Edirne Yüksek Güvenlikli F Tipi Kapalı Cezaevi'nde hükümlü Alaattin Çakıcı ve Hasan Heybetli’nin tedavi gördüğü hastanedeki mahkum odasının kapısını açık bıraktıkları gerekçesiyle görevden alınarak haklarında 4 yıldan 11 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan 8 infaz koruma memuru ilk duruşmada beraat etti.
Edirne 1’nci Asliye Ceza Mahkemesi kararında 'kaçmaya imkan sağlamaya teşebbüsün yasalarda suç olarak tanımlanmadığı' vurgulandı.
Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Kontrolörleri, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi mahkum koğuşunda 2 ay önce denetleme yaparak, hükümlü Alaattin Çakıcı ve Hasan Heybetli’nin tedavi gördüğü sürede mahkum oda kapılarının açık bırakıldığı iddiasıyla soruşturma başlattı. Edirne Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi'nde görevli 8 memur hakkında başlatılan adli soruşturmada ifadeleri alınan infaz koruma memurları, çıkarılıldıkları mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
11 YILA KADAR HAPİSLERİ İSTENDİ
Haklarında 'kaçmaya imkan sağlama' iddiasıyla 2 yıldan 5 yıla kadar, 'örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek' iddiasıyla da 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame düzenlenen infaz koruma memurları Ş.Y., Z.Y., İ.S., M.G.Ş., G.A., E.M., B.Y. ve S.T. dün Edirne 1’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı. Duruşmaya sanık infaz koruma memurlarının avukatları da katıldı. İddianamenin okunmasının ardından infaz koruma memurları tek tek savunmalarını yaparak, suçlamaları kabul etmedi.
'KAPILAR SAĞLIK KOŞULLARINDAN AÇIKTI'
İnfaz koruma memurlarından Ş.Y. savunmasında hastanedeki hükümlü oda kapılarının sağlık raporları ve odaların fiziki koşulları dikkate alınarak açık tutulduğunu belirterek şöyle dedi:
"Ancak hastane oda kapısının dışında, kolluk güçlerinin beklediği kapalı demir kapılar vardır. Oradan çıkmaları mümkün değildir. Biz dahil girip çıkarken kolluk güçlerince kontrol edilerek girip çıkıyoruz. Bu nedenle kaçmaya imkan sağalama suçunu işlememiz imkansızdır. Ayrıca iddianamede bahsedilen 2 ismin mahkumiyetlerine konu örgüte herhangi bir şekilde yardım etmiş değiliz. Kapıların açılmasının da örgüte yardım olduğu düşünülemez. Suçlamaları kabul etmiyoruz."
'KANUNDA BÖYLE BİR SUÇ YOK, BERAAT'
İnfaz koruma memurları ve avukatlarının savunmalarının ardından Edirne 1’nci Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Gökan Yaldız, kararı açıkladı. Hakim Yaldız, memurlar hakkında 'kaçmaya imkan sağlamaya teşebbüs ve örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek' suçlarından dava açıldığını hatırlatarak, "Her bir sanık için ayrı ayrı kamu davası açılmış ise de yüklenen eylemlerin kanunda suç olarak tanımlanmaması nedeniyle sanıkların ayrı ayrı beraatlarına karar verilmiştir" dedi.
19 MEMUR TAYİN EDİLDİ
Adalet Bakanlığı’nın başlattığı 'açık kapı' idari soruşturma kapsamında görevden alınan 27 infaz koruma memurundan, aralarında cezaevi müdürü ile 2 yardımcısının da bulunduğu 19 memur farklı illere tayin edilirken, 8 infaz koruma memuru hakkında da dava açılmıştı.
DHA