyasete giren kendi namına girer diyor.

  • erkan

    10.7.2014 12:20:00

    Ya işin şaşırtan kısmı bazı nurcuyum di,yen kesimlerin kişilerin de bu olaya sahip çıkması, gerçekten bu işin sonu ii değil karşı taraf hiç bir zaman üstaddan nurculardan haz etmedi, inşallah iş işten geçmeden herkes uyanırda r4isalelere sahip çıkar....

  • Demokrat

    10.7.2014 11:52:00

    Durun daha bunlar daha olayın girizgahı...Siz iktidar yalakası nurcu geçinenleri görün daha nasıl eğilecekler.Bekleyin görün.Bakın abi dedikleriniz,kardeş dedikleriniz nasıl gücün ve haksızlığın yanında yer alacaklar...

  • Burhan Yılmaz

    10.7.2014 11:31:00

    Tarihe Şan, Şeref Ve Cesaretle Geçecek Cesur Kalemler, Binler Tebrikler.

  • Bahaddin Yavuz

    10.7.2014 10:55:00

    Tarihe Şan’la geçecek Cesur Kalemler. Tebrikler.

  • Garib Doğu

    10.7.2014 08:23:00

    Böyle erkek,cesur kalemler sevindiriyor.Bu konuda hamiyet,basiret,sahibi daha çok insan konuşmalı,seslerini yükseltmelidirler.Çünkü korkunç ve emsali görülmemiş bir müdahele ve mukabele ile karşı karşıyayız.İşin içinde derin ilişkiler var.Derin hesaplar var.Derin hedefler var.Risale-i Nurlar bir beşerin iradesi ile meydana çıkmamış.Bir beşerin hafsalasının mahsulu değildir.Şiddetli manevi ihtiyaca binaen ikram -ı İlahi,ilham-ı Rabbani olarak ihsan edilmiş.Ve Kur’anın semasından nüzül etmiştir.Onun içi Risale-i Nur Kur’anın malıdır.Umumun malıdır.Hiç kimse tekeline alamaz,hiçbir inhisar altına alınamaz.Devletin tekeline sokmaya çalışanlar,dehşetli bir hata işliyorlar.Korkunç bir vebalın altına giriyorlar.Başta Üstad buna karşıdır.Risale-i Nur’u hakkıyla bilen hiçbir nur talaebesi bunu kabul edemez.Hiçbir kayıt altına girmeyen bu Nurların tekele alımasına, Cenab-ı Hak’ta razı deği diye düşünüyorum.Memleketin maddi,manevi selametini isteyenler bu yanlıştan biran evvel vazgeçmelidirler...

  • Garib Doğu

    10.7.2014 08:23:00

    Böyle erkek,cesur kalemler sevindiriyor.Bu konuda hamiyet,basiret,sahibi daha çok insan konuşmalı,seslerini yükseltmelidirler.Çünkü korkunç ve emsali görülmemiş bir müdahele ve mukabele ile karşı karşıyayız.İşin içinde derin ilişkiler var.Derin hesaplar var.Derin hedefler var.Risale-i Nurlar bir beşerin iradesi ile meydana çıkmamış.Bir beşerin hafsalasının mahsulu değildir.Şiddetli manevi ihtiyaca binaen ikram -ı İlahi,ilham-ı Rabbani olarak ihsan edilmiş.Ve Kur’anın semasından nüzül etmiştir.Onun içi Risale-i Nur Kur’anın malıdır.Umumun malıdır.Hiç kimse tekeline alamaz,hiçbir inhisar altına alınamaz.Devletin tekeline sokmaya çalışanlar,dehşetli bir hata işliyorlar.Korkunç bir vebalın altına giriyorlar.Başta Üstad buna karşıdır.Risale-i Nur’u hakkıyla bilen hiçbir nur talaebesi bunu kabul edemez.Hiçbir kayıt altına girmeyen bu Nurların tekele alımasına, Cenab-ı Hak’ta razı deği diye düşünüyorum.Memleketin maddi,manevi selametini isteyenler bu yanlıştan biran evvel vazgeçmelidirler...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı