"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

'Abdülhamid Han tahta çıktığında perişan bir devlet vardı'

15 Mayıs 2016, Pazar 10:14
Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şimşirgil, "Abdülhamid Han tahta çıktığında perişan bir devlet vardı, ama inerken dünyanın 7 devletinden birisi vardı." dedi.

Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, Ortahisar Belediyesi tarafından Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Abdülhamid'i Anlamak" konulu panelde yaptığı konuşmada, 2. Abdülhamid'i anlamak için önce tahta çıktığı sırada Osmanlı'nın durumunun bilinmesi gerektiğini söyledi.

Abdülhamid'in tahta çıktığı dönemde Osmanlı'nın büyük bir borç batağında olduğunu belirten Şimşirgil "Devlet o dönemde ekonomik olarak çöktü ve bitti. Abdülhamid Han tahta çıkar çıkmaz da Osmanlı devletini 93 Harbi dediğimiz, felaketle sonuçlanabilecek harbe soktular. O da Abdülhamid Han tahta çıktığında üzerine en büyük darbe olarak yansıyacaktı." dedi.

Şimşirgil, Abdülhamid Han'ın bunları öngördüğünü belirterek şunları kaydetti:

"Devlet neredeyse fiilen bitme noktasına gelmişti. O zamanki sistem bize uygun bir sistem değildi. Bu bizim devletimizi mezara gömecek bir sitemdi. Bunu çok iyi görüyor, onun için de 30 senelik kendi idaresini kurmaya başlıyor. Onun için Abdülhamid Han denildiğinde 33 yıla değil, 30 yıla bakmak lazım. Abdülhamid Han'ın 30 yıl kendi idaresidir, diğer 3 yılı Abdülhamid Han adına başkalarının idaresidir ve memleketin mahvolmasına giden bir süreçtir. Dolayısıyla Abdülhamid Han tahta çıktığında perişan bir devlet vardı, ama inerken dünyanın 7 devletinden birisi vardı."

"Abdülhamid Han'ı anlamak zor"

Abdülhamid Han'ın 4 kuşak torunu Orhan Osmanoğlu ise dedesini anlamanın zor olduğunu vurguladı.

Osmanoğlu şu ifadeleri kullandı:

"Kızıl Sultan kelimesini duyduğum zaman çok üzülürdüm. Ne kadar acı bir şey. Tabii bu zamanla değişti, şimdi müthiş bir ilgi var. Kızıl Sultan söylemi Ermeniler tarafından çıkarıldı. Günümüzde okunan kitaplarda bile vardı. Ben gerçekten çok üzülüyordum. Sadece dedem olduğu için değil. Abdülhamid Han tek başınaydı, devleti tek başına idare ediyordu."

Büyük İslam Alimi Bediüzzaman ve 'hafif istibdadın' Şefkatli Hükümdarı

Tartışmalara konu olan önemli bir meseleyi ifrat ve tefritten uzak olarak vasat bir yaklaşımla ele alarak, Büyük İslam Alimi Bediüzzaman'ın 'şahsiyeti' ile 'siyasetini' ayırarak değerlendirdiği, 'Veli Padişah' dediği ama aynı zamanda bazı uygulamalarını eleştirdiği, Abdülhamid Han arasındaki dialog ve karşılıklı bakış açılarını doğru bir yaklaşımla ele almaya, doğru ve hakperest bir şekilde değerlendirmeye devam ediyoruz.

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/buyuk-islam-alimi-bediuzzaman-ve-hafif-istibdadin-sefkatli-hukumdari_360055

Bediüzzaman, 'şahsiyeti ile siyasetini' ayırdığı Abdülhamid'e neler söylemişti?

Büyük İslam Alimi Bediüzzaman Said Nursi ve yine Bediüzzaman'ın tarifiyle 'Veli Padişah' olan Abdülhamid Han arasındaki dialog ve karşılıklı bakış açıları doğru bir yaklaşımla ele alınmalıdır, doğru ve hakperest bir şekilde değerlendirilmelidir.

Yeni Asya Yazarı Orhan Dindar'ın konuyla ilgili olarak kaleme aldığı kapsamlı yazı dizisi bu doğrultuda çok önemlidir;

Bediüzzaman Said Nursi ve Abdülhamid Hanı doru bir şekilde değerlendirmenize yardımcı olacak yazı dizisini istifadenize sunuyoruz;   

“Pişmanlık” iddiaları delilsiz, zayıf ve mücerret''  ve “Ben maaş dilencisi değilim…” başlıklı makalelerle başlayan yazı dizisi, ''Bediüzzaman’ın eleştirisini sathi değerlendirdi'', ''Sultan’ın hukukunun muhafazası için mi yapıyorlar?'', ''Abdülhamid’in istibdadı meşrûlaştırılmaya çalışıldı'' başlıklı makalelerle sona erdirilmiştir.

Yazı dizisi kapsamındaki 45 makalede tartışmalara konu edilen önemli mesele güzel bir şekilde izah edilmektedir. Her makalenin sonunda istediğiniz yazıya ulaşabilirsiniz;

Makalelerden bazılarını okumak için tıklayınız;

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/bediuzzaman-sahsiyeti-ile-siyasetini-ayirdigi-abdulhamid-e-neler-soylemisti_359865

Bediüzzaman, Abdülhamid Han, Meşrutiyet ve Mutlakiyet

Hazret-i Sultan Mehmed Fatih'in 535. vefat yıldönümü ve emaneti Ayasofya Camii...

Peygamberimiz Hazreti Muhammed Mustafa'nın -Aleyhissalatu Vesselam- duasına nail olan Hazret-i Sultan Mehmed Fatih'i 535. yıldönümünde rahmetle yad ediyoruz.

3 Mayıs 1481 Fatih Sultan Mehmet Han'ın vefat yılı...

Devamını okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/hazret-i-sultan-mehmed-fatih-in-535-vefat-yildonumu-ve-emaneti-ayasofya-camii_395720

AA

Okunma Sayısı: 4178
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı